Ne contiuam circuitul plecand de la fiorduri, lasam Oslo (vezi impresii aici) in urma si ajungem in Goteborg.

Peisajele norvegiene isi pastreaza renumele si frumusetea si in aceasta zona iar paleta de culori ne trimite mai degraba la toamna.

harta-circuit-scandinavia Goteborg - norway landscape Goteborg - norway landscape 1

Situat in provincia Vastergotland, pe coasta sud-vestica a Suediei, Göteborg este al doilea oras ca marime al tarii, dupa Stockholm. Se intinde de-a lungul stramtorii Kattegat, scaldata de Marea Nordului.

Goteborg - railway station

In zona metropolitana este condensata cea mai multa populatie, transformandu-l in cel mai mare oras, dupa capitala suedeza. Totodata, Göteborg este cel mai mare centru universitar din Scandinavia, avand Universitatea din Göteborg, unde invata aprox. 80 000 de studenti. Orasul Göteborg sau Gothenburg (“iotebori” cum ii zic suedezii) este si un important centru industrial, detinand uzinele de automobile Volvo si Astra-Zeneca, marele producator de produse farmaceutice.

Goteborg - river

Orasul este pozitionat intr-un peisaj idilic, printre stanci impadurite si intinderi mari de ape, ce alterneaza cu spatii largi locuite, unde raul Gota Alu se varsa in Golful Kattegat. Golful reprezinta cadrul ideal pentru dezvoltarea unui port generos la Marea Nordului, astfel ca orasul Göteborg se mandreste cu cel mai mare si important port din tarile nordice.

Goteborg - church

La inceputul anilor 1900 Göteborg a fost portul de emigratie pentru aproximativ un milion de persoane care ulterior s-au stabilit in Minnesota si care au stat la baza comunitatii suedeze din SUA.

Goteborg - boat

Am descoperit un oras interesant, plin de atractii turistice, un oras curat si linistit. Canalele de apa ce patrund temeinic prin oras, podurile peste care am trecut, strazile generoase, largi, cotropite de masini, tramvaie si autobuze care circulau calm, fara ambuteiaje, nici chiar in centrul orasului, cladirile bine intretinute, multe dintre ele pastrandu-si tenta autentica a sec. 18-19, m-au facut sa indragesc acest oras. De asemenea, cu usurinta am observat ca orasul este impanzit de piste pentru biciclisti.

Goteborg - river

Principalele obiective turistice sunt urmatoarele desi totul pare sa graviteze in jurul Garii Centrale, care e un adevart “nod” turistic si nu doar de transport.

Din cat am reusit sa vad in aceasta scurta vizita, Göteborg este un oras cu multe spatii verzi, cu parcuri si locuri de recreere. De exemplu,  Parcul de distractii Liseberg constituie o mare atractie turistica a orasului. Pentru doritorii de senzatii tari, aici exista un montagne russe mare, o roata panoramica si multe alte nebunii de gen, care iti pot ridica adrenalina la niveluri considerabile. Turistii mai “cuminti” pot inchiria canoe sau barci pentru o extraordinara explorare a imprejurimilor pe intinderea lacurilor inconjurate de stanci si paduri.

Liseberg

  • Address : Örgrytevägen 5 S – 402 22 Göteborg
  • Phone : 031-40 01 00
  • E-mail : kaninen@liseberg.se
  • Website : http://liseberg.se
  • Prices : 90 sek/adult

Destul de repede am ajuns intr-o piateta, ce reprezinta de fapt Centrul Istoric Gustav Adolf Torg, tradus Piata Gustaf Adolf. Initial s-a numit Piata Principala sau Piata Mare (Stortorget) pana in 1854, cand aici a fost ridicata statuia fondatorului orasului, regele Gustafus Adolfus. In scuarul larg am admirat Radhuset – primaria orasului si alaturi se intinde cladirea Bursei de Valori. Bineinteles ca in mijlocul pietii se inalta monumentul lui Gustaf Adolf.

Goteborg - gustaf adolfs statue Goteborg - gustav adolf square

 Gustav-Adolph Square – in aproprierea Garii centrale

  • Address Gustave-Adolphe S – 411 14 Göteborg

 Haga este cel mai mare cartier din Goteborg iar apariţia lui a fost posibilă datorită graţiilor Reginei Kristina, care pe la jumătatea secolului al XVII – lea a dat voie săracilor să-şi construiască ceva, care cu greu se puteau numi case, asta pentru că erau din resturi de lemn, primit tot din mila reginei, din pădurile înconjurătoare

Goteborg - haga district

Astăzi cartierul Haga este un cartier cu case noi, frumoase, şi are şi o stradă principală pietonală, pavată cu piatră cubică, aşezată foarte frumos, în diferite modele. Strada are cam 1 kilometru lungime, este plină de magazine – cam 70 la număr, cafenele, restaurante şi are şi o piaţă la mijlocul ei, strada fiind punct de atracţie, marcat pe harta turistică a oraşului Goteborg, unde mii de turişti vin să petreacă mai multe ore de relaxare, să se plimbe, să admire produsele expuse în ferestrele magazinelor, să “guste” din “aerul vechi” al oraşului sau, cei cu dare de mână, să încerce o sesiune de shopping.

Goteborg - haga district1v Goteborg - haga district2

Haga district – un cartier cu o zona pietonala plin de terase si magazine

  • AddressLandsvägsgatan S – 402 33 Göteborb

Goteborg - haga district3

Nu puteam rata celebra si vechea piata de peste, Piata Freskekorka, cel mai fierbinte loc de intalnire pentru locuitori si o atractie turistica deosebita pentru vizitatori. Piata dateaza din sec. 17 si reprezinta centrul monumentelor istorice din Göteborg. Piata Freskekorka se intinde mult de-a lungul bulevardului central Kungsportsavenyn. De-o parte si de alta am putut admira cladiri cu arhitecturi care mai de care mai frumoase.

Goteborg - fish market

In imediata apropiere a pietii am intalnit Catedrala si Muzeul de Arta Contemporana.

Goteborg - fish market1

Un ultima popas l-am facut la Grădina Botanică din Goteborg sau cum i se mai spune pe limba celor care trăiesc în Suedia – Goteborgs Botaniska Tradgard – este amplasată în sudul oraşului Goteborg şi se ajunge acolo cu unul din tramvaiele cu numărul 1,2, 7 sau 8, coborând la staţia intitulată Botaniska Trandgarden.

Goteborg - botanical garden Goteborg - botanical garden1

Intrarea in Gradina Botanica este gratuita dar daca doriti exista posibilitatea de a dona pana la 20 de coroane suedeze intr-o cutie amplasata langa turnichetul de la intrare.

Goteborg - botanical garden2

Gradina Botanica a fost inaugurata in 1923 si se intinde pe aproximativ 40 de hectare pe care sunt cultivate cam 12.000 de plante si arbori. Intreg domeniu se intine pe 175 de hectare, pe diferenta de 135 de hectare fiind Rezervatia Naturala Anggardsbergens. Terenul pe care este dispusa este foarte variat ceea ce a permis plantarea unei mari varietati de plante, gradina avand amenajate in componenta, printre altele, Valea Japoneza, Gradina perena sau Valea Rhododendron unde sunt cam 500 de varietati.

Goteborg - botanical garden3 Goteborg - botanical garden4

Intram in gradina si suntem intampinati de o sumedenie de tufe cu flori desi suntem în septembrie. In fata se afla un helesteu cu o statuie iar pe stanga vedem un panou imens pe care citim toate informatiile necesare vizitarii gradinii, de la harta detaliata pana la regulile de urmat pentru vizitatori.

Goteborg - river view

Concluzia vizitei mele din Göteborg: orasul este extrem de placut, linistit, foarte curat si bine ingrijit, iar centrul se poate parcurge la pas cu usurinta. In opinia mea, Göteborg merita vizitat cel putin 2 zile, pentru a-l gusta pe deplin, inclusiv cu vizite la muzee si plimbari prin parcuri atat in oras cat si prin imprejurimi. Orasul merita cunoscut si pe ape, plecand intr-o croaziera pe canale sau in port va puteti rasfata cu o vizita pe un vapor istoric, replica unei nave cu panze care dateaza din sec. 17.