Malacca sau Melaka (detalii aici) ,cum le place locuitorilor sa spuna, reprezinta urmatoarea noastra oprire dupa plecarea din Singapore (vezi impresii aici) care efectiv ne-a incantat.

Dupa micul dejun urmeaza deplasarea in Malaezia, cu un autocar pana la frontiera, de unde suntem preluati de o alta agentie si un alt autocar (viu colorat si inscriptionat, atat in interior cat si in exterior) conform principiului rotatiei descris in articolul dedicat Singaporelui. Zona de tranzit e lunga si legatura dintre Singapore si granita Malaeziei se face printr-un pod, spectaculos si lung.

Distanta dintre Malacca si Singapore a fost strabatuta cam in 3,5h pe autostrada si ce era interesant e ca peisajul s-a schimbat brusc in sensul in care padurea tropicala isi arata splendoarea si imense plantatii de palmieri vegheau austrada pe care noi goneam.

Malacca - tropical forest

Pentru cei din Kuala Lumpur si Singapore, Malacca e destinatia in care isi petrec din cand in cand concediile sau weekendul.

Pe la orele amiezii ajungem in Malacca, care ne intampina cu cuvintele: Selamat Datang (Welkome). Centrul istoric al orasului este din 2008 parte din UNESCO World Heritage Site. La fel ca si alt oras vizitat din Malaezia, Georgetown (vezi impresii aici), arhitectura aminteste de perioada in care orasul a fost, pe rand, colonie portugheza, olandeza si britanica. Fiecare imperiu si-a lasat amprenta asupra orasului. Cele mai multe dintre atractiile de astazi sunt cele construite in perioada dominatiei Olandeze.

Malacca - wind mild Malacca - building

Melaka sau Malacca este numit Statul Istoric malaezian si este cel mai mic stat din Malaezia dupa Perlis si Penang.

Aici oamenii vin sa admire arhitrectura veche chinezeasca, indiana, portugheza, sau mostenirea olandeza. Malaezienii sunt foarte toleranti si toata lumea are un loc, indiferent daca este sau nu musulman, islamismul fiind religia oficiala a acestei tari.

Malacca - locals

Incepem periplul nostru prin Malacca cu celebra Strada Jonker, centrul animat al acestui oras, ce este impanzita de magazine, restaurante, baruri si o multime de lume. Aceasta strada face parte din Chinatown.

Malacca - jonker street Malacca - bike

In weekend, aceasta strada se inchide circulatiei si devine o imensa piata mai ales dupa lasarea intunericului.

Malacca - jonker street1 Malacca - jonker street store

Pe aceasta strada se afla si renumitul restaurant Famosa. Acesta este un restaurant imens care la etaj gazduieste un mic muzeu si este unul dintre locurile cu cea mai buna mancare de pe Jonker Street.

Malacca - famosa restaurant

Pe o straduta paralela gasim cel mai vechi templu chinezesc din Malaezia, denumit Cheng Hoon Teng Temple pe care il vizitam si admiram.

Malacca - temple Malacca - temple shot

In capatul strazii Jonker din Malacca, se gaseste piata olandeza cu Biserica lui Hristos, construita intre 1741 – 1753 si fiind cea mai veche biserica protestanta din Malaezia. Aceasta piata olandeza ca si intreaga zona ne aminteste de olandezii colonisti si influentele lasate in urma lor ce pot fi vazute la tot pasul.

Malacca - dutch market Malacca - church

Incepem sa urcam dealul St. Paul spre biserica St. Paul, construita in 1521 de catre un navigator portughez si care reprezinta cea mai veche biserica din Asia de sud-est.

Malacca - st paul church Malacca - st paul church1

Biserica a trecut in timpul ocupatiei olandeze si britanice prin diferite etape si transformari dar zidurile sale inca se inalta semete oferind o priveliste deosebita asupra portului. Turnul ce se vede in departare se numeste Melaka Menara Taming Sari si din el se poate admira panorama orasului.

Malacca - st paul church2 Malacca - harbor view

La coborare trecem si pe langa Memorialul Independentei si Porta de Santiago, fostul fort portughez, care este cea veche structura aritecturala care aminteste de europeni in Asia de Sud-Est. Ele sunt impresionante atat datorita vechimii, dar mai ales contrastului cu invecinarea unui cartier modern plin de cladiri noi si mall-uri moderne.

Malacca - porta de santiago Malacca - modern buildings

In zona istorica orasul este foarte aglomerat si pe alocuri circulatia masinilor este inchisa. De aceea cam peste tot vei merge doar pe jos. O alta varianta ar fi sa inchiriezi o bicicleta pline de flori si plusuri. Bicicletele/tricicletele impopotonate si cu muzica data la maxim stau la tot coltul pregatite sa transporte turisti. Oamenii se bucura de plimbarea cu aceste biciclete colorate, care sunt intr-adevar un spectacol. Ziua ca ziua, dar noaptea au si spectacol de lumini 🙂

Malacca - bikes Malacca - transport

O alta varianta de a cunoaste orasul, cel putin o prima impresie, este croaziera pe raul Malacca  (Malay: Sungai Melaka), croaziera care dureaza 35 de minute si costa 15 MYR pentru un adult.

Malacca - boat

Malacca nu este genul de oras de bifat pentru obiective. Ceea ce conteaza pentru turisti in oras se poate vedea la pas, in maxim o zi. Dar Malacca este genul de oras de savurat, genul pe care ajungi sa il cunosti si sa te familiarizezi cu el, sa te simti un pic acasa. Aici este o atmosfera calma, mancare buna, oameni prietenosi, curiosi si multi turisti, dar asta nu strica farmecul locului.

Lasam Malacca in urma si ne indreptam spre Putrajaya unde ajungem dupa-amiaza, si care ne intampina cu o alta experienta deosebita.