Africa – ceea ce in urma cu cativa ani parea o utopie, iata ca a devenit realitate mult mai repede decat mi-am inchipuit. Si nu doar ca am vizitat o tara si o parte de lume fantastica, dar parca a fost o calatorie in timp intr-un alt univers cu propriile reguli si obiceiuri total diferite de viata noastra de zi cu zi.
Dupa ce calendarul si traseul calatoriei in Africa a fost stabilit, pornim prin de incredere in aceasta eventura unica si mult asteptata.
Excursia in Africa a durat 2 saptamani si a cuprins urmatoarele locatii: Zanzibar (detalii aici), Kilimanjaro (detalii aici) si cireasa de pe tort safari-ul in Parcul National Serengeti (detalii aici) si Craterul Ngorongoro (detalii aici si aici ).
Bineinteles ca documentarea a inceput cu cateva luni inainte pentru a ne pune la adapost de orice surprize. Fiind o excursie organizata de o agentie de turism, partea logistica era oarecum asigurata.
Iata cateva detalii tehnice absolut necesare unei astfel de calatorii:
CONTACT DE URGENTA – Africa
Ambasada Romaniei in Tanzania
Romania nu are misiune diplomatica si oficiu consular de cariera in Tanzania. Reprezentarea diplomatica si consulara a Romaniei in Tanzania este asigurata de Ambasada Romaniei in Kenya:
Adresa: Eliud Mathu, Runda, Nairobi
Mobil urgenta: 00.254.721.214.073
E-mail: secretariat@romanianembassy.co.ke
E-mail sectie consulara: consulara@romanianembassy.co.ke
CE TREBUIE SA LUAM LA NOI IN AFRICA
Fiind in continua miscare, rucsacul este mult mai adecvat decat valizele pentru acest stil de calatorie, plus ca e recomandat sa avem un bagaj usor pentru ca il vom transporta singuri. Valizele nu sunt recomandate pentru astfel de calatorii! Cel mai practic bagaj de transportat este un rucsac sau o geanta de dimensiuni medii.
Mai jos este o lista generala a echipamentelor si a documentatiei pe care le sugerez sa le luati cu voi:
- Pasaportul (valabil cel putin 6 luni de la data intoarcerii in tara), viza (este necesara pentru cetateni romani si se acorda pe aeroport dar este gratuita multumita prieteniei lui Ceausescu cu regimul tanzanian), asigurare de calatorie, bilete de avion;
- Fotocopie a principalelor pagini de pasaport, asigurare de calatorie și bilete de avion si eventualul carnett de vaccinari;
- Bani – card sau numerar, dolari sau euro, dar de preferat dolari. Noi am schimbat dolari americani pe aeroport in Zanzibar in moneda locala pentru ca e cel mai util sa platesti in moneda locala;
- Curea/portofel pentru bani;
- Lanterna (și baterii de rezerva);
- Adaptor electric;
- Servețele antibacteriene;
- Spray impotriva insectelor; Deet este recomandarea mea, sunt mult mai puternice decat cele care se gasec in mod obisnuit pe piata;
- Crema protecție solara, balsam de buze, ochelari de soare;
- Haine de bumbac subtiri – tricouri, bluze cu maneca lunga, pantaloni lungi comfortabili, pantaloni scurti;
- Haine groase – atunci cand calatoresti in zone cu clima mai rece;
- Pantofi/ghete sport comfortabili si rezistenti, sosete, papuci/sandale;
- Aparat de fotografiat si card de memorie, incarcator pentru camera foto;
- Binoclu;
- Sac de dormit – pentru safari in savana;
- Kit de prim ajutor – pastile, bandaje, etc.
- Ghiozdan/rucsac mic pentru a-l folosi in timpul zilei.
BANI
Moneda locala din Tanzania se numeste silingul tanzanian (TZS).
Cea mai des intalnita moneda internationala este dolarul, deci si cea mai usor de schimbat. Bancnotele mai vechi de 2006 nu mai sunt acceptate in Africa.
Cardurile Visa sunt cele acceptate in general. Se gasesc ATM-uri (bancomate) in majoritatea oraselor, dar nu este garantat ca vor merge pentru orice tip de card.
BACSIS IN AFRICA
Bacsisul este optional dar este asteptat de catre localnici. Este un mod direct de a le multumi pentru serviciile prestate si pentru a ajuta comunitatea africana. In Africa, industria turismului se bazeaza foarte mult pe bacsis, pentru ca salariile sunt foarte mici. Ca un ghid general, bacsisul poate sa fie cuprins intre 2 – 10 USD/zi de persoana pentru soferii de safari, ghizi, bucatari si alte persoane care interactioneaza cu grupul.
Peste tot, toata lumea asteapta bacsis chiar daca ai achitat serviciul oferit.
SIGURANTA SI SECURITATE – REGULI DE CONDUITA IN AFRICA
Recomand folosirea unui portofel de gat sau portofel tip curea, pentru pastrarea in siguranta a pasaportului, vizei, banilor si altor obiecte de valoare. Lasati bijuteriile acasa – nu aveti nevoie de ele in timp ce calatoriti. Multe dintre hotelurile folosite au seif, unde va puteti stoca lucrurile de valoare.
Ca tinuta, este indicat sa avem haine modeste si mai conservatoare decat de obicei.
Vaccinarea impotriva febrei galbene este optionala! Se recomandata, totodata, vaccinarea impotriva febrei tifoide, hepatitei A si B, difteriei si poliomielitei. Malaria este destul de raspandită in Republica Unita Tanzania.
Pentru mai multe detalii privind conditiile de calatorie in Tanzania si Zanzibar, se poate consulta site-ul Ministerului Afacerilor Externe: http://www.mae.ro/.
Noi ne-am vaccinat impotriva febrei galbene , hepatitei A si B si am luat pastile de malarie pe tot parcursul calatoriei, incepand inainte cu o saptamana de plecare si continuand inca o saptamana dupa intoarcere. Mentionez ca nu ni s-a cerut in nici un moment carnetul de vaccinuri in aeroport, asa cum am mai citit pe unele forumuri.
Si iata-ne pregatiti de drum . Dupa check-in in Bucuresti, ne urcam pe un zbor Qatar Airways spre Zanzibar cu escala la Doha. Excursia a avut loc incepand cu 21 ianuarie 2017 cand in Romania temperaturile erau extrem de joase (intre minus 10 si minus 20 grade C).
Am ajuns la Doha, am trecut prin filtrul de securitate si am avut cam 5h pana la zborul spre Zanzibar. Suficient timp pentru a admira un aeroport extrem de modern, cosmopolit dar si extrem de aglomerat.
Dupa o noapte petrecuta in aeroportul din Doha, in sfarsit plecam in zori spre Zanzibar.
In Zanzibar ajungem undeva in jurul pranzului. Evident ca trecerea de la -20 grade C din Romania la 28-30 grade C este izbitoare dar ne obisnuim neasteptat de repede. Ajungem in terminalul aeroportului, completam formularul de viza si constatam ca suntem printre cei foarte putini care nu achita taxa de 50$ pentru viza datorita prieteniei lui Ceausescu cu fostul lider din Tanzania si Zanzibar.
Ne recuperam rapid bagajele, achitam primul tip si pasim pe pamant african pentru prima data.
Ne intampina ghidul si dupa ce schimbam banii in moneda locala mergem in Stone Town sa luam masa. Dupa un zbor lung , pentru prima zi este programata doar o masa in oras si putina odihna pentru a pleca cu forte proaspete in excursiile zilnice ce vor urma.
In drum spre hotel luam si primele fructe ce au un gust incredibil.
Hotelul a avut o locatie strategica deoarece a fost cartierul nostru general spre toate zonele insulei, la distanta relativ egala de ele. Asadar, in urmatoarea saptamana am batut la pas (si motorizati) toata insula si principalele atractii.
Dar despre toate astea, intr-o postare viitoare.
Leave a Reply