Indonezia este o tara reprezentativa a zonei asiatice de sud-est iar apropierea insulei Batam de Singapore (vezi impresii aici) ne-a prilejuit o excursie de o zi aici. Cateva filmulete sunt disponibile aici, aici, aiciaici, aici, aici si aici.

Cu o intindere de doar 1125 de kilometri patrati, Batam (detalii aici) este deosebit de ocupata si agitata avand o populatie de aproximativ 1 milion de oameni.

Batam este considerata zona de comert libera si contine sute de fabrici multinationale, orase, dar si o multitudine de centre comerciale si este o portita de iesire catre insulele Riau. Deoarece este la 20 de kilometri departare de Singapore si la 25 de kilometrii de Johor (Malaysia), Batam este locul ideal in care noile idei si politici economice sunt supuse testelor inainte de a fi puse in practica pe marile orase.

Indonezia - welcome sign

Orasele principale din Batam sunt Nongsapura, Centrul Batam, Nagoya / Lubuk Baja, Telaga Punggur si Jodoh. Cu toate ca limba oficiala este cea indoneziana, mandarina dar si diferite dialecte chineze sunt des intalnite aici datorita populatiei masive de chinezi care se gaseste pe insula. Majoritatea turistilor care viziteaza Singapore ajung pe aceasta insula fiind de cele mai multe ori atrasi de cazinouri si comert.

Indonezia - buildingsIndonezia - road

Pornim de dimineata spre feribot, unde, dupa ce schimbam banii in moneda locala (rupia), facem formalitatile vamale care sunt riguroase si stricte si dupa 1h poposim pe taram indonezian. Aici, o noua tura de formalitati vamale dar constatam ca viza de 25$ nu se mai achita conform ultimelor reglementari.

Fiind o tara preponderent islamica, peste 87% (exceptie face Bali unde budismul e la putere), am regasit imaginea rurala intalnita in Africa (vezi impresii aici) in care saracia si comertul stradal ies in relief. Asta, in ciuda comertului liber si a multor fabrici si magazine de prezentare cu articole de firma facute pentru Occident sau USA in care preturile erau absolut uriase. Facand o comparatie cu Romania sau chiar Austria/Germania, preturile erau uneori duble sau triple pentru articole cunoscute.

Indonezia - ferryIndonezia - ferry terminal

Dupa ce debarcam in Batam Centre (International Ferry Terminal) unde, dupa formalitatile de intrare in Indonesia,  suntem preluati de un microbuz cu care efectuam turul insulei si vizitam pentru inceput Moschea Mesjud Raya. Moscheea este de asteptat sa fie o moschee reprezentativa care gazduieste activitatile musulmanilor in educatie, ukhuwah, cultura religioasa, sociala si a devenit mandria syiar musulmanilor de pe insula Batam, Indonezia. Este o moschee usor atipica, moderna dar care pastreaza elementele fundamentale. Avem chiar sansa sa vedem o nunta islamica in interior si o mica clasa de adepti ce preiau invatatura islamica inainte de ne continua traseul nostru.

Indonezia - Mesjud Raya1Indonezia - Mesjud Raya

Templul budist Maha Vihara Duta Maitreya este urmatorul obiectiv pe lista si este unul dintre cele mai mari temple budiste din Asia de sud-est. Structura spatioasa este dedicata Maitreya, Buddha razand. Admiram  multe statui din interior, care arata fermecator , statui ca si Buddha zambind, cu ceai, si comunicarea cu diferite animale.

Indonezia - MaitreyaIndonezia - Maitreya1

Ni se prezinta cateva idei din cultura budista precum si cateva elemente de baza din templu. Exista chiar si un restaurant vegetarian in interior unde se poate servi masa pe langa traditionalele magazine de suveniruri.

Indonezia - Maitreya2

Continuam vizita la noi obiective: Chocolate House si un magazin de articole de imbracaminte la care, preturile exorbitante au descurajat cumparaturile cu exceptia unor mici suveniruri. Ca o paranteza, toate aceste magazine inclusiv cele de confectii sunt destinate exclusiv europenilor de aici si preturile practicate pentru ca puterea de cumparare este scazuta in Indonezia si nicidecum la nivelul preturilor practicate.

Indonezia - chocolate store

A urmat un pranz traditional la un restaurantul local (o constructie tot lacustra), cu specific marin (pescaresc), in care puteai vedea bazinele de unde erau pescuti si preparati pestii sau fructele de mare comandate. Mancarea a fost delicioasa dar picanta cum este traditia locului 🙂

Indonezia - lunchIndonezia - lunch2

Am asistat si la un spectacol de dansuri si ritual bastinas (Pandok Wisata), in care protagonistii au mancat carbuni aprinsi, au spart sticla cu dintii si au sarit prin inel de foc. Desi scurt, in jur de 30 de minute, show-ul a fost interesant si original prilejuind multe momente de suspans.

Indonezia - showIndonezia - show1

Turul a continuat cu Parcul Miniature House Indonesia in care sunt prezentate in miniatura case din toate regiunile tarii. Inevitavbil ne-au dus cu gandul la Mini Europe din Bruxelles (vezi impresii aici)

Indonezia - mini houses2Indonezia - mini houses

Am poposit si la niste magazine traditionale cu articole de imbracaminte sau obiecte dar si la un loc specializat in preparate din peste si fructe de mare in diferite forme: vidate, uscate, chipsuri, etc.

Indonezia - fish store Indonezia - clothes store

Utimul popas a fost la un templu budist ce ne-a impresionat prin gradina interioara frumos amenajata cu diferite personaje. Acest templu este specific budismului in Indonezia si modului in care localnicii vad aceasta religie. Adaptarea imaginii Buddha la specificul local este o trasatura des intalnita in Asia.

Indonezia - templeIndonezia - temple1

Dupa o zi plina dar extrem de interesanta ne indreptam spre ferryboat pentru intoarcerea in Singapore. Este incredibil sa vezi diferente culturale si de nivel de trai la doar 20 km distanta.

Indonezia este intr-adevar o tara speciala, cu ale sale peste 17 000 de insule din care 6000 nelocuite si 1000 doar locuite permanent. Desi multa lume asociaza Indonezia cu Bali, exista multe lucruri ce pot fi descoperite desi Bali este principala atractie.