Bucovina (detalii aici) este fara doar si poate zona noastra preferata din tara. Este si motivul pentru care revenim des si cu placere. Asa se face ca, intr-un weekend de sfarsit de mai, ne-am hotarat sa ne petrecem timpul in zona Gura Humorului si manastirile din apropiere. Desi in mod normal alegeam 3-4 zile si un traseu mai lung care sa includa si Putna, de data aceasta am ales o versiune scurta, de weekend . Despre celelalte manastiri si atractie intr-o postare separata. (vezi impresii aici)
Am pornit din Cluj pe traseul Bistrita – Vatra Dornei – Gura Humorului unde aveam sa ajungem dupa aproximativ 5h . Traseul este absolut superb si este o placere sa admiri frumusetile tarii.
Pranzul ne-a prins la o pensiune in apropiere de Manastirea Voronet si nu am refuzat sa gustam din mancarile traditionale bucovinesti.
Manastirea Voronet supranumita „Capela Sixtina a Estului”, este un complex monahal medieval construit in satul Voronet, astazi cartier al orasului Gura Humorului. Manastirea se afla la 36 km de municipiul Suceava si la numai 4 km de centrul orasului Gura Humorului. Ea constituie una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Stefan cel Mare (1457-1504). Biserica a fost ridicata in anul 1488 in numai 3 luni si 3 saptamani, ceea ce constituie un record pentru acea vreme.
In anul 1993, UNESCO a inclus Biserica „Sf. Gheorghe” a Manastirii Voronet, impreuna cu alte sapte biserici din nordul Moldovei (Arbore, Patrauti, Moldovita, Probota, „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, Sucevita si Humor), pe lista patrimoniului cultural mondial, in grupul Bisericile pictate din nordul Moldovei.
Lasam Voronetul in urma si mergem spre Manastirea Gura Humorului pe care o vedeam in premiera.
Manastirea Humor (denumita uneori si Manastirea Humorului) este o manastire ortodoxa din Romania, construita in anul 1530 in satul Manastirea Humorului din comuna omonima (aflata in prezent in judetul Suceava) de catre marele logofat Toader Bubuiog. Biserica manastirii are hramurile Adormirea Maicii Domnului (sarbatorit in fiecare an la data de 15 august) si Sfantul Mucenic Gheorghe (sarbatorit la 23 aprilie).
A doua zi, ne continuam periplul cu un popas la Manastirea Arbore, si ea inclusa in patrimoniul UNESCO.
La Manastirea Sucevita ajungem in jurul pranzului cand slujba era inca in desfasurare. Stilul acesta cetate ii da un aer aparte pentru aceasta manastire construită între anii 1583-1586.
Manastirea Moldovita este ultimul popas dar unul la fel de frumos ca si precedentele.
Pe drumul de intoarcere spre Cluj, ne abatem pentru a vizita TransRaraul care e chiar impresionat, similar ca urcare cu Transalpina (vezi impresii aici). Sus, dupa o drumetie de 10 minute vedem si Pietrele Doamnei la baza. Nici o vizita in Bucovina nu e completa fara acest obiectiv.
Incheiem vizita noastra si weekendul prelungit din Bucovina si ca de fiecare data ne propunem sa revenim in aceasta zona atat de draga noua.
Leave a Reply