Budapesta este un loc in care am fost de nenumarate ori si cu diferite ocazii dar articolul de azi se va focusa mai mult pe experienta traita in aprilie 2016 cand am petrecut un city break in familie.
Principalul “motiv” al excursiei noastre a fost vizita la Aquaworld Budapesta (vezi impresii aici), celebrul aquapark situat la periferia metropolei si despre care am scris un articol dedicat in sectiunea “AquaParks”.
Dupa cateva zile intense si pline de adrenalina petrecute aici, rezervam si o plimbare in oras si sa vedem principalele obiective. Am cautat in urma cu peste 10 ani pentru prima noastra vizita pe cont propriu, am gasit si mi-au placut urmatoarele imagini ce sintetizeaza obiectivele capitalei maghiare:
Am inceput cu o plimbare pe malul Dunarii indreptandu-ne spre Podul cu Lanturi, emblema Budapestei, fiind cel mai vechi si considerat atunci (1849) cel mai trainic pod.
Intrarea pe pod dinspre Pesta este strajuita de doua statui din piatra reprezentand ”doi lei”. Podul are o lungime de putin peste 200 de metri cu doua benzi si trotuar pentru pietoni. Iesirea de pe pod indica intrarea in Cetatea Budei cu numeroase obiective turistice.
Dupa o plimbare pe stradutele din preajma podului unde admiram cladirile vechi, ne indreptam spre Biserica Matyas pe care noi o reperam dupa inaltime si culoarea alba.
Biserica are numele marelui conducator Matei Corvin si poarta hramul Feciorei Maria. Aici au fost incoronati regi si s-au oficiat nunti regale. Biserica Matyas de-a lungul timpului a suferit mai multe modificari unele chiar esentiale astfel ca dintr-o cladire construita in stil gotic aduce in prezent mai mult cu stilul baroc.
Privelistea de la Bastionul Pescarilor e deosebita si aglomeratia care e acolo parca e mai pregnanta ca oriunde. De asemenea, intreaga zona (clar amenajata special pentru turisti) e foarte placuta.
Si Palatul Parlamentului a fost admirat dintr-un loc care ofera o priveliste excelenta mai ales intr-o zi insorita cum am prins noi.
Nu am omis nici cetatea si simbolul ei :
Si am avut si norocul schimbului de garda spre deliciul copiilor.
Si ca excursia sa fie completa,o vizita la Zoo din Budapesta nu putea lipsi.
Gradina Zoologica (pagina oficiala) si Botanica din Budapesta este una dintre cele mai vechi gradini zoologice din lume, deschisa publicului din 1866. Gradina Zoologica gazduieste un numar mare de cladiri construite in stilul Art-Nouveau:
- intrarea principala
- Casa Elefantilor
- Casa Pasarilor
- Casa Palmierilor
Pretul unui bilet de familie a fost 6 100 HUF iar copiii au considerat-o inferioara celei de la Nyiregyhaza.
La plecare, am poposit la Citadella care este de fapt o colina (dealul Gellert) in varful careia se afla o fortificatie. Urcarea spre Citadella poti sa o faci si pe jos daca vrei, fara mijloc de transport, dinspre Pesta pe Podul Elisabeta prin parcul Jubileului.
Drumul pana la Statuia libertatii este pavat cu piatra cubica strajuit de un gard de fier unde perechile de indragostiti au agatat lacate ca un semn al iubiri lor. Din locul unde se afla Statuia Libertatii, Budapesta se vede in toata splendoarea ei si tot de aici poti vedea Dunarea serpuind, debarcaderul de unde poti lua o excurse cu vaporul, podurile care leaga Pesta (partea mai josa a Budapestei) de Buda.
See you soon Budapest !
Leave a Reply