Impresii, circuite, sfaturi din vacante

Budva si Sveti Stefani – Muntenegru | O vacanta in Muntenegru

Vara anului 2011 ne-a prilejuit o vizita in Budva (Muntenegru) dornici sa cunoastem frumusetile naturale despre care tot auzisem. Si realitatea nu ne-a inselat, dimpotriva chiar 🙂

Budva e considerata cea mai reprezentativa statiune turistica din Muntenegru, in sezon e cel mai cautat loc de distractie pentru tineri si nu numai.

Budva e una din cele mai vechi asezari din zona Marii Adriatice, istoria acestui loc incepe cu grecii urmati de romani, italieni, turci, francezi, austrieci etc.

Asa ca pornim din Cluj pe traseul Serbia – Bosnia – Muntenegru. A fost un drum lung datorita lipsei autostrazii (cu o mica exceptie in Serbia) dar si a nelipsitelor radare din aproape orice sat sau oras de pe drum.

Budva - trip

Am ajuns dimineata in defileul Tara, care este frumos, adanc, impunator, partial impadurit, comparativ cu Grand Canion Colorado (dar pastrand proportiile), care este mai adanc, mai arid si mai salbatic (peisaj selenar).

Budva - tara canyon

Ajungem in Podgorica si ne simteam deja aproape de destinatie cand GPS-ul se hotaraste sa ne ofere un traseu memorabil, cu peisaje de vis dar si cu emotii si adrenalina maxima. De ce ?

Budva - road

Pentru ca ne-a travesrsat 2 munti pe niste serpentine fara parapeti in care aveai fie muntele, fie prapastia de o parte si alta iar in fata localnici ce circulau ca nebunii, cu viteza si aveai impresia ca e doar o chestiune de timp pana se intampla vreo nenorocire.

Din fericire nu a fost asa, si desi am scurtat vreo 60 km , ca si timp a fost mai lung datorita traseului. Coborand de pe munte, Budva te surprinde cu asezarea ei pitoreasca.

Budva - view Budva - views

Ne cazam si dam fuga la baie pentru a ne racori spre bucuria copiilor.

Budva - slovenska beach

Ca veni vorba de plaje, sa va spun ca cele mai apreciate plaje din Budva sunt Slovenka Plaza si Mogren.

Plaja Mogren este impartita in doua plaje si anume Mogren I si Mogren II. La Plajele Mogren se ajunge mergand de la orasul vechi pe un drum sapat in stanca cu niste podete chiar si cu un mic tunel prin stanca, tunel ce face legatura intre Mogren I si Mogren II. Este spectaculoasa dar predomina tinerii si muzica tare iar plaja propriu zisa e ingusta si cu pietre.

Budva - mogren beach

Aproape de intrarea pe Mogren I se gaseste un simbol al Budvei – o statuie ce reprezinta o dansatoare goala. Este un obiectiv unde se fac foarte multe fotografii, in planul indepartat vazandu-se si orasul vechi.

Budva - statue

Slovenka Plaza este mai aproape de centrul statiunii. Se intinde pe 1,6 kilometrii de la locul unde incepe plaja in statiune (langa hotelul Park) pana in portul orasului. Aproape pe toata lungimea plajei Slovenka Plaza se gasesc o multime de restaurante si terase de unde se poate servii bauturi si mancare.

Noi in schimb, desi am experimentat atat Slovenska si Moegren, am preferat plaja Jaz, situata cam la 3 km de oras, dar cu plaja lata, nisip fin si intrare lina in apa, mult mai potrivita pentru copii.

Budva - jaz beach Budva - hotel

Cat despre obiectivele din Budva, as aminti Stari grad (old town). Stari gradul Budva se afla pe malul Marii Adriatice la 10 minute de mers pe jos din centrul statiunii. Se poate merge si cu masina pana langa zidurile cetatii.

Budva - old town

Orasul vechi pot zice ca reprezinta emblema statiunii Budva. Orasul are o vechime de peste 2500 de ani fiind unul dintre cele mai vechi centre urbane de la malul Marii Adriatice. Zidurile orasului vechi au fost construite in evul mediu perioada cand orasul a fost condus de catre venetieni. Accesul in cetate se poate face prin cele trei porti ale cetatii, una dinspre port, una dinspre plaje, si cea dea treia din stada principala.

Budva - by night

Odata intrat in interiorul orasului vechi parca patrunzi intr-o alta lume, din alt timp. Strazile orasului seamna cu un labirint cu strazi stramte, piete, turnuri si biserici. In prezent multe din cladiri au fost transformate in hoteluri, galerii de arta, magazine, cafenele.

Budva - port

Faleza si portul sunt iarasi niste locuri de promenada si de relaxare , unde diversi comercianti si performeri incearca sa isi castige existenta.

Budva - boats

Chiar daca nu se compara ca marime cu porturile Kotor si Dubrovnik, in portul Budva se gasesc numeroase ambarcatiuni. Portul se afla intre zidurile orasului vechi si plaja Slovenka Plaza. Dea lungul falezei portului se pot admira numeroase iahturi si barci legate la mal, unele dintre ele avand rol turistic. Din port se poate lua vaporul si sa faci o calatorie pe malurile rivierei Muntenegrene, sau excursii in golful Kotor si in largul marii.

Budva - yacht

Existe si diferite restaurante, locuri de joaca si un concurent local pentru Turnul Eiffel 🙂

Budva - bar Budva - dinner

Cei 10 km din Budva pana in Sveti Stefani fac acest obiectiv accesibil dar si un must in opinia mea. Considerat cel mai exclusivist loc din Muntenegru si cea mai fotografiata insula din Adriatica.

Budva - sveti stefani

E legata de tarm printr-un istm, un fel de dig de beton la capatul lui este bariera si paznici care nu permit accesul decit celor cazati pe insula. Acum citiva ani insula a devenit proprietate privata si apartine unui grup de firme.

Multe VIP-uri au fost cazate aici de la artisti pina la regi si imparati, valabil si astazi.

Budva - sveti stefani beach

Budva (detali aici) este o statiune unde puteti petrece un concediu minunat. Este situata undeva la mijlocul litoralului muntenegrean, de aici putandu-se face excursii scurte in celelalte statiuni de pe riviera muntenegrului adica in nord spre Kotor (vezi impresii aici) sau in sud spre Bar si Ulcinj.

Daca si drumul ar fi mai scurt si eventual pe autostrada, ar deveni un adevarat magnet…..

2 Comments

  1. Marius

    PLecari spre Kotor se fac numai din Budva? Exista un program?

    • TuristInFamilie

      Nu imi amintesc programul pentru plecari dar sunt fel si fel de destinatii. In zona portului, totul se negociaza de la traseu, durata si pret.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: