O vizita la Sinaia nu putea sa nu ne puna pe traseu si o vizita la Castelul Peles si Castelul Bran cu atat mai mult cu cat era pentru prima data cand copiii le-ar fi vizitat.

Asadar ne pornim la drum si prima oprire e in Sinaia, unde parcam masina pentru a vizita putin zona de centru si a ne plimba pe stradutele ei inainte de a ne indrepta spre Peles.

Pe bulevardul Carol I gasim cateva dintre cele mai importante hoteluri din statiune dar si o mare agitatie cu oameni ce se plimbau.

Castelul Peles si Castelul Bran - bulevardul carol

Parcul Dimitrie Ghica este un spatiu care trebuie vizitat de fiecare turist care ajunge în aceasta statiune. Pentru ca locul este racoros indiferent de anotimp, pentru ca mai multe cladiri extrem de frumoase se afla pe marginea parcului, pentru ca poti admira veverite care sar printre crengile impunatorilor arbori din jur, pentru ca si cei mici se pot juca acolo în timp ce parintii se relaxeaza pe bancile din apropiere…

Castelul Peles si Castelul Bran - parcul ghica

Incet incet ne indreptam spre castelul Peles (pagina oficiala) unde ca de obicei este o aglomeratie uriasa la cozile de bilete si autocare care debarca puhoaie de oameni. Norocul face ca la casa de bilete pentru cetateni romani sa mearga repede asa ca ne asteptam rtandul si ghidul pentru a intra.

Castelul Peles si Castelul Bran - castel peles

Cu 150 de ani in urma pe locul unde sunt amplasate castelele Pelesului si constructiile anexe era o mare pustietate. Doar un schit ridicat de boierul Mihai Cantacuzino in 1695 ca multumire ca a scapat de urmaritorii care-i voiau capul. Schitul a fost inchinat Sf. Ecaterina de pe muntele Sinai, de unde si numele Sinaia pentru localitatea care incepea sa se formeze abia peste o suta de ani. In sec. XVII padurea era strapunsa doar de cateva case razlete de taietori de lemne pe locul actualului cartier Izvor.

Castelul Peles si Castelul Bran - castel peles view

Principele Carol dupa preluarea domniei obisnuia sa calatoreasca pentru a-si cunoaste tara. A venit pentru prima oara in aceste locuri in 1866 si a fost atat de impresionat de frumusetea si salbaticia peisajului incat a hotarat sa construiasca din fonduri proprii un castel cu menirea de resedinta de vara. In 1872 a cumparat 30 ha teren iar in 1873 a inceput lucrarile de amenajare a terenului pentru care 300 muncitori au lucrat doi ani. Dupa stabilizarea terenului si abaterea micilor paraie care-l brazdau au inceput constructiile pentru ceeace se cheama domeniul Peles. Rand pe rand s-au desfasurat si au fost finalizate lucrarile celor 3 castele, 19 pavilioane, vile, anexe, corpuri de cladiri care insumeaza 570 camere.

Arhitectul ceh Leman, coordonatorul lucrarilor a lucrat si a locuit aproape 50 de ani intr-o vila pe domeniu pana in 1929 cand a decedat. Principalul edificiu castelul Peles a fost construit intre 1875 si 1883 dar ani de zile a mai fost extins si imbunatatit. In documente oficiale este stipulat ca lucrarile care au durat pana la moartea regelui Carol I in 1914, au fost finantate ˝exclusiv din caseta particulara˝ a regelui spre deosebire de palatele din Bucuresti care apartineau Domeniilor Coroanei si sunt proprietate de stat.

Castelul Peles si Castelul Bran - castel peles tour

Castelul Pelisor a fost construit de regele Carol I intre 1899-1902 pentru folosinta exclusiva a principilor mostenitori Ferdinand si Maria si a celor trei copii care se nascusera pana atunci. Inainte de constructia Pelisorului, Mariei care era inca un copil i s-a realizat o dorinta: constructia unei casute de lemn intr-un copac, idee acceptata pana si de austerul Carol. Fusese visul ei din copilarie dar ca orice vis a fost spulberat de o furtuna. De acum intreaga ei energie creatoare s-a concentrat asupra castelului in care avea sa locuiasca. In actul inaugural din 1903 al Pelisorului, act pictat de principesa Maria pe un pergament, reiese pe deoparte grija unchiului pentru mostenitori, pe de alta respectul acestora.

Odata intrati in castel, observam ca holul de onoare de la parter, are peretii placati cu casete de lambriuri de stejar. Are pe plafon un luminator cu vitralii asa cum era moda in anii 1900. Din hol porneste spre etaj scara de onoare tot din lemn sculptat. Castelul fiind folosit ca si locuinta nu s-a vrut o scara monumentala de marmura. Pe peretele scarii de onoare sunt doua tablouri de mare popularitate: regina Maria la maturitate si ca principesa, practic o tanara adolescenta cu trei copii.

Castelul Peles si Castelul Bran - indoor

Sufrageria mare apare in culori luminoase date de lambriurile din esente de paltin si frasin cret. Pe masa cu colturi rotunjite se gaseste un serviciu Rosenthal, serviciu de pahare de cristal, tacamuri de argint executate la Paris. Biroul regelui Ferdinand este simplu si auster. Garnitura este in stil german renascentist din nuc masiv.

Dormitorul reginei Maria este cu adevarat princiar. Executat din tei aurit in atelierele din Sinaia, el imbina o serie de stiluri din artele mai multor curente, in viziunea artistica a reginei.

Apartamentul reginei Maria este compus din capela si salon. Au fost preluate elemente celtice, scandinave, bizantine intr-un tot cu efect teatral. Salonul de zi este realizat conceptual in maniera apartamentului in timp ce in budoar mobila alba da o senzatie de liniste.

Sala micului dejun este simpla fara efecte decorative. Alaturi un salon de ceai are mobila frantuzeasca. Camera de joaca a copiilor evoca universul copilariei cu mobilier alb, masuta joasa, pat din impletitura de nuiele, ca un interior de papusi.

Castelul Peles si Castelul Bran - sala armelor

In castel mai sunt o serie de incaperi cum sunt apartamentele oaspetilor, ale copiilor, ale principeselor dar piesa de rezistenta este Salonul de Aur. La 62 de ani, chinuita de o boala necrutatoare si stiindu-si sfarsitul aproape, dupa ce a parasit spitalul din Viena si dupa ce a mers cateva zile cu trenul, regina Maria a vrut sa treaca in eternitate in Salonul de Aur.

Castelul Peles rivalizeaza cu marile castele ale lumii. Evident ca pasajul secret a fost fascinatia copiilor desi nu putea fi vizitat.

Lasam Sinaia in urma si ne indreptam spre Bran, unde urma sa vizitam celebrul castel.

Castelul se afla la aproximativ 30 de kilometri de Brasov, in localitatea Bran, langa drumul ce face legatura intre orasele Brasov si Campulung, calea rutiera DN 73.

In ceea ce priveste istoricul obiectivului, prima atestare documentara a castelului Bran dateaza din anul 1377, in data de 19 noiembrie a acelui an brasovenii primind acordul de la regele Ungariei, Ludovic I de Anjou, de a construi o fortareata strategica, fortificatie care sa domine prin pozitia sa traficul comercial de pe drumul Branului. Cetatea a fost construita pe o stanca in locul cel mai stramt dintre Magura si Dealul Cetatii; in privinta duratei de construire este de remarcat faptul ca timpul a fost foarte scurt in raport cu mijloacele tehnice de la acea vreme, la moartea lui Ludovic I de Anjou, in anul 1382, cetatea fiind terminata.

Castelul Peles si Castelul Bran - entrance

Odata construita, cetatea a devenit proprietate a coroanei regale maghiare, iar in urma unei apropieri pe frontul antiotoman intre Sigismund de Luxemburg, regele Ungariei si conducatorul Tarii Romanesti, Mircea cel Batran, cetatea trece in posesia domnitorului roman; primul document ce atesta acest fapt este datat din 1412. Dupa moartea lui Mircea, negustorii brasoveni se plang regelui Sigismund ca parcalabii munteni nu respecta privilegiile vamale stabilite, fapt ce il determina pe Sigismund sa reintre in stapanirea cetatii. Urmeaza o perioada tulbure, marcata de abuzurile castelanilor de la Bran asupra comerciantilor care utilizau pasul Bran.

In anul 2006, Castelul Bran este retrocedat mostenitorilor familiei regale, fiind in prezent amenajat pentru vizitare de catre turisti.

Aleea de acces catre castel trece printr-o zona pestrita, o piata a Branului extrem de aglomerata la momentul vizitei noastre aici. Cateva terase, tonete de inghetata, vanzatori de mezeluri, diverse chioscuri de unde se pot cumpara suveniruri avand mai mult sau mai putin legatura cu Branul, toate acestea sunt inghesuite intr-un spatiu relativ stramt, laolalta cu zecile sau poate sutele de turisti curiosi. Am trecut incet prin piata si ne-am asezat la o coada mare, asteptand circa 20 de minute pana am reusit sa ajungem la casierie pentru a achizitiona biletele de intrare (25 de lei/adult).

Castelul Peles si Castelul Bran - bran view

Intram in Camera de garda a castelului si urmarim datele de pe panourile informative. Gasim aici un colaj de imagini si informatii despre castelul pe care il vizitam, precum si reproduceri dupa fotografii cu regina Maria sau principesa Ileana. Ajunsi in Holul etajului I, aflam ca in perioada interbelica, pe acest etaj, a fost amenajat apartamentul Reginei Maria a Romaniei. Fotografiem un dulap rustic si un cufar de calatorie prevazut cu roti, apoi ne indreptam catre o Camera de trecere. Panoul informativ amplasat aici ne dezvaluie ca in perioada interbelica, in aceasta incapere a fost amenajata o camera de toaleta a reginei Maria. Ne-a atras atentia o lustra din lemn sculptata cu pasari, dar si o tesatura ce infatiseaza doua pasari, expusa intr-o nisa.

Trecem mai departe catre Sala Castelanilor. Aici gasim o lista cu toti castelanii cetatii Branului, dar si doua piese din lemn frumos sculptate: o masa in stil renascentist tarziu si un bufet italian. Intrati in Salonul mare al reginei Maria, am admirat o masa pentru jocul de sah, cateva scaune, dar si o biblioteca.

Incet-incet, iata ca am ajuns si noi la Scara Secreta, un pasaj cu trepte de piatra ce face legatura intre etajul I si etajul al III-lea. Acest pasaj a fost construit pentru a scurta drumul catre partea superioara a castelului, de aici putandu-se arunca cu diverse materiale fierbinti in atacatori.  Am urcat si noi destul de repede prin acest pasaj pietruit si iata-ne ajunsi in Salonul de muzica si biblioteca, o incapere spatioasa unde prima data ne atrage atentia o blana de urs folosita cu rol de covor.

Castelul Peles si Castelul Bran - bran stairs

Dupa o scurta pauza, am ajuns in Salonul Principelui Nicolae al Romaniei. In perioada interbelica, la etajul IV, a fost amenajat un apartament pentru printul Nicolae, spatiu in care am gasit un bufet neobaroc italian, o masa neorenascentista, dar si o micuta vitrina in care am putut admira cateva pumnale din colectia privata a arhiducelui Dominic Habsburg-Lothringen.

Iata-ne ajunsi intr-o incapere dedicata ”mitului Dracula”! Prea mult este alaturata imaginea celebrului vampir cu cea a castelului Bran, pentru ca asemenea materiale sa lipseasca cu desavarsire din castel! Pana la urma, legenda lui Dracula ii atrage pe multi dintre turistii straini care ajung in Romania sa viziteze aceasta cetate. Insa fundamentul istoric este aproape inexistent: se spune ca Vlad Tepes (posesorul ”mitului Dracula”) ar fi poposit pentru o noapte la Bran, insa dovezi cu privire la aceasta vizita nu s-au pastrat. Lecturam aici cateva informatii despre vampiri sau despre ordinul teutonic; un panou contine ”legenda lui Dracula”, altul cuprinde date referitoare la contradictiile din jurul mortii lui Vlad Tepes.

Castelul Peles si Castelul Bran - bran tour

Avand in vedere trecutul tumultuos si rolul militar al cetatii, este un lucru firesc existenta unei incaperi amenajata ca Sala de arme. Am admirat aici armuri complete, secure, spada, un buzdugan si alte obiecte utilizate pe campul de batalie; deasemenea, sunt expuse cateva scuturi decorate cu steme (stema domnitorului Mircea cel Batran sau stema Brasovului). Din Sala de arme am intrat in Sala Costumelor, unde cel mai mult ne-a placut costumul popular al principesei Ileana.

Ne-am mai plimbat putin pe culoarele inguste ale castelului, am mai privit uneori catre curtea interioara (multi turisti erau stransi langa fantana si aruncau aici cu banuti, pentru implinirea diverselor dorinte) si am ajuns la Sala de cinema. Pe un monitor, aici se poate urmari un filmulet despre regina Maria si familia regala.

Ajuns la final, voi nota si tarifele actuale complete, precum si programul de vizitare a Castelului Bran: adulti – 25 lei; adulti peste 65 de ani, pe baza de C. I. – 15 lei; studenti, pe baza de carnet, legitimatie – 10 lei; elevi – 5 lei; taxa video – 20 lei; taxa foto este inclusa in pretul biletului de intrare, iar filmarea profesionala se face pe baza de contract; de gratuitate beneficiaza persoanele cu handicap si prescolarii (copiii sub 6 ani). In ceea ce priveste programul de vizitare, acesta este valabil de la 1 aprilie pana la 30 septembrie: luni intre orele 12.00 – 18.00 si de marti pana duminica intre orele 09.15 – 18.00.

Castelul Peles si Castelul Bran sunt inca o dovada ca o vacanta in Romania nu poate da gres prin prisma unor obiective ca acestea, iar frumusetea castelelor rivalizarea cu cele de pe Valea Rinului (vezi impresii aici) sau cu celebrul Neuschwanstein (vezi impresii aici). Daca drumurile va aduc in zona, nu ezitati sa vizitati Castelul Peles si Castelul Bran pentru ca nu veti regreta.