Impresii, circuite, sfaturi din vacante

Romania | La pas prin Cheile Borzesti si Cheile Tureni

Nu cred ca pandemia ne-a impins mai mult spre obiective din tara, pentru ca oricum multe weekend-uri de vara le dedicam obiectivelor din tara. Cheile Borzesti si cheile Tureni, sunt obiective accesibile si aproape de Cluj asa ca le revedem destul de des, Alaturi de Cheile Turzii si Piatra Secuiului sau Cetatea Liteni sunt reprezentative pentru scrute drumetii de weekend.

Situate la numai 50 km distanta de Cluj si 17 km fata de Turda, Cheile Borzesti sunt un defileul salbatic sapat de apele Vaii Borzesti, declarate Rezervatie protejata din anul 1994 si renumite pentru multele cascade formate pe firul apei.

cheile borzesti - view

Zona nu este amenajata, in afara de existenta catorva panouri si a celor 2 trasee marcate altceva nu exista in zona, prea putin interes acordat in comparatie cu Cheile Turzii in care gasim parcare, poduri din lemn, franghii de sustinere, magazine etc.

cheile borzesti - natura

Totusi dupa vizita la Cheile Borzesti pot spune ca le prefer pe acestea pentru peisajul salbatic, bine conservat, lipsa gunoaielor si a aglomeratiei sunt un mare plus.

Locatia

Din DN 75 cu directia Turda-Campani, in dreptul localitatii Buru la borna cu kilometrul 4 veti vedea un indicator catre Cabana Buru, va sfatuiesc sa lasati masina in parcarea improvizata la strada intrucat la cabana este bariera.

cheile borzesti - padure

Intrand pe drumul spre cabana veti remarca pe un stalp un indicator la dreapta spre Cheile Borzesti, mergeti cativa metri in directia indicata si veti vedea panoul de intrare in Rezervatia Naturala Cheile Borzesti.

cheile borzesti - peisaj

Trasee in chei

Oficial sunt 2 trasee marcate pentru vizitare:

-in dreapta jos este traseul marcat cu punct rosu, acesta merge prin albia raului, necesita incaltaminte de munte si o conditie fizica buna pentru ca se merge practic pe firul apei, urcand pietre si trecand diferite obstacole precum copaci cazuti. Pe acest traseu se pot vedea cascadele inferioare

-in stanga sus este traseul marcat cu triunghi rosu, un traseu lejer pe o poteca in padure, dupa 30 de minute de mers se ajunge la o intersectie. De aici traseul triunghi rosu continua in stanga sus prin padure, sau se urmeaza indicatorul spre«cascadele superioare», mergand in dreapta pe firul apei.

cheile borzesti - pod

Eu am preferat traseul triunghi rosu pana la intersectie iar de acolo am urmat semnul spre cascade pentru a nu pierde cea mai intereseanta parte a cheilor. Din pacate de aici traseul nu mai este marcat dar m-am orientat cu usurinta dupa poteca formata in padure, am traversat raul de mai multe ori ajungand pe rand la cascade.

cheile borzesti - apa

As putea imparti traseul prin Chei in 3 segmente:

  • prima parte de urcus pe poteca in padure pana la intersectia cu semnul spre cascadele superioare,
  • a doua parte e cea in care se merge pe firul apei, traversand raul de mai multe ori
  • ultima partea care ne-a rasplatit cu descoperirea cascadelor, crescatoare pe masura ce inaintam.
cheile borzesti - rau

Traseul este unul de dificultate mica, mai multa atentie necesita ultima parte in care se traverseaza raul de mai multe ori, iar in capat spre Cascada Mare se urca pe mai multe pietre.

In total traseul a durat 2- 2.5 ore, nu a necesitat echipament special, poate fi parcurs atat de adulti cat si de copii.

cheile borzesti - cascada

In concluzie daca iubiti natura, drumetiile, locurile mai putin umblate, Cheile Borzesti sunt un traseu placut de parcurs cu familia, prietenii .

Drumul de intoarcere spre Cluj ne aduce in fata Cheile Tureni, care sunt destul de spectaculoase, mai ales privite de sus.

cheile borzesti - view1

Cheile Turului sau Cheile Turenilor se afla la nord de municipiul Turda, în judetul Cluj. Cheile au o lungime de 1.850 m, iar pereții (înalți de 100-150 m) sunt decorați cu diferite forme carstice: cascade, marmite, pesteri etc. Sunt relativ greu de străbătut. Au fost sapate de Valea Racilor în calcare jurasice și sunt situate între comuna Tureni si satul Copăceni, la mică distanță de drumul european E60, Cluj-Turda.

cheile tureni - view

In aceste chei sunt peste 29 de pesteri, vizitabile doar de persoanele experimentate. Exista un drum pe malul raului care a format aceste chei, peisajul fiind salbatic, iar in unele zone e doar apa si peretii verticali.

Oricum ne-am multumit si cu privelistea pe care am avut-o din acest punct, de pe acest platou.

Am poposit putin in aceasta zona, de unde am admirat frumusetea peisajelor salbatice, inainte de a incheia o zi plina in natura 🙂

2 Comments

  1. Oana

    Puse pe lista!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: