Se urmareste traseul marcat cu crucea albastra.
Ne-am bucurat cand am vazut ca vremea era frumoasa si cu cer senin. Asa arata Piatra Secuiului vazuta de la Conacul Secuiesc de la Coltesti. Poza e mai veche de cand copiii erau mai mici.
Atunci, nu credeam ca o sa ajungem vreodata sa si urcam pe acest munte.
Traseul incepe din centrul satului Rimetea, unde se afla biserica. E una singura, langa care se afla si niste panouri turistice si de jur imprejur sunt cateva magazine de suveniruri. Nu ai cum sa ratezi locul. Acolo gasim si loc pentru parcat masina. Traseul incepe pe straduta perpendiculara de pe drumul judetean (care in scurt timp se transforma in drum pietruit), si pe care in curand apare si marcajul cruce albastra.
Drumul pietruit continua sa urce usor spre dreapta spre Piatra Secuiului asa ca urmariti-l pana se transforma in poteca.
Pe masura ce urcam, satul ramanea jos, in urma noastra, si nu puteai sa nu te opresti din cand in cand sa admiri peisajul.
Se vedea in departare si Cetatea de la Coltesti pe care am vizitat-o in trecut impreuna cu copiii.
Traseul mi s-a parut destul de greu deoarece pe langa faptul ca era o panta foarte abrupta, trebuia sa pasesti pe stanci si pietre. Dar cu toate acestea am vazut multe familii cu copii destui de mici. Eu nu stiu daca m-as incumeta sa ii aduc inca pe Alesia si Alex 🙂
Pe parcursul traseului, sunt cateva locuri de popas cu umbra, unde mai intalnim si steagul Ungariei 🙂 Adevarul este ca nu ne-a folosit foarte mult ca vorbeam limba romana pentru ca 90% din cei ce urcau sau coborau vorbeau maghiara, engleza si rareori romana.
Am tras ceva pana sus, urcand panta foarte abrupta pe alocuri. Dar a meritat. Cand am ajuns sus chiar am uitat de tot….
Dar nu se ajunge sus chiar din prima. Dupa urcusul pe poteca evidenta, destul de drept inainte, se ajunge intr-un platou, unde se vede destul de clar o poteca subţire care se desprinde si urca spre dreapta. Pe poteca trebuie urcat si in scurt timp se ajunge pe varf, Vf. Piatra Secuiului.
Urcarea ne-a luat cam 2 ore iar coborarea 45 – 60 min si daca noi eram obositi va dati seama cum era Riri, Westie-ul nostru.
Si cum Cetatea Coltesti sau Cetatea Trascaului am vizitat-o cu alta ocazie, profit de prilej sa adaug cateva impresii in aceasta postare. Este oarecum similara ca si constructie cu Cetatea Liteni (vezi impresii aici) dar mai usor accesibila si mai bine pastrata.
Fortificatia, cunoscuta si sub numele de Cetatea Trascaului sau Torockóvár, in maghiara, este situata in judetul Alba, la vest de satul Coltesti, comuna Rimetea. Accesul pana in satul Coltesti se face usor, iar de aici o poteca suie usor panta pana la cetate (aproximativ 20 de minute).
Cetatea a fost cucerita si distrusa in anul 1703 de catre trupele austriece, data fiind impotrivirea familiei nobiliare Thoroczkay fata de anexarea Transilvaniei de catre Imperiul Habsburgic.
Ajunsi pe zidurile cetatii, privelistea asupra satului Coltesti si Piatra Secuiului este impresionanta. Si tinand cont ca traseul este foarte usor si cu urcare lina, il recomand fara probleme si pentru familii cu copii mici. Alex si Alesia au urcat aproape alergand, doar niste caini de la turma de oi din apropiere le-a mai oprit un pic avantul 🙂 .
Iar de aici la Conacul Secuiesc e doar un pas si am profitat de cateva poze din urma cu cativa ani ce ne-au trezit amintiri frumoase.
Restaurantul este mai mereu aglomerat si plin de turisti ocazionali sau permanenti iar mancarurile din bucataria maghiara se imbina cu cele traditionale romanesti.
Aproape fiecare popas al nostru la Conacul Secuiesc din Coltesti sfarseste cu o portie de papanasi cum doar aici poti gasi.
Leave a Reply