Plecam din Dubrovnik spre Parcul National Krka, despre care auzisem multe lucruri frumoase, in circuitul nostru prin Croatia. Croatia are mai multe parcuri nationale, cel mai cunoscut este Plitvice iar, cei care le-au vazut pe ambele, spun ca parcul Krka are un farmec anume care il face sa fie la fel de apreciat cat si Plitvice.
Daca Plitvice impresioneaza cu cele 16 lacuri ale sale si prin cascada inalta de 78 m, Kornati cu cele 140 de insulite, Parcul National Krka si-a capatat renumele datorita cascadeloe sale impresionante, a insulei Visovac si a Manastirii Krka. In acest parc turistii se pot bucura insa si de linistea absoluta si de un cadru natural excelent.

Parcul Krka se afla la 12 km de orasul Sibenik si are 3 intrari in parc: Lozovac, Skradin si Roski Slap. Noi am ales intrarea de la Lozovac .
Parcul acopera o suprafata de de peste 111 kmp. Raul Krka izvoraste din Alpii Dinarici, iar dupa 72 de km se varsa in mare, in Golful Sibenik. De-a lundul sau raul formeaza7 cascade şi 11 lacuri. De asemenea, de-a lungul malurilor sale, exista 10 cetati si 3 orase.

In dreptul parcului Krka, raul formeaza o salba cascade dintre care se evidentiaza cascada Skradinski cu o lungime de 400m si o latime de 100m. O alta cascada impresionanta este si Roski. Fata de parcul Plitvice, in Krka, in cateva zone, este permis scaldatul, iar parcul se poate vizita pe o lungime de 3 km.

Un vaporas face legatura cu Insula Visovac (cost suplimentar) si aici se poate vizita Manastirea Visovac, o manastire intemeiata de franciscani in anul 1445.
O alta manastire ce se poate vizita in incinta parcului Krka este Manastitea Krka, intemeiata in anul 1345.

Deja am spus ca traseul de vizitare este amenajat si consta in poteci de lemn sau de piatra, poduri, care incercuiesc zona unde este amplasata cea mai frumoasa dintre cascade, numita Skradinski Buk.
Aceste poteci- cei care au fost la Plitvice stiu- trec peste lacurile formate de apa in curgerea ei, peste cascade mai mici sau mai mari, se opresc pe insulite, serpuind printre vegetatia frageda (copaci, stuf, flori). E o prospetime de nedescris, a carei frumusete este amplificata de cantecul apei, pravalindu-se la vale, sau de cel al pasarilor (nu pot sa spun care e mai incantator).

Skradinski Buk se vede din mai multe puncte, amenajate si ele, culminand cu un pod mare, de unde privelistea este superba. Cascada este formata din mai multe trepte, este foarte abundenta si straluceste in razele soarelui. Infatisarea de castel de ape se datoreaza faptului ca, aceasta cascada, este alcatuita din 17 caderi de apa, insumand peste 45 m inaltime.
Traseul descris se parcurge in circa o ora si nu este dificil.

Tot in acest spatiu exista si un mic muzeu al satului croat, cu moara si constructii specifice, pe care le poti vizita. De asemenea, poti sa iei vaporul si sa mergi pe mica insula Visovac, plimbarea dureaza doua ore, unde poti vizita Manastirea Franciscana, cu impresionanta ei biblioteca.
Spuneam ca, in afara de Lozovac, mai poti intra in parc si pe la Skradin, numai ca, de aici, trebuie sa iei vaporul (transportul e inclus in pretul biletului de intrare) si ajungi la Skradinski Buk.

In perimetrul parcului mai exista doua cascade, Roski slap si Manojlovac slap, situate mai departe de cascada principala. Manojlovac slap est cea mai inalta (60 m), bariera de travertin care o formeaza avand latimea de 32 m, si se poate vedea de la Burnum (de deasupra raului).
Roski slap este alcatuita dintr-o serie de 12 cascade, intr-un spatiu de 450 m, cea mai mare cadere avand 22 m inaltime si 60 m latime. Aici se poate ajunge cu vaporul, de la Skradin, dar si pe un drum de la Drnis sau Knin.

Parcul National Krka, mai mic decat celebrul Plitvice, este mai putin frecventat de catre turisti dar faptul ca va puteti bucura si de o baie in apele raului Krka il face cu siguranta destul de interesant.
Zona Sibenik – Parcul National Krka poate sa fie o destinatie pentru o vacanta excelenta, de 7 zile, in care puteti vedea locuri minunate, puteti sa practicati sporturi nautice sau va puteti bucura de apele minunate si de umbra padurilor de pini…
Leave a Reply