Cand vorbim de Atena, nu putem ignora imensa istorie si contributie la civilizatia umana inca din antichitate. Orasul este o impletire a vechiului cu noul pastrand totusi o simbioza a spiritului elen ce dainuie de secole.
Am ancorat in portul Pireu, unul dintre cele mai mari porturi din lume si cu siguranta cel mai mare din Mediterana. Desi era foarte devreme, temperatura era deja ridicata si senzatia de lipsa de orice fel de adiere facea Atena un mic cuptor. Dupa excursia din Santorini (vezi impresii aici), eram curiosi sa vedem ce ne rezerva ziua petrecuta in capitala elena.
Exista diferite optiuni de a vizita orasul pronind din port. Poti lua un taxi, bus sau un tur al unei agentii locale, bineinteles, in afara excursiilor oferite de MSC. Varianta de hop-on hop-off bus este foarte convenabila deoarece porneste chiar din port si are opriri la cele mai importante obiective turistice. Noi am optat pentru un tur cu o agentie locala datorita unui ghid permanent ce a oferit o sumedenie de informatii utile.
Itinerariul a cuprins principalel obiective:
Mikrolimano – pitorescul port vechi din Pireu pe care l-am admirat din autocar in drum spre Atena.
Stadionul Kallimarmaro – singurul stadion din lume construit din marmura. E interesant ca autocarele isi dau rand oprind cate 10 minute chiar in fata stadionului desi artera este un bulevard aglomerat.
Syntagma Square – unde am admirat schimbarea garzii. E inutil de spus ca temperatura de afara a “desenat” linii noi pe echipamentul soldatiilor reprezentand efortul de a sta nemiscati la peste 30 C. Alex si Alesia au analizat miscarile si au comparat schimbarea garzii cu cele din Budapesta sau Alba Iulia. Orasul nostru a castigat detasat mica “batalie” in special datorita cabalinelor ce au rupt echilibrul 🙂
Serviciul de garda a clădirii Parlamentului Grec, este executat de soldați ai unei unitati de garda, selectionați din trupele de infanterie ale armatei grecesti. Ei se numesc ”Evzoni”. Alegerea membrilor acestei unitati de elita, se face după anumite criterii. Primul dintre ele este acela ca inaltimea candidatului, trebuie sa fie de peste 1,8 m, apoi se au in vedere conditia si aspectul fizic ale acestuia. Uniforma lor este una traditional greceasca.
Poarta lui Hadrian – Arcul lui Hadrian este o poarta monumentala, aflata in Atena, ce a fost realizata peste un drum antic ce pornea din centrul orasului spre complexul de structuri situat in partea de est a asezarii, complex de cladiri care includea si Templul lui Zeul Olimpianul. Pe pragul de sus al arcului sunt sculptate doua inscriptii. Inscriptia de pe latura de vest, cea care se vede dinspre Acropole, spune ca „Aceasta este Atena, orasul antic al lui Tezeu”, in timp ce pe cealalta parte se poate citi „Acesta este orasul lui Hadrian si nu al lui Tezeu”.
Plaka – piata centrala. Am serpuit pe aleile pietei, am admirat tavernele dar am fost si neplacut suprinsi de “ospitalitatea” comerciantilor avand ca termen de comparatie Turcia. Aici, toti pareau plictisiti, neinteresati de ce cauti in magazinul lui si nepreocupat sa iti vanda ceva decat daca insisti.
Acropolis (detalii aici) – colina sacra fortificata din centrul orasului, este cea mai cunoscuta acropola din lume.
A adapostit, inca din cele mai vechi timpuri, principalele edificii de cult ale Atenei. Distrusa in intregime de catre persi in timpul razboaielor medice, ea a fost reconstruita in perioada “secolului de aur” al lui Pericle(secolul al V-lea i.Hr.). La realizarea acesteia au participat arhitecti renumiti ca: Ictinios, Callicrates, Mnesicles, precum si sculptori aflati sub conducerea lui Fidias. Monumentele mai importante de pe Acropola sunt templele Partenon si Erehteion, ambele dedicate zeitei Atena.
Intrarea pe Acropolis a fost o adevarata aventura pentru ca erau doar 2 case de bilete deschise, o coada de 150-200 m, si un anunt minuscul lizibil doar cand erai pe punctul de a cumpara biletul ca obiectul se inchidea de la ora 13 pana la 17. Cei ce soseau de obicei se puneau la rand si nu citeau anuntul. Sau, alegeau casa de bilete cu plata exclusiva cash in loc de card sau invers si realizau ca si-au irosit 30-40 de minute stand la coada.
Oarecum, organizare tipic greceasca. Sincer, nu ma mira situatia lor economica vazand stilul de viata. Si ca tabloul sa fie complet, biletele proaspat cumparate erau scanate ca folosite la intrare de catre echipa de securitate. Inca o dovada a precouparilor grecesti fiscale si economice 🙂
Marea alba de case si cartiere/suburbii ale Atenei e impresionanta din acest punct de observatie inalt.
Alex era precoupat de cum au urcat grecii atata piatra sus, iar Alesia incerca sa inteleaga dimensiunile frumusetii in perioada antica.
Programul vasului de croaziera pentru a 5-a zi, Atena:
Atena trebuie sa fie pe agenda oricei calatorii in Grecia pentru istoria si cultura ce o adaposteste de mii de ani. Chiar daca nu e cel mai frumos obiectiv al Greciei, ofera o calatorie in timp greu de egalat de orice alt punct pe traseu.
Mitologia si cunostintele de istorie vor oferi copiilor o alta dimensiune peste foarte putin timp si atunci vor intelege si mai bine grandoarea Atenei.
Leave a Reply