Corfu Town, sau Kerkira cum ii spun localnicii, este capitala insulei Corfu. Orasul este centrul vietii economice, culturale si politice a insulei si in acelasi timp un centru turistic important. Este asezat pe coasta de Est a insulei Corfu (detalii aici) si se afla la o distanta aproximativ egala, fata de limitele de nord si de sud ale insulei. Noi veneam din Atena (vezi impresii aici) si era intr-adevar o schimbare majora de peisaj intre continent si insula.
Orasul ocupa o suprafata de 41,905 km², din totalul de 641 km ², al intregii insule, iar populatia, conform unei publicatii din 2001, este de 39.487 locuitori adica mai bine de o treime din totalul de 113.685 locuitori ai insulei Corfu.
Corfu Town, este impartit in doua parti, cunoscute sub denumirea de ”Orasul Vechi” si ”Orasul Nou”. Partea numita ”Orasul Vechi”, este situata in partea de nord-est a orasului si este cea mai frumoasa parte a lui. ”Orasul Nou”, se intinde in partea de sud vest a teritoriului pe care se afla asezat Corfu Town.
Orasul Vechi este un loc unde din prima clipa in care ai pus piciorul pe el te gandesti la istorie. Asta pentru ca imediat ce ai ajuns in piata Saroco, din stilul arhitectonic al cladirilor, recunosti cu usurinta vechimea lor.
Despre Corfu Town, dar in mod deosebit, despre ”Orasul Vechi”, se spune ca este o impletitura a unei multitudini de culturi, aduse si impuse de cei care de-a-lungul veacurilor au cucerit si au dominat insula si orasul Corfu. Este vorba de romani, de turci, de italieni, de francezi, de englezi si chiar de germani, iar pe langa acestia, nici rusii nu au stat prea departe de aceste locuri inca din vremuri foarte indepartate.
Corfu a fost o surpriza foarte placuta ca oras: oras-cetate, fortificatie, cu ziduri de aparare si stradute inguste dar cochete.
Portul este cam la 3 km de Old Town dar e o plimbare placuta in care ajungi sa descoperi la pas orasul. Optiunea de bus hop on/off este la indemana mai ales ca te imbie inca de la iesirea din port.
Noi am ales varianta de a explora la pas orasul mai ales ca timp era berechet si temperatura si briza falezei erau placute.
Ca si obiective amintim Vechea si Noua Fortareata, Esplanade – cea de-a doua piata ca marime din Europa si bineinteles Orasul Vechi.
Noua fortareata a fost construita de venetieni dupa primul atac al otomanilor si a devenit vizitabila dupa desfiintarea cazarmii dar ca unele spatii, interesante de altfel, au fost inchise de ceva ani, in urma unei revolte a detinutilor din inchisoarea alaturata.
Old fortress este partea de peninsula spectaculoasa prin privelistile oferite, prin constructii si prin biserica cu acustica deosebita. Se ajunge usor, caci din aleea care separa Ano de Kato Plateia se vede poarta impozanta in stil venetian, cu fronton de marmura. Aceasta cetate veche (locul a fost populat inca din sec. VI după invazia popoarelor migratoare) a inceput a fi ridicata in sec. XIV cand populatia Kerkirei nemaiputand suporta atacurile diverselor cetati si ale piratilor, s-a pus singura la dispozitia Venetiei care era atunci un stat puternic militar, religios si comercial.
Copiii au asociat multitudinea de magazine micute de pe strazile vechii cetati cu bazarul turcesc. Labirintul creat ne-a dat de furca ca sa pastram grupul intact.
Berea locala era una din ofertele de baza, dar evident rece si nu cea expusa.
Nu am urcat pe zidurile cetatii pentru ca puntea superioara de pe MSC Musica ne-a oferit o priveliste frumoasa asupra golfului.
Ca o curiozitate: parcarea ilegala se pedepseste in Corfu nu doar cu amenda ci si cu confiscarea placutelor de inmatriculare 🙂
Ziua am incheiat-o la plaja Dasia, luand bus #7 si admirand muntii Albaniei.
Plaja cu pietricele nu a fost un disconfort pentru ca oricum cei mici stateu doar in apa.
La intoarcere, am intrebat soferul autobuzului local daca nu exista o statie mai aproape de port, venind pe o alta ruta. Amabil, a zis ca da si ne anunta cand sa coboram. Asa a si fost, am coborat si i-am multumit nu inainte de a realiza ca de fapt ne-a lasat in mijlocul intersectiei, oprind traficul ce se desfasura pe o singura ruta si unde evident nu era statie 🙂
Dar, cred ca asta face parte din farmecul Greciei unde rutina nu face parte din cultura.
Programul vasului de croaziera pentru a 6-a zi, Corfu:
Corfu este o locatie excelenta pentru famillii si copii. Desi celebrele plaje nu erau in zona in care noi am ancorat, cetatea veche, orasul pot face orice vacanta o reusita. Mi-ar face placere sa revin aici candva, dar nu foarte curand pentru ca mai sunt atatea locuri in lume ce ne asteapta.
Leave a Reply