Despre Barcelona se pot spune multe pentru ca este un oras turistic in care poti petrece cateva zile pana cand sa il descoperi in intregime. Cum mai avusesem ocazia unui city-break in care am bifat toate obiectivele majore, am ales sa petrecem timpul cu copiii in partea de port si obiectivele adiacente, si bine-nteles ca nu puteam rata Sagrada Familia.

Veneam din Palma de Mallorca (vezi impresii aici) asa ca spiritul spaniol il simtisem din ziua precedenta. Nu putea lipsi din traseul nostru Rambla cu statuia lui Cristofor Columb. 

Barcelona - columb statue

Intinzandu-se pe o lungime de circa 1,3 km, intre Placa Catalunya, spre nord, si Port Vell, spre Marea Mediterana, bulevardul Las Ramblas este considerat una din atractiile Barcelonei, pe care nici un turist nu o poate ocoli. Las Ramblas este alcatuit din alte cinci bulevarde mai mici: La Rambla de Canaletes, La Rambla des Estudis, La Rambla de Sant Josep, La Rambla dels Caputxins şi La Rambla de Santa Mónica.

Barcelona - la rambla

Un loc aparte il ocupa artistii de strada, inclusiv statuile vivante, pe care am avut ocazia sa le vedem inspre zona Port Vell, pe langa statuia lui Columb. Statuile umane, care reprezentau pe Galileo Galilei sau pe Pictorul Alb sau personaje din Razboiul Stelelor, puteau sta in nemiscare foarte mult timp. Se miscau daca cineva le atingea sau daca erau puse monezi in cutiutele din fata lor.

Sagrada Familia, o constructie impresionanta chiar si pentru cei mici.  Uriasa cladire a fost inceputa in anul 1882 si nu este terminata nici astazi. Are 170 m inaltime si 18 turnuri cu inaltimi si semnificatii diferite, cel mai inalt il reprezinta pe Isus si va avea montata pe el o cruce uriasa. E o minune a arhitecturii. Proiectul initial a fost facut de arhitectul Antonio Gaudi, care a lucrat la el timp de 40 de ani. Ultimii 15 ani din viata si i-a dedicat in exclusivitate acestuia.

Barcelona - sagrada famiglia

Sagrada Familia

Address: C. Mallorca 401

Internet: www.sagradafamilia.cat

Opening hours:
November – February: 09:00 – 18:00
March: 09:00 – 19:00
April – September: 09:00 – 20:00
October: 09:00 – 19:00
25 and 26 December, 1 and 6 January: 9:00 – 14:00

Admission:
Main entrance (Queuing): 
  €15.00
Main entrance + towers (Queuing):  €19.30

Metro: Sagrada Familia (Blue Line, L5) and (Purple Line, L2)

Restul zilei l-am petrecut pe mereu via si agitata Barceloneta :

Barcelona - barceloneta beach

Cum te deplasezi in Barcelona ?          

Metroul functioneaza intre 5am si 11pm, de luni pana joi (intre 5am si 2am, vineri si sambata; 6am pana la miezul noptii duminica).
Reteaua de metrou operata de TMB consta in 6 linii (L1 pana la L5 si L11); 3 linii (L6, L7, L8) circula in tot orasul. Oamenii fac referinta la linii in functie de numarul lor si de culoare. Cum metroul este dotat cu aer conditionat, poate reprezenta o alternativa mai confortabila in lunile calduroase de vara.

In Barcelona exista si 7 linii de tramvai.

Biletele
Puteti cumpara un singur bilet de autobuz sau metrou ce costa 1.35 euro sau puteti opta pentru o cartela zilnica (5.25 euro) ce va permite calatorii nelimitate, inclusiv cu trenul de la aeroport, in decursul unei zile. Alternativ, puteţi opta pentru o cartela T-10, ce va permite 10 calatorii cu metroul, autobuzul, tramvaiul sau trenul spre aeroport. O cartela T-10 (pentru zona 1) costa 7.70 euro si acopera cea mai mare parte a zonei turistice si centrul Barcelonei. Avantajul este ca poate fi impartita cu alti membri ai grupului. Daca doriti sa calatoriti in afara zonei 1, bilete T-10 sunt disponibile pentru alte zone.
Cardul Barcelona este alta optiune buna. Costa 26 euro pentru doua zile (22 euro pentru copii intre 4 si 12 ani) sau 42 euro pentru cinci zile (33 euro pentru copii intre 4 si 12 ani) si va ofera acces nelimitat la transportul public plus reduceri in magazine, restaurante si majoritatea muzeelor. Cardul va ofera si o reducere de 20% la autobuzul expres spre aeroport (Aerobus). De asemenea, la cumpararea cardului, primiti gratuit o harta si un ghid al Barcelonei.

Harti si informatii pot fi obtinute la biroul TMB de langa Plaça Universitat.
Tel: 93-443 0859. www.tmb.net

Autobuzul turistic: 
Autobuzul turistic este un mod placut de a descoperi orasul la bordul unui autobuz cu doua etaje, cu etajul superior descoperit. Circula pe trei rute principale cu obiective turistice. Puteti opta pentru un bilet de o zi sau de doua zile. Se ofera explicatii în 10 limbi. Serviciul este disponibil zilnic intre 9 am si 8 pm.

Preturi: adulti incepand cu 21 euro; copii (intre 4 si 12 ani) incepand cu 13 euro; copiii sub 4 ani calatoresc gratis.

Touristic bus           1 day ticket     Adult         24.3 euro

                                                                Copil          14.4 euro

Barcelona - port map

Mai sus aveti harta portului cu cele 7 terminale. Cel mai comod e sa luati autobuzul T3 PORTBUS care are statie langa statuia lui Columb, la intrarea pe Rambla. Biletele pentru T3 pot fi luate cu cash de la sofer si costa 2 euro pentru o calatorie sau 3 euro dus-intors.

Programul vasului de croaziera pentru Barcelona:

Barcelona - program

As vrea sa profit de oportunitate si sa adaug cateva impresii din city break-ul din decembrie 2012 in Barcelona, doar pentru a completa imaginea si obiectivele unui oras absolut fantastic, fara a insista pe cele deja prezentate mai sus.

Asadar, de Rambla unde fuseseram cazati, am pornit la drum si nu puteam rata o vizita in celebra piata La boqueria.

Barcelona - la boqueria Barcelona - la boqueria1

Casa Batllo  se afla pe Passeig de Gracia, nr. 43. Aici se poate ajunge pe jos din Piata Catalunya si va invit la o astfel de plimbare deoarece intregul bulevard este un muzeu in aer liber. Totusi, cei care aleg mijloacele de transport in comun, pot cobori la statia de metrou (liniile L1, L2, L3) Passeig (Paseo) de Gracia sau in statia de autobuz (liniile 7,16,17,22,24,28) la statia Casa Batllo/Fundatia Antoni Tapies.

Casa Batllo a fost reconstruita pentru industriasul Josep Batlló. Gaudi a reconstruit pe o fosta cladire ce fusese ridicata intre anii 1875-1877, dovedind astfel ca ajunsese la maturitate in meseria lui. Casa aduna toate elementele deja folosite de Gaudi si aduce in prim-plan povestea Sfantului Gheorghe si a dragonului ucis de el.

Barcelona - batllo house Barcelona - batllo house1

Nu departe gasim alata opera a lui Gaudi: Casa Mila sau La Pedrera a fost ultima lucrare civila pentru care Gaudi a lucrat inainte de a-si dedica intregul timp Catedralei Sagrada Familia. Casa a fost construita intre anii 1906 – 1912 pentru industriasul Pere Mila i Camps si sotia acestuia Rosario Segimon i Artells, vaduva unui barbat foarte bogat din orasul Reus. Pere Mila si-a dorit dupa casatorie sa traiasca intr-o casa spectaculoasa, pe cel mai cosmopolit bulevard din Barcelona in acel moment, Passeig de Gracia. Gaudi a creat pentru ei intr-adevar cea mai fabuloasa casa de pe bulevard. Mai mult o sculptura decat o constructie, La Pedrera pare ca nu respecta nici o lege. Autoritatile vremii au amendat proprietarii si chiar au decis la un moment dat sa dea un ordin pentru demolarea casei.

Barcelona - mila house

Ne continuam traseul si ajungem la Parc de la Ciutadella ce adaposteste Parlamentul Cataluniei, Zoo si Muzeul de istorie.

Barcelona - parc de la ciutadella

Urmatoarea oprire a fost Acvariul, situat in apropierea Port Vell. Intrarea, 20 euro de persoana. Putin cam piperat, dar a fost o experienta frumoasa. In prima parte avea o zona de padure tropicala, cu plante specifice. Urmau apoi o multime de acvarii mici, cu multe specii de pesti, care mai de care mai colorati si mai ciudati, caluti de mare, caracatite, crabi si alte vietati marine.

Barcelona - port vell

Zona cea mai spectaculoasa o constituie “Oceanarium-ul”, un bazin imens in forma de tunel, cu un culoar de trecere. Pe acest culoar circula o banda rulanta, pe care tu stai si admiri in voie rechinii, pisicile de mare si multe alte specii, inconjurat de apa din toate partile.

Barcelona - aquarium

Vizita noastra in Barcelona a continuat la una dintre cele  mai frumoase atractii a orasului, dupa parerea mea, Plaça d’Espanya. Se ajunge usor in aceasta piata atat pe jos cit si cu mijloacele de transport in comun.

Barcelona - espanya square

Piata Spania este celebra mai ales pentru magnificul spectacol al Fantanilor Magice, un spectacol pe care am avut ocazia sa il vad si care sincer m-a surprins in modul cel mai placut. Am facut inevitabil o comparatie cu Bellagio dar fiecare are farmecul ei.

Barcelona - fountain show

Si ca orice microbist ce se respecta si mare fan Barcelona, o vizita la Camp Nou era un must.

Barcelona - camp nou entrance Barcelona - camp nou Barcelona - camp nou1

Indiscutabil, Antoni Gaudi si-a pus definitiv amprenta pe unul dintre cele mai vizitate orase ale Europei- Barcelona. Dupa ce vizitezi celebra Sagrada Familia, se impune si o plimbare prin Parcul Guell.

Barcelona - guell park

Numele parcului este dat de cel al unui bogat antreprenor, contele Guell, care a dorit sa construiasca un cartier rezidential cu o gradina in stilul celor englezesti, pentru burghezia catalana, apeland la Gaudi pentru a-i transpune in practica ideile. Cartierul nu s-a mai ridicat, in schimb, Gaudi a realizat minunea ce se numeste Parcul Guell.

Barcelona - guell park1 Barcelona - guell park2

Construit intre anii 1900-1914, parcul face parte din patrimoniul UNESCO, din anul 1984 si este o marturie a geniului creator al celebrului arhitect iar suprafata parcului este de 17,8 ha.

Barcelona - guell park3

Ca si in alte creatii ale sale, Gaudi a apelat la modele din natura. La loc de cinste, ca o emblema a parcului, este o salamandra uriasa, realizata din mozaic. De altfel, acesta tehnica a mozaicului realizat din cioburi de ceramica si faianta si care se numeste Trencadis se regaseste in multe alte obiecte din parc, asa cum este acea banca serpuitoare care straluceste in lumina soarelui si pe care trebuie sa te odihnesti macar de dragul de a sta pret de cateva minute pe ea. Banca lunga margineste o imensa terasa, loc de facut fotografii si de admirat panorama asupra orasului.

Primaria, cunoscuta si sub numele de Casa de la Ciutat, se afla pe o latura a pietei (Plaça) Sant Jaume, chiar in mijlocul Cartierului Gotic al Barcelonei si in fata Palau de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona - church

Tot aici e si Catedrala din Barcelona, o constructie impresionanta.

Barcelona - cathedral

Barcelona e un loc in care as reveni oricand cu placere si merita sa ii acorzi macar cateva zile pentru a o descoperi cu adevarat.