Kotor a fost una din perlele vacantei. Pe buna dreptate este comparat ca frumusete cu fiordurile Norvegiei (vezi impresii aici si aici). O serie de filmulete se pot gasi aici.
Golful Kotor sau Boka Kotorska, se afla in partea de nord a Muntenegrului in apropiere de Croatia. Are o suprafata de 87 kmp, un perimetru de 105 km si este unul din cele mai mari din Marea Adriatica. Cert e ca este de o frumusete neobisnuita care i-a atras si includerea in patrimoniul UNESCO.
Adancimea maxima a golfului este de 77 m la intrare in dreptul orasului Herceg Novi in timp ce in larg este in jur de 45m. Aceasta permite accesul navelor mari comerciale sau de croaziera. Climatul este propice crescatoriilor de midii si stridii.
Portul este extrem de aproape de una din portile de intrare in vechea cetate a Kotorului.
Copiii dormeau dusi, dar eu m-am trezit sa admir trecerea prin fiord desi ora era 5 AM. Am vrut sa vad Lady of the Rock de aproape. Nu am fost surprinsa sa vad multi turisti bucurandu-se de aceeasi priveliste, printre cei care oricum faceau jogging sau plimbarea de dimineata.
Al doilea vas ce a ancorat nu a mai avut loc in port asa ca a debarcat cu tender turistii.
In poza de mai jos se sumarizeaza si traseul urmat ce cuprindea cetatea si urcarea pe ziduri.
Odata ajunsi in cetate, am admirat stradutele pline de cafenele si terase ce se trezeau la viata si ne-am inceput urcarea pe zidurile cetatii.
Ca orice oras-cetate, stradutele inguste sunt spectaculoase dar amintesc si de Cinque Terre (vezi impresii aici), Rovinj (vezi impresii aici) sau de urbanismul romanesc.
Harta cetatii e prilej de poze si studiu pentru multi turisti ce cauta urcarea spre zidurile ei.
Biserica Lady of Health , construita in jur de 1500 , a fost la jumatatea distantei de urcare spre castelul San Giovanni de unde privelistea asupra golfului Kotor e magnifica.
Scarile inguste fac traficul in ambele directii imposibil asa ca e nevoie de intelegere si compromisuri.
Privelistea de sus e intr-adevar spectaculoasa cand golful scaldat de soare se dezvaluie.
La coborare, am admirat un dans popular precum si piata de peste de langa cetate.
Tot pestele expus era captura proaspata si pescarii il taiau si curatau in functie de doleantele clientilor.
Iesind din golful Kotor, am putut re-admira Lady of the Rock, unul din simbolurile zonei in timp ce pe vas distractia continua.
Kotor e intr-adevar un simbol al Muntenegrului desi multa lumea are ca destinatie Budva despre care sper sa pot povesti intr-o postare separata.
Leave a Reply