In vara lui 2013 am petrecut cateva zile in sudul tarii cu scopul de a vedea Defileul Dunarii si spectaculosul peisaj de-al lungul fluviului. Si ca orice circuit, am incercat sa adaugam obiective interesante pe traseu incat sa devina cat mai captivant.

Asa ca pornim pe traseul Cluj – Sebes – Castelul Corvinilor – Manastirea Prislop – Rezervatia de zimbri Hateg – Resita.

Prima oprire :

Castelul Corvinilor

Istoria castelului incepe in evul mediu atunci cand Iancu de la Hunedoara (voievod al Transilvaniei intre anii 1441-1456) a hotarat sa construiasca un castel pe domeniul primit pentru merite deosebite de catre regele Sigismund. Constructia mare si frumoasa nu a avut intotdeauna forma pe care o vedem astazi. Ca sa ajunga la forma actula a trebuie sa treaca prin diferite faze de constructie. Ultima faza de constructie s-a terminat in secolul 19 si acea este ceea ce vedem astazi. De fapt la inceput a fost o cetate si prin adaugirea a tot felul de turnuri, ziduri si alte elemente arhitecturale, inclusiv decorative s-a transformat in castel. Utilizarea castelului a fost pentru scopul de aparare, deci militara dar si rezidentiala.

Defileul Dunarii - castelul corvinilor

Castelul este o adevarata fortareata fiind construita pe stanca iar in jurul lui exista un rau, care se numeste Zlasti. Pe vremuri au existat 2 poduri de acces, in prezent exista o intrare principala (strajuita de statuia lui Nepomuk ocrotitorul podurilor) dar am vazut si celalalt pod mult mai mic decat primul. Podurile se puteau ridica. Pentru cat mai multa autonomie in cazul unui razboi s-a sapat o fantana adanca de 28m in interior (care la fel are istorie fiind sapata de cativa prizonieri turci cu o durata de 15 ani, legenda spune ca s-ar fi promis libertatea lor in schimb dar nu au primit-o, inscriptia de acolo spune altceva).

In prezent castelul se afla in proprietatea statului roman si functioneaza ca muzeu. Dar ce muzeu…

Am inceput vizita interiorului cu terasa de artilerie trecand prin curtea mica interioara unde se afla fantana adanca de 28 m descrisa mai sus. Aici exista si groapa ursilor, conform legendei prizonierii au fost lasati prada animalelor salbatice, de ex ursi. Aici vedem si turnul circular al tobosarilor, dar si turnul pictat (cel mai vechi si inalt turn, folosit ca observator).

Defileul Dunarii - castelul corvinilor1

A urmat sala cavalerilor aflata pe latura vestica a castelului, construita in stil gotic. A functionat ca sala de mese/diferite ocazii festive dar si sala de judecata. Aici am vazut statuia lui Iancu de Hunedoara iluminata intr-un mod absolut infricosator. Turnul vechi de poarta se afla in partea sud vestica a castelului, iar in fata acestui turn putem vedea Turnul Alb, existand si aici guri de tragere in partea superioara ca si pe terasa de artilerie.

Coborand am mai vizitat Camera Domnitelor (devenita camera de zi a domnitelor abia in secolul 17, inainte de aceasta data utilizarea era in scopuri militare). Aici am vazut exponate cum ar fi imbracaminte de dama de pe acea vreme, lazi de zestre si diferite obiecte de mobilier. Vizita am terminat-o in capela, initial ortodoxa, pe urma catolica (Hramul sfantul Ioan Botezatorul) face parte din cetate. Stil arhitectural este stil gotic tarziu.

Comparam castelul Corvinilor cu Bran si Peles (vezi impresii aici) si intelegeam de ce Romania are atatea frumuseti.

Lasam in urma frumosul castel si ne indreptam spre Manastirea Prislop care ne intampina cu obisnuita forfota si aglomeratie. Desi nu era zi de sarbatoare sau slujba, o multime de credinciosi ii treceau pragul.

Defileul Dunarii - manastirea prislop

Asezata intr-o poiana, la altitudinea de 640 m, Manastirea Prislop este inconjurata de dealuri care coboara in pante domoale pana aproape de monument si este celebra pentru mormantul parintelui Arsenie Boca, loc de pelerinaj pentru credinciosi.

Defileul Dunarii - manastirea prislop1

Dupa un scurt popas, ne indreptam spre Hateg cu a sa Rezervatie de Zimbri.

La doar 4 km de orasul Hateg se gaseste Rezervatia de Zimbri din Padurea Silvut. Aici ai sansa rara de a putea admira aceste frumoase si maiestuoase animale pe cale de disparitie – zimbri.

Defileul Dunarii - rezervatia de zimbri hateg

Accesul la rezervatie se face de pe drumul national E79 dintre Hateg si Simeria, pe sensul de mers dinspre Simeria. De la drumul national mai ai de mers inca vreo 3 km pana la parcarea de la intrarea in Rezervatie unde lasi masina.

Defileul Dunarii - rezervatia de zimbri hateg1

Ce ne-a captat atentia a fost faptul ca toti zimbri aveau numele ce incepea cu “R” ca  o traditie, iar in noaptea premergatoare vizitei noastre se nascuse ultimul exemplar al rezervatiei, Rusalin 🙂

Din Hateg, pasii ne poarta spre Targu Jiu unde facem un popas scurt la Poarta Sarutului, dar vedem si celelalte opere celebre a lui Brancusi.

Defileul Dunarii - poarta sarutului tg jiu

Resita a insemnat un popas in care am batut la pas zona centrala cu celebra fantana precum si Muzeul Locomotivelor cu abur.

Defileul Dunarii - resita

Aflat in aer liber, in Parcul Triaj din Resita, n-ai cum sa nu-l observi o data ce intri in oras. Un popas printre locomotivele care stau cuminti pe sine, e ca si cum ai trece pe o poarta de intoarcere in timp. Parca te astepti, in orice moment sa inceapa sa pufneasca si sa se puna in miscare. Desi, dupa ce vezi iedera crescuta peste roti, ti-e clar ca nu vor pleca nicaieri.

Defileul Dunarii - resita2 Defileul Dunarii - resita1

Si iata ca incepem o noua zi mergand spre Defileul Dunarii, punctul central al excursiei noastre.

Defileul Dunarii - dunarea

Am mers usor spre Cazanele Dunarii de-a lungul localitatii Eselnita, ne-am apropiat de malul sarbesc pentru a vedea Tabula Traiana, o placa memoriala veche de peste 2000 de ani, dedicata de imparatul Traian victoriei Imperiului Roman asupra regatului dac si ne-am apropiat de intrarea in Cazanele Mici, loc in care defileul Dunarii se ingusteaza mult, muntii sunt mai aproape si peisajul te face sa iti tii respiratia. Defileul Dunarii este impresionant intr-adevar.

Defileul Dunarii - cazanele mici

Statuia lui Decebal, care are 55 metri inaltime si 25 metri latime si a carei constructie a durat 10 ani mi s-a parut impresionanta. La fel este si peisajul, verdele intens al padurii care pare ca se pravaleste peste noi fiind, din loc in loc, patat de albul unor bucati de stanca golase.

Defileul Dunarii - decebal

Dupa ce am fost lasati sa ne bucuram in voie de ceea ce vedeam ne-am continuat drumul spre Cazanele Mari, trecand pe langa Manastirea Mraconia, o manastire micuta dar deosebit de frumoasa, situata chiar pe malul Dunarii.

Defileul Dunarii - cazanele mari

Ajunsi la Cazanele Mari avem parte de o superba imagine a golfului Dubova, admiram de la mare departare localitatea cu aceeasi nume si luam pranzul gustand un peste prins proaspat din Dunare.

Defileul Dunarii (detalii aici) si restul obiectivelor de pe traseu ne-au intarit ideea ca Romania are niste locuri unice, de o frumusete aparte dar care poate nu sunt puse in valoare la adevaratul lor nivel.