Paris a fost gazda noastra in timpul vizitei din 2015 la Disneyland (pagina oficiala) si despre care am scris deja un articol dedicat (vezi impresii) dar, de asemenea, a fost si un prilej pentru un city break in martie 2013. Si pentru ca ne-a placut, ne asteapta si in ianuarie 2018 cand ii vom trece din nou pragul. In ciuda acestor vizite, franceza noastra nu devine mai fluenta, dar in schimb ne indragostim iremediabil de fromage, vinurile frantuzesti si aerum boem si romantic al capitalei franceze.

 

Dupa ce ne-am distrat la Disneyland Paris, am petrecut cateva zile descoperind si principalele obiective ale metropolei franceze alaturi de cei mici.

Ajugem cu Wizzair din Cluj pe aeroportul Beauvais de unde luam autocarul din aeroport spre Porte Maillot (Paris). Pretul unui bilet a fost 17 euro de persoana si recomand sa va luati dus intors deoarece la intoarcere, in autogara din Porte Maillot este coada destul de mare.

Din autogara Porte Maillot, ajungem destul de repede pe jos la Arcul de Triumf. Arcul de Triumf este cel mai mare din lume cu aproximativ 25-30% mai mare ca cel din Bucuresti la dimensiuni.

Paris - arcul de triumf

Acest monument arhicunoscut (tot ideea lui Napoleon) s-a construit in acelasi timp cu micul arc de triumf in 1806 doar ca din cauza marimii s-a finalizat in 1836. Are 50 m inaltime, iar turistii il pot vizita pentru o vedere panoramica contra sumei de 12 eur. Legatura pietonala intre monument si bulevard se face subteran. Mormantul soldatului necunoscut se afla la baza.

Paris - obeliscul egiptean

Continuam explorarea Parisului cu o plimbare pe celebrul bulevard  Champs Elysees  si inevitabil ajungem si in magazinul Disney 🙂

Paris - champs elysees

Paris - disney store

De aici pana la Place de la Concorde a fost o distanta scurta. Place de la Concorde este o piata imensa intre gradina regala si bulevardul celebru Champs Elysees. Daca ne uitam pe harta sau de pe Turnul Eifel observam ca pe o singura axa compusa din mijlocul gradinilor regale, bulevardele Champs Elysees, Grande Arme si Charles de Gaule gadim Micul Arc de Triumf, Obeliscul Luxor, Arcul de Triumf si dincolo de Sena in cartierul de afaceri Defence cu zgarie nori Grande Arche .

Paris - panoramic

Paris - louvre

Palatul Regal se afla in arondismentul 1 (punctul zero al capitalei franceze) si este un adevarat palat, proprietatea regelui din 1642. Inainte de asta a fost o resedinta personala al unui cardinal dar la inceputuri in acest loc a fost o cetate cu rol de aparare. In decursul anilor au avut loc adaugiri si construirea gradinilor regale cu anexele acestora.

Paris - louvre pyramid

Paris - louvre indoor

Muzeul Luvru din Paris contine o pleiada de picturi, sculpturi, icoane, antichitati inclusiv celebra Gioconda.  Prima colectie a fost expusa in 1750, dar pentru publicul larg s-a deschis in 1793. Muzeul si piramida de la Luvru le-am vizitat in 2013 cand am fost fara copii.

Piramida de la Luvru este obiectiv turistic frumos si modern din metal si sticla, ideea fostului presedinte Francois Mitterand in 1984 a capatat valoare artistica.

Mergem incet spre Sena pe care o admiram in toata splendoarea ei.

Paris - seine

Paris - tour eiffel view

Am ajuns pe Ile de la Cite pe podul Pont Neuf, tot aici am vazut milioanele de lacate de pe balustrazi (Love Locks). Am trecut prin Piata Place Dauphine, am ocolit cateva cladiri istorice si am ajuns la Catedrala Notre Dame.

Paris - notre dame

Este cel mai renumit lacas de cult din Paris, catedrala gotica inalta de 90m s-a construit intre 1163-1345. In fata catedralei piata catedralei Place du Parvis Notre Dame, pe partea cealalta se afla prefectura de politie.

Ziua urmatoare o alocam vizitarii Turnului Eiffel. Dupa 17 eur dati de persoana, 2 filtre de securitate si 2 cozi maricele eram sus la 324 m. Se folosesc 2 lifturi. Panorama este intr-adevar deosebita.

Paris - tour eiffel

Paris - tour eiffel 1

Paris - tour eiffel 2

 

In fata turnului dincolo de Sena se afla Trocadero un complex compus din palat, parc si fantani arteziene. Constructia a avut loc in 1823. Champ de March este zona verde de 24 hectare din fata turnului Eifel.

Paris - tour eiffel champ de marche

Paris - tour eiffel 2

Din pacate, ploaia nu ne-a permis vizita la Versailles cu copiii asa ca ma rezum la cele experiementate in 2013.

Versailles este un oras de 85000 de locuitori si principala atractie turistica este bineinteles Palatul cu gradinile sale, care a fost resedinta regilor Frantei Ludovic XIV, XV si XVI incepand cu anul 1682. De la gara pana aici facem cca 15 minute si pe drum se gasesc suficiente locuri unde se poate lua tichetul combinat (palat+gradina) de 27 eur.

Paris - versailles

Paris - versailles gardens

 

La palat o coada imensa si dupa o ora am ajuns inauntru intr-un tur cu un ghid ce ne-a explicat fiecare camera ce contine si rolul ei in istorie.

Paris - versailles tour

Paris - versailles1

Paris - versailles2

Evident ca grandoarea gradinilor la inceput de primavara nu e aceeasi ca vara dar a fost o vizita placuta si educativa desi nu as repeta curand experienta cozilor de la intrare.

Nici Sacre Coeur nu a lipsit de pe lista noastra desi experienta comerciantilor africani atarnati pe gura de metro a fost unica 🙂

Paris - sacre coeur

Sacre Coeur este o bazilica romano-bizantina construita in 1875. Dupa vizita bazilicii am intrat in cartierul pitoresc Montmartre si am admirat atat stradutele comerciale inguste cat si soferii de autobuz care reusesc sa ia virajele pe aici.

Ultima zi din vizita cu copii a fost dedicata cartierului La Defence inainte de plecarea spre casa.

Paris - la defense

Paris - la defense1

 

La Defence e diferit, esti intr-o alta lume, cu alta geografie decat cea pariziana, cu alte definitii ale spatiului… Este cartierul in care-si au loc sediile marile firme precum GDF Suez, sunt multe cladiri tip zgarie nori in care sunt birouri. Printre acesti colosi de sticla, foarte frumos imbinati, intr-un stil arhitectural cu sens, te surprind blocurile de locuit, cu cate 3-4 etaje, cochete, si ici-colo, cate o straduta cu vile cu creneluri si muscate la ferestri.

 

A bientôt Paris !