Gradina botanica si istoria sa incepe in anul 1957 atunci cand profesorul Vasile Fati descopera potentialul parcului din jurul liceului (care functiona in castelul Wesselenyi) care in ochii lui trebuie valorificat. Este cea mai recent infiintata gradina botanica din tara. In 1968-70 a fost construita prima sera in forma de sfera, iar pe urma a doua. Inca 6 sere pentru adapostul plantelor tropicale s-au mai construit ulterior. In 1990 se infiinteaza centrul de cercetari biologice, in 2003 s-a amenajat gradina japoneza, din 2004 se lucreaza pentru sectorul sistematic ceea ce inseamna o forma octogonala unde plantele sunt grupate. Parcul zoologic a fost infiintat in 2004, deocamdata destul de putine specii se pot vedea aici.


Gradina botanica - Jibou entranceAccesul la gradina din Jibou se face prin drumul national DN1H, dupa intrare in Jibou in centru se vireaza pe 108A, se circula pana la primul sens giratoriu la care se va folosi a doua iesire, imediat dupa ce iesim in strada Libertatii viram dreapta pe strada Parcului dupa cca 200m sintem in fata intrarii. Vizavi de intrare exista o parcare unde este inscriptionata parcare privata si este pentru vizitatori si angajatii gradinii. Nu se plateste taxa de parcare.

Programul de vizitare vara (01.04-30.10) 7.00-19.00, programul de vizitare iarna (01.11-30.03) 8.00-17.00. Taxele sunt 8 ron/adult, 5 ron elev/student/pensionar, gratuit copii sub 7 ani si persoane cu handicap. O taxa foto nu exista, doar evenimentele (de ex cununie) se platesc (150-250 ron).

Gradina botanica - Jibou sere

Intram in gradina si aleea principala ne duce pana la cele 2 sere in forma de sfera care adapostesc speciile de plante exotice. In stanga se vede castelul Wesselenyi care a fost ridicat in 1790 de catre baronul Wesselenyi.

Iesind din sere am continuat drumul intr-un parculet cu iaz si podulete, plantele din exterior sunt inscriptionate la fel ca cele din interior. Veverite am vazut aici, spre incantarea copiilor. Aleea continua spre gradina japoneza dar pana sa ajungem aici la stanga este o terasa unde se poate servi pizza pe vatra, sandvisuri, dulciuri, inghetata, cafea, sucuri. Preturile sunt mici. Ajungem si la gradina japoneza si aflam ca exsita 5 feluri de gradini japonee din care la aceasta gradina botanica gasim 3. Prima ar fi gradina japoneza cu lac a doua ar fi gradina japoneza din nisip si pietre Sekitei si a treia gradina japoneza de ceai. aceasta include si o tradidionala casa de ceai.

Gradina botanica - Jibou gradina japoneza Gradina botanica - Jibou river

Dupa parasirea zonei ajungem la un lac cu avertismentul apa adanca 28 m, aceasta este si lac de acumulare pentru alimentarea cu apa a gradinii. Pe lac am gasit lebada de vara si califarul alb. Urmeaza custile animalelor am remarcat paunul, rata mandarina si rata carolina aici. Pe o arie generoasa si impadurita isi gasesc adapostul aici mistretii, cerbul lopatar, cerbul si capriorul. Aleea se intoarce si ajunge inapoi la gradina japoneza. Dar pana aici gasim pe un deal un aranjament de plante flora carpatilor. Aici se gasesc plantele care de obicei se gasesc in muntii Carpati. In dreptul terasei mai gasim o superba gradina de trandafiri, cu arcade si foisoare.

Gradina botanica - Jibou tree Gradina botanica - Jibou view

Lasam frumoasa gradina botanica in urma si ne indreptam spre un alt punct de interes de pe traseul acelei zile: Gradina Zmeilor.

Rezervatia naturala Gradina Zmeilor se afla in comuna Balan, sat Galgaul Almasului, la 10 km de Jibou, in judetul Salaj.

In Galgaul Almasului exista un indicator spre Gradina Zmeilor, practic din soseaua principala se mai merge 1 km pe un drum neasfaltat. Se trece pe langa niste sere, pana se ajunge la un platou, sunt mai multe banci acolo si un teren de fotbal.

Gradina botanica - gradina zmeilor view

Se zice ca localnicii numesc acest loc ,,Fata Catanii”. Legenda spune ca a fost candva odata o fata indragostita de un soldat (catana) si fiindca mama ei vitrega nu era de acord cu relatia lor, a transformat-o pe ea intr-o stana de piatra. Pana la alunecarile de teren din anul 1971, una dintre acele multe stanci avea forma unei fete cu parul lung, cu ulcior in mana si o donita (galeata de lemn) in spate.

Gradina botanica - gradina zmeilor cliffs

Astazi intreg acest complex e considerat de specialisti un ,,fund de mare”, marturie stand scoicile si fosilele de melci prezente pe multe dintre stanci. Practic simpla prezenta a scoicilor acolo da un farmec aparte acestor stanci. Copiii se asteptau sa gaseasca chiar un Dino Parc (vezi impresii aici) local dar evident ca nu a fost cazul.

Gradina botanica - gradina zmeilor path

Toata aceasta rezervatie naturala se intinde pe o suprafata de 5 ha, practic de jos din locul unde am lasat masina sunt mai multe drumuri care urca la acele stanci. Undeva in partea dreapta am vazut ca exista un perete stancos abrupt, iar deasupra exista un gard din lemn in spatele caruia se afla o poteca pe care se poate merge pana in capat.

Gradina botanica - gradina zmeilor panoramic view

Am observat ca toata rezervatia naturala de acolo este amenajata, multe dintre acele stanci aveau placute pe ele, fiind botezate cu nume interesante ,,Zmeul si Zmeoaica’’, ,,Acul Cleopatrei’’, ,,Calugarii”, etc.

Ne-am plimbat printre stanci, intre unele stanci se iscau culoare stramte, in care cu greu puteai strabate. Pe unele stanci am reusit chiar sa urcam, oricum trebuie sa ai incaltaminte adecvata, antiderapanta. Am observat ca stancile erau formate din nisip intarit sau mai degraba o roca sfaramicioasa, caci daca atingeam stanca, imediat cadea un strat subtire de roca. Mi-am dat seama imediat ca dupa o ploaie torentiala puternica, acel loc mirific poate lua o cu totul alta infatisare.

Gradina botanica - gradina zmeilor dogs

Riri si-a facut un prieten cu care s-a distrat alaturi de copii.

A fost o plimbare excelenta in Gradina botanica si Gradina zmeilor (detalii aici) si niste locuri frumoase la o aruncatura de bat de Cluj pe care merita sa le incercati daca aveti ocazia.