Desi am fost de cateva ori prin Dolomiti, am hotarat ca vara aceasta sa petrecem mai mult timp si sa exploram pe indelete ce are de oferit aceasta zona superba a Italiei.
CE SUNT DOLOMITII ITALIENI?
Munții Dolomiți sunt o regiune din nordul Italiei formată din ghețari, lacuri, păduri și munți. Sunt cunoscuți pentru formațiunile lor distincte și uimitoare, inclusiv turle, vârfuri și pereți verticali.
În 2009, Munții Dolomiți au fost desemnați în Patrimoniul Mondial UNESCO pentru frumusețea lor naturală și semnificația geologică.
Zona este ideală pentru drumeții și ciclism. Cu peste 1.200 de kilometri de pârtii de schi și 450 de teleschiuri, Dolomiții este și unul dintre cele mai mari zone de schi din lume.
UNDE SUNT DOLOMITII?
Dolomiții formează secțiunea de est a Alpilor italieni de nord și sunt localizați în regiunile italiene Veneto, Trentino-Alto/ Südtirol și Friuli-Venezia Giulia.
Acoperind o suprafață de aproximativ 140.000 de hectare, Dolomiții au aproximativ 250 de kilometri lungime și 100 de kilometri lățime, cu un total de 18 vârfuri peste 3.000 de metri altitudine.
HARTA DOLOMITILOR
Zona poate fi împărțită în 3 regiuni distincte, fiecare având propriul peisaj unic. Am evidențiat fiecare zonă de pe harta de mai jos pentru a vă ajuta să vă orientați.
DOLOMITII DE EST
Munți extrem de accidentați, despărțiți de lacuri turcoaz
DOLOMITII CENTRALI
Lanțuri lungi de munți cu forme interesante și vârfuri înalte.
DOLOMITII DE VEST
Văi lungi înguste, înconjurate de pereți verticali și stânci abrupte.
PRINCIPALELE ATRACTII ÎN DOLOMITI
Poate fi dificil să găsești unde să iti stabilesti cartierul general pentru prima ta vizită în Dolomiți. Cea mai bună abordare este să decideți ce doriți să faceți, apoi decideți asupra unei baze.
Cu toate acestea, iată câteva dintre cele mai populare orașe din Dolomiți.
Cortina d’Ampezzo – Cortina d’Ampezzo este o bază excelentă pentru a face drumeții pe unele dintre cele mai bune trasee din Dolomiți. Este cel mai popular, dar și unul dintre cele mai scumpe orașe din Dolomiți.
Selva di Val Gardena (Wolkenstein ) – Selva este un sat pitoresc bine conectat din Valea Gardena, cu legături bune de transport și telecabine.
Ortisei (Sf. Ulrich) – Ortisei este tot în Valea Gardena. Are o zonă pietonală plină de viață, viață de noapte bună, multe facilități și mai multe opțiuni când vine vorba de cazare.
Bolzano (Bozan) – Bolzano este adesea considerată poarta de intrare în Dolomiți cu una dintre puținele gări din zonă. Este un oraș minunat, înconjurat de podgorii.
Madonna di Campiglio – Madonna se află într-o parte mai îndepărtată a Dolomiților, ceea ce este grozav dacă îți place să ieși în afara pistelor bătute. Există câteva drumeții fantastice aici pe care le recomandăm, dar numai după ce ați văzut locațiile mai populare.
CE POTI FACE ÎN CORTINA ȘI DOLOMITII DE EST
Cortina d’Ampezzo este o bază excelentă, mai ales pentru cei care vizitează pentru prima dată Dolomiți. Are unele dintre cele mai bune trasee de drumeții din Italia, puncte de belvedere uimitoare ale telecabinei și lacuri frumoase.
Dar iată un rezumat al punctelor importante din zonă:
- Mergeți pe bucla excepțională Tre Cime di Lavaredo .
- Luați telegondola spre Cima Tofana pentru vederi incredibile.
- Vizitați Lago di Braies , posibil cel mai frumos lac din Dolomiți.
- Excursie spre Lago di Sorapis .
- Conduceți prin Pasul Falzarego și Trecătoarea Giau .
- Urcati cu telecabina Lagazuoi până la Rifugio Lagazoui .
CE POTI FACE ÎN VAL GARDENA ȘI DOLOMITII CENTRALI?
Val Gardena este o vale din Dolomiții centrali cu 3 orașe principale: Ortisei (Sf. Ulrich), Santa Cristina (Sf. Cristina) și Selva di Val Gardena (Wolkenstein în Gröden ).
Orașele sunt conectate prin autobuze frecvente și fiecare are o rețea excelentă de telecabine care se îndreaptă spre munții din jur. Ca atare, Val Gardena este o destinație excelentă pentru a vedea Dolomiții fără mașină.
Dar iată câteva puncte importante din Dolomiti:
- Luați telecabina până la Seceda Ridgeline .
- Explorați Alpe di Siusi .
- Conduceți prin trecătorile înalte Gardena și Sella .
- Mergeți pe incredibilul Circuit Sassolungo .
- Explorați frumosul Val di Funes .
- Admirați priveliștile uimitoare din Sass Pordoi .
CE POTI FACE ÎN MADONNA DI CAMPIGLIO ȘI DOLOMITII DE VEST?
Dolomiții de Vest sunt situati în regiunea Trentino-Alto Adige și includ Dolomiții Brenta și grupul Adamello-Presanella .
Caracterizate prin vârfuri falnice de calcar tăiate cu pereți verticali și margini, formațiunile distinctive de stâncă roz care au făcut Dolomiților să fie înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO sunt cele mai evidente aici.
Iată câteva lucruri de făcut în jurul Madonna di Campiglio.
- Luați telecabina Grostè până la vârfurile Brenta .
- Fă o plimbare și ia prânzul la Rifugio Tuckett , Sella sau Brentei .
- Explorați Val Genova și Cascate Di Lares .
- Via Ferrata pe Bocchette Centrali .
- Luați telecabina Cinque Laghi și apoi o scurtă plimbare până la Lago Ritorto .
Dar, haideti sa le luam pe rand 🙂
Santa Maddalena (Dolomiti)
Santa Maddalena (sau Santa Magdalena) este un oraș idilic situat în Val di Funes, lângă Parcul Natural Puez -Odle. Celebrul traseu Adolf Munkel începe nu prea departe de Santa Maddalena, la poalele muntelui Zannes .
Biserica Santa Maddalena este simbolul acestui sat și legenda spune că imaginea miraculoasă a Santa Maddalena a fost spălată de râul Fopal chiar în această locație. Cu muntele Zannes ca fundal, Biserica Santa Maddalena este unul dintre cele mai fotografiate locuri din Dolomiti.
Cum să găsești Biserica Santa Maddalena
Punctul de vedere al Santa Maddalena este de fapt foarte ușor de găsit. Dacă utilizați Google Maps, introduceți pur și simplu „Panorama di Santa Magdalena” . Traseul evidențiat în galben este traseul pe care l-am parcurs din centrul orașului.
Parcare in Santa Maddalena
Deoarece nu poți conduce drumul pe care l-am evidențiat cu exceptia localnicilor, poti parca in una din parcarile cu plata din oras si apoi sa mergi pe jos. Sunt cateva parcari , cu putine locuri, dar cu plata cash sau card.
Plimbare la punctul de vedere Santa Maddalena (Dolomiti)
Odată ce parcați mașina, vei vedea un traseu bine parcat ce trece pe langa ferme de animale si pensiuni, cu privelisti superbe.
Cum să găsiți Biserica Sf. Ioan din Ranui (BISERICA SAN GIOVANNI ) din Dolomiti
După ce te întorci la mașină, următorul photospot este Biserica Saint Johann din Ranui sau altfel cunoscută sub numele de Biserica San Giovanni.
Biserica San Giovanni este o bisericuță situată în Ranui la poalele Dolomiților Odel. Proprietarul minei Michael von Jenner a comandat construirea acestei biserici în 1744.
Este ușor să vizitați Biserica San Giovanni, deoarece este literalmente la 5-10 minute cu mașina de Sf. Magdalena (sau puteți chiar să mergeți 15-20 de minute pe jos din Sf. Maddalena). Când căutați indicații de orientare, puneți „Kirche St. Johann in Ranui ” în Google Maps și vă va duce chiar acolo .
Există o parcare la locul unde vă duce locația Google Map. De acolo poți să mergi până la biserică și să privești înăuntru.
Unde este Seceda
Seceda face parte din Parcul Natural Puez -Odle ( Naturpark Puez -Geisler), care măsoară peste 10.000 de hectare și găzduiește multe vârfuri emblematice ale Italiei.
Seceda este situat la 2.500 m deasupra orașelor Ortisei , Sf. Christina și Selva din Val Gardena, o vale situată în Tirolul de Sud, Italia. Muntele este unul dintre multele vârfuri care cuprind Grupul Odle ( Geislergruppe sau Gruppo delle Odle) – care se profilează între Alpii înalți Resciesa și grupul muntos Puez aproape direct vizavi de Alpe di Siusi .
Numele Odle provine din limba ladină din Val Gardena și se traduce prin „ace” – cu siguranță un nume potrivit, având în vedere numeroasele turle ale lanțului muntos. Seceda, pe de altă parte, provine din cuvântul latin „siccus”, care înseamnă uscat. Din nou, pe deplin potrivite, deoarece pantele din Seceda pot fi aspre, în funcție de sezon.
Cum se ajunge la Seceda
Atingerea crestei si platoului Seceda poate fi la fel de usoara sau grea dupa bunul plac. Cea mai directă cale de a urca în vârful Secedei este de la Stația de telegondolă Ortisei -Furnes din Ortisei , care te conectează apoi la telecabina Furnes- Seceda parțial sus pe munte. Recomandăm acest lucru pentru majoritatea drumeților, deoarece oferă mai mult timp pentru a explora lângă vârful Seceda .
Iată indicațiile pentru telecabina Seceda :
Unde să parcați: Dacă ajungeți la Ortisei cu mașina , puteți parca chiar lângă stația telegondolei Seceda sau la parcarea subterană Garage Central din inima orașului Ortisei . Vă recomandăm să parcați la Garage Central dacă intenționați să vă plimbați prin Ortisei după drumeție. Plimbarea până la stația de telegondolă durează mai puțin de 10 minute.
Achiziționarea unui bilet de telescaun: La stația de telegondolă Ortisei -Furnes, va trebui să achiziționați un bilet pentru a utiliza telescaunul Seceda . Pentru această excursie specifică, veți cumpăra un bilet dus, care vă permite să folosiți atât telegondola, cât și telecabina pentru a vă aduce pe vârful Seceda . Costul este de 45,00 EUR adult si 23 euro copil pentru un singur bilet.
Luați a doua telecabină: atât telegondola Seceda , cât și plimbările cu telecabina sunt line și liniștite. Când se termină prima călătorie, mergeți până la stația de telecabină Furnes- Seceda , care este la mică distanță, pentru a urca în telecabina Seceda , care vă duce la vârf. În timpul ascensiunii, asigurați-vă că admirati panorama în continuă expansiune. Spre vest, munții Alpe di Siusi se vor desfășura treptat în toată splendoarea lor. Este nevoie de aproximativ 15 minute în total pentru a ajunge la vârful Seceda folosind ambele telecabine.
Odată ce ajungeți la stația de vârf Furnes-Seceda, va intampina o panorama superba. Pentru cele mai bune priveliști ale piscurilor, începeți drumeția în Seceda, urcând pe traseul nr. 1, așa cum este indicat pe panouri.
Următorul obiectiv turistic este Val di Fassa , una dintre cele mai frumoase văi ale Dolomiților . Se află situată în Trentino -Alto Adagio , loc UNESCO din anul 2009 . Valea este traversată de râul Avisio și datorită frumuseților munților care o înconjoară Munții Sella și Marmolada este vizitată de foarte mulți turiști . Val di Fassa este unica vale din Trentino unde încă se mai vorbește ladina . Iarna este un adevărat paradis al iubitorilor sporturilor de iarnă .
Este presărată cu șapte mici stațiuni alpine printre care Moena, Canazei și Campitello di Fassa . Canazei este o importantă stațiune de schi cu hoteluri , restaurante și magazine ce face parte din circuitul Sella Ronda cu 42 kilometri de schi . Este stațiunea bază pentru iubitorii de trasee montane și escaladări ai munților Marmolada , Sassolongo și Sella .
Imbratisat protector din toate partile de Muntii Dolomiti (in zona de nord-est a Italiei, aproape de granita acesteia cu Austria), Cortina d’Ampezzo este un oras proaspat si pitoresc, candva o conglomerare de sate mici si catune izolate. Pomagagnon(la nord), Cristallo (la nord-est), Faloria si Sorapiss (la est), Becco di Mezzodi, Croda da Lago, Cinque Torri (la sud) si Tofane (la vest) ii pazesc resursele urbane si naturale – ziduri de piatra ce ascund comoara „Perlei Dolomitilor”, asa cum i se spune astazi Cortinei.
Altitudinea la care se gaseste orasul (1224m) face ca aerul sa fie inviorator si aduce cerul mai aproape; mentine ritmul vietii alert si il aseaza pe om in perfecta armonie cu natura.
Coborând pe șoseaua ce vine de la Paso Falzarego poți să vezi cele mai frumoase peisaje ale stațiunii cu munții care o înconjoară . În centrul ei se află biserica construită în stil baroc din piatră albă cu turnu înalt ce veghează asupra zonei . Este locul de unde poți să vezi spectacolul naturii prin mulțimea traseelor montane .
Aici s-au scris pagini importante din istoria schiului alpin . În centru , lângă biserică , se află un monument care amintește de Angelo di Bona , tatăl tuturor ghizilor alpini . Aici se găsesc o mulțime de hoteluri și restaurante , unele de lux , magazine unde se vând suveniruri și produse artizanale unele deosebit de frumoase lucrate din lemn .
Traseu Munții Tre Cime di Lavaredo . De la lac urcăm până la Refugiul Auronzo cu mașina . Prețurile la parcare în Italia sunt exagerate . Intrarea costă 30 de euro/zi . Se poate urca și cu autobuzul dar prețul autobuzului plus parcarea ajungi cam la același preț și trebuie să mai și aștepți… Intrăm . Șoseaua ne duce până la refugiul Auronzo . De aici se începe traseul munților Tre Cimas di Lavaredo .
Pe o potecă paralelă cu muntele ajungi pe lângă creste la Refugiul di Lavaredo . Pe drum o mică capelă .Veți întâlni mai peste tot aceste mici capele . Peisaje spectaculoase . Dar norii și ceața se află deasupra crestelor . Soarele apare printre ei din când în când . Sunt doar câteva secunde și peisajul se schimbă .Trebuie să faci repede fotografii . Mi-ar fi plăcut să fie soare dar este bine că nu plouă . De aici pleacă multe poteci prin munte . Noi urcăm pe cea din partea stângă ce te duce sus pe culme . Ajungem lângă cele trei creste Di Lavaredo . Uneori sunt învăluite în nori , alteori iese soarele . De aici din această vale se văd cel mai bine .
Accesul se face din apropierea lacului Misurina, pe un drum privat, prin plata unei taxe de 30 euro pentru autoturisme. Drumul de 7 km este asfaltat – ultima parte este ceva mai dificilă, cu viraje strânse și abrupte.Cum locurile de parcare sunt limitate la peste 2300 m altitudine, la un moment dat accesul este blocat de către poliție. În sezon, recomand să ajungeți la intrarea pe acest drum cel târziu la ora 9.
Lacul Di Braies (Dolomiti) . Ne aflăm în parcul natural Fanes -Sennes -Braies ; parcăm mașina , parcarea costă 5 euro și ne îndreptăm spre hotelul Pragser Wilde . În spatele lui se află lacul Braies ce este cel mai mare lac din Dolomiți cu o suprafață de 31 de kilometri.
Lago di Braies (Pragser Wildsee în germană) este un lac alpin din Parcul Natural Fanes-Sennes-Braies, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO . Mai precis, Lago di Braies este situat în Valea Braies (Valle di Braies în italiană, Pragser Tal din Tirolul de Sud.
Lacul Braies se află la poalele feței de nord a Crodei del Becco ( Seekofel în germană, Sass dla Porta în ladină), un masiv falnic (2.810 m), care creează fundalul uluitor și perfect pentru imaginea Lago di Braies.
Pentru a vă bucura personal de acest lac emblematic din Dolomiți, cel mai bine este să vă stabiliți așteptările . În primul rând, nu vei fi singur… nici la 5 am și nici la 5 pm. În al doilea rând, ca orice loc care a câștigat popularitate pe Instagram, oamenii vin aici pentru „fotografie”. Și, spre deosebire de fotografiile care vă vor face să credeți, Lago di Braies nu este o destinație liniștită, unde puteți contempla sensul vieții, în timp ce vă scăldați în lumina blândă a dimineții.
Vestea bună este că poți vizita Lacul Braies (cu toți oamenii) și apoi continua să explorezi împrejurimile, știind că îi vei lăsa pe toți în urmă. Din Lago di Braies, puteți face drumeții până la Lacul Hochalpensee (2254 m) și Hochalpenkopf (2542 m). De asemenea, puteți face drumeții solicitante pe vârf la Seekofel (2810 m), Herrnstein (2447 m) și Grosser Rosskopf (2559 m). Bucurați-vă de lac prin toate mijloacele. Dar, lăsați Lago di Braies să fie punctul de plecare pentru o aventură captivantă fără mulțimi.
Reguli de conducere în Valea Pragser Tal
Între 10 iulie și 10 septembrie , accesul cu mașina la Lago di Braies este restricționat între orele 9:30 și 16:00.
Aceasta înseamnă că puteți încă conduce la Lago di Braies înainte de ora 9:30 sau după ora 16.
În timpul zilei, la Lacul Braies se poate ajunge doar cu mijloacele de transport în comun, pe jos, cu bicicleta, sau cu prezentarea unei rezervări online, sau a unui permis de tranzit valabil.
Dacă intenționați să vizitați lacul Prags între orele 9:30 și 16 (10 iulie – 10 septembrie), rezervați-vă parcarea în avans.
Cum să rezervați în avans parcarea la Lago di Braies
Deoarece diferitele parcări sunt gestionate de părți diferite, există câteva moduri diferite de a rezerva locurile de parcare.
Zona de parcare P4 . Aceasta este parcarea administrată de Hotel Lago di Braies . Este cea mai apropiată zonă de parcare de lac. Puteți rezerva un bilet de o zi pe pragsparking.com pentru 38 EUR . Aceasta include trecerea la parcare (orice oră din zi), un loc de parcare rezervat și un voucher de 15 EUR, pe care îl puteți valorifica la Emma’s Bistro sau la Panorama Restaurant & Chalet. Notă: camperii nu pot parca aici.
Zona de parcare P3 . Aceasta este a doua cea mai apropiată parcare de Lago di Braies, situată la doar 500 de metri de lac. Puteți rezerva în avans P3 pe parking.speckstube-eggerhof.it . Este doar 7 EUR pentru a parca aici toată ziua.
Zona de parcare P2 . Această parcare este situată la numai 800 de metri de lac. Puteți rezerva P2 pe prags.bz . Biletul de parcare costă 40 EUR și include un permis de tranzit, loc de parcare, transfer (dacă este necesar) și un voucher de 20 EUR pentru anumite restaurante (dacă biletul este rezervat în avans).
Zona de parcare P1 (fostă „Zona de parcare Säge / Segheria ”). Această parcare este situată la 5,5 km de Lago di Braies. Există navete care circulă aproximativ la fiecare 30 de minute (între orele 9:30 și 16, cu excepția prânzului) către Lacul Braies. Puteți rezerva P1 pe prags.bz .
Cam asta a fost despre Dolomiti, pe care ii lasam in urma si dupa un scurt popas in Trieste ne continuam vacanta in Croatia, care ne place la nebunie:)
Leave a Reply