Cred ca Laponia, alaturi de Disneyland, ar trebui sa faca parte din orice copilarie pentru ca, fara exagerare, este un taram de poveste. Si spun asta din perspectiva unui adult, profund impresionat de excursia in Finlanda.
Si tot ca recomandare, daca va hotarati sa mergeti aici, neaparat sa luati cazare in satul lui Mos Craciun pentru ca experienta este incomparabila cu o locatie din Rovaniemi.
Ironic e ca anul trecut, Craciunul ne-a prins in Florida si Caraibe, asa ca am hotarat sa ne revansam si sa il vizitam noi pe Mos Craciun, chiar la el acasa.
Finlanda este o bijuterie ascunsa in nordul indepartat al Europei, fiind o comoara ce asteapta sa fie descoperita. O sa descoperiti atatea motive pentru care sa va indragostiti iremediabil de Finlanda incat am avea nevoie de mai multe articole ca sa le epuizam. Aici totul este special, oamenii, zapada, aventurile in natura, legendele, Mos Craciun, Aurora Boreala.
Laponia este cea mai mare si cea mai nordica regiune din Finlanda si se intinde pe teritoriul a inca 3 state: Norvegia, Suedia si Rusia. Cu o populatie de nici 200.000 de locuitori si trei mari orase, Rovaniemi, care este si capitala regionala, Tornio si Kemi, acest tinut este un adevarat spectacol al iernii.
In Rovaniemi se afla simbolul sarbatorilor de iarna pe care toti copiii il asocieaza cu Laponia, tinutul lui Mos Craciun. Acasa la cel mai iubit batranel de pe intreaga planeta, te simti intr-adevar mai aproape de copilarie, indiferent de perioada cand ii treci pragul. Spiritul Craciunului te insoteste pretitudini.
In ciuda faptului ca localnicii au impartit anul in opt anotimpuri, iarna în Laponia dureaza in jur de sapte luni. Verile sunt scurte si placute, iernile sunt lungi si dominate de ninsori, curentul din zona oceanului Atlantic contribuind la mentinerea temperaturilor putin sub limitele extreme. Fiind atat de aproape de cercul polar nordic, în Laponia se poate observa efectul de lumina crepusculara din pricina faptului ca soarele nu se ridica deasupra orizontului pe perioada iernii. Aceste anotimpuri care diferite unele fata de celelalte ofera o experienta unica in orice perioada a anului, activitatile si atractiile variind în functie de sezon.
Aterizam pe micutul aeroport din Rovaniemi, dupa o scurta escala in Helsinki, si deja parca incepem sa intram in magia sarbatorilor de iarna, demult trecute. Inca de sosiri, totul este cu si despre Mos Craciun, Laponia fiind patria copilariei.
Luam repede bagajele si deja masina din satul lui Mos Craciun ne astepta, fiind una dintre facilitatile incluse in cazarea in parc. Cum iesim din aeroport, cele -17 grade au un impact puternic asupra noastra dar si un taxi Tesla ce isi astepta clientii 🙂
Ma intriga putin drumurile care nu ca nu sunt curatate dar sunt acoperite de un strat gros de zapada cu gheata la baza. Iar soferii au un stil de condus ca si vara dar am inteles repede motivul: cauciucurile speciale cu cuie care le dau aderenta necesara.
Spiritul Craciunului si bucuria apropiatei intalniri cu Mosul incepuse sa ne cuprinda inca de la vederea primelor indicatoare spre Arctic Circle si Santa Claus. Cei 2 km de la aeroport spre sat trec pe nesimtite si ajungem imediat la casuta noastra, tipic scandinava dar cu sauna nelipsita din orice camin finlandez. Si la temperaturile de afara am inteles imediat de ce 🙂
Tinutul arctic este poarta catre o lume a povestilor si a basmelor. In preajma sarbatorilor, in celebrul sat al lui Mos Craciun, este forfota mare. Copiii din intreaga lume isi asteapta cadourile, iar elfii le impacheteaza si primesc oaspetii. Acum, desi toate casutele erau ocupate in sat, atmosfera era relaxanta mai ales ca totul se inchide la ora 17 mai putin cateva restaurante si receptia.
Constructiile de lemn cu ferestre albe si acoperisuri tuguiate, cateva masini inscriptionate Santa Claus Holiday Village, cu chipul lui Mos Craciun, au fost suficiente pentru a intelege ca am ajuns acolo unde orice copil ravneste sa ajunga macar o data. Si ca primirea sa fie totala, aurora boreala se juca desenand niste culori incredibile pe cer. Ce iti poti dori mai mult ? Ah, era sa uit: brazii, instalatia de Craciun si cantecele specifice nu lipseau din sat si de pe veranda fiecarei casute.
Lasam repede bagajele in casuta si pornim sa descoperim satul lui Mos Craciun din Laponia de la casa lui Mos Craciun, oficiul postal, renii, etc, totul inconjurat in culori de seara.
A doua zi, dupa micul dejun, continuam experienta si incepem sa descoperim toate atractiile bine concentrate din sat.
Satul lui Mos Craciun nu necesita achizitionarea de bilete, nici intrarea in casa lui Mos Craciun. Ce costa insa sunt cele 4-5 minute de filmare ale intalnirii cu Mosul si pozele aferente. Undeva in jur de 115 EUR pachetul ce include pozele si filmarea.
Trebuie mentionat ca totul este construit ca si o poveste de basm, feeric, inclusiv elfii ce contribuie la farmec. Cireasa de pe tort a fost momentul in care Mosul a scos scrisorile copiilor, puse la posta cu cateva luni in urma de ei, si i-a si nominalizat spre socul lor. Privirea aceea e de nepretuit……
Santa Claus’ Main Post Office este poate locul care atrage cel mai mult pentru ca aici ajung dorintele secrete ale copiilor din lumea intreaga. In interior, intr-un spatiu destul de larg, decorat cu desene, sunt rafturi si containere cu mii de scrisori.
La masa de lucru a lui Mos Craciun nu era nimeni. Am aflat ca el vine acolo zilnic, dar pentru ca noi am ajuns tarziu, am intalnit si am stat de vorba doar cu ajutoarele sale. Elfii cu caciulite rosii pe cap, alergau sprinteni in intampinarea noastra, oferindu-ne ajutor in alegerea unui cadou sau pentru a ne stampila scrisorile pe care voiam sa le expediem de aici. Magazinele cu suveniruri sunt multe si ofera in decorul feeric de Craciun, cu fondul muzical specific tot felul de obiecte specifice sarbatorilor de iarna: stelute, globuri si nenumarate ornamente sclipitoare pentru brad, jucarii si hainute pentru copii, blanuri de ren, ba chiar si bijuterii din aur sau argint executate local.
Se spune ca locuinta lui Mos Craciun, candva nestiuta de nimeni, a fost descoperita la inceputul secolului trecut, iar vestea s-a dus cu repeziciune in cele patru zari, multi oameni dorind sa vina si sa-l intalneasca personal. Atunci elfii, ajutoarele lui, au hotarat sa construiasca o casa mai mare intr-un loc in care Mos Craciun sa poata intalni pe toti oamenii, mari si mici, veniti din lumea intreaga. La Cercul Polar de Nord, in afundul padurii de brad, mirifica mai ales iarna, atunci cand nu colinda lumea cu sacul incarcat cu daruri, Mos Craciun isi asteapta vizitatorii, primeste scrisori si raspandeste mesaje de bucurie.
In Santa Park, celebrul parc de distractie de la Santa Claus, nu am fost pentru ca era inchis in aceasta perioada. Santa Park este un parc de distractii sapat sub pamant in care evident totul graviteaza in jurul lui Mos Craciun. Aici se plateste o taxa de intrare si beneficiezi de toate amenajarile respective. Nu sunt multe, dar totul e creat in asa fel incat copiii sa se simta ca in povesti. Elfi la tot pasul, Craiasa Zapezii, craciunite, etc. Mai exista si un spatiu de joaca cu tematica Angry Bird.
Cercul Polar de Nord sau Cercul Arctic, linia despre care stiam ca este doar imaginara, trasata numai pe harta, la Santa Claus este marcata si in aer. O banda albastra, lata, inscriptionata in mai multe limbi de circulatie, desparte in doua satul lui Mos Craciun amintind ca ne aflam pe paralela de 66˚ 32’ 35” latitudine nordica. Am zabovit o clipa langa stalpul care indica directia si distanta pana la cateva dintre principalele orase de pe glob. Pana la Roma, Madrid, New York, Singapore, sunt… mii de kilometri.
Odata cu sosirea serii, ne pregateam sa petrecem timp in mijlocul unei paduri finlandeze, prajind carnati traditionali si admirand aurora boreala. Ce e interesant e ca toate excursiile organizate de operatori locali ofera si echipamentul necesar ce consta in cizme si salopeta de ski, si fiecare excursie incepe cu echiparea completa.
Daca aurora boreala nu a fost la fel de generoasa cu noi ca si seara precedenta, copiii s-au distrat de minune prajindu-si singuri carnatii si jucandu-se prin zapada. Iar la finalul serii, s-au jucat pe un lac complet inghetat si acoperit de un strat gros de zapada.
Si cum altfel poti incheia seara, chiar daca era aproape de miezul noptii, fara o traditionala sauna finlandez in casuta noastra 🙂
Dupa un somn bun, ziua urmatoare am dedicat-o unor excursii traditionale si care nu trebuie sa lipseasca din orice vizita aici: vizita la o ferma de caini husky (care include plimbarea aferenta cu saniile) si o vizita la o ferma de reni la fel insotita de plimbarea aferenta cu sania .
Rudolf, Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder si Blitzen sunt cei noua reni magici care fac sa pluteasca sania Mosului. Noi am avut parte de alti reni, la fel de frumosi si despre care am invata foarte multe lucruri ca de exemplu: un ren obisnuit poate atinge 60 km/h, iar in Laponia puteti invata, alaturi de copii, sa conduceti propriul atelaj. Sau ca antrenamentul unui ren dureaza 3 ani pana cand ajunge sa duca turisti, pretul lui variaza intre 1000 – 3500 euro in functie de varsta si nivelul de antrenament, iar poluatia de reni salbatici atinge peste 250 000 exemplare in Laponia.
Pranzul luat la ferma de reni a constat intr-o suma traditionala de somon ce a fost absolut delicioasa. Incarcati cu energie, trecem la urmatoarea excursie , cea cu sania cu husky.
Rapizi, puternici si foarte rezistenti, cainii husky lucreaza in echipa. Fiecare sanie, in functie de greutate si traseu, este trasa de sase, opt si, chiar, mai multe patrupede asezate intr-o ordine speciala: echipa e condusa de un husky-lider (de obicei, femela), inteligent, experimentat si bine dresat, la mijloc sunt pusi cainii tineri, iar cei mai puternici sunt inhamati imediat dupa sanie.
Proprietarul ne spunea ca parcurge zilnic cam 60 km in curse cu turisti si reprezinta doar a cincea parte din distanta pe care aceste patrupede o pot parcurge pe zi.
Totodata, doar iarna sunt antrenati deoarece vara temperaturile sunt prea ridicate pentru ei si sunt lasati liber in padure, in zone special amenajate.
Am vizitat si ferma de husky, copiii s-au jucat cu ei si dupa nenumarate poze am petrecut restul zilei in acest parc mare al fermei.
Pesajele salbatice au o frumusete aparte, iar luminile nordice uimitoare le completeaza perfect. Daca vreti sa cunoasteti cu adevarat Laponia, locurile mai putin turistice va pot conduce in natura, in parcurile nationale care sunt spectaculoase.
Ziua plecarii spre aeroport a fost extrem de trista pentru ca, deopotriva adultii si copiii au fost profund impresionati de excursie, de Laponia si de mirajul lui Mos Craciun, si palida consolare ca vom reveni a mai sters din tristetea momentului.
Incercati sa ajungeti aici si nu veti regreta…….
Buna ziua! V-ati organizat singuri excursia sau ati avut un sejur prin agentie de turism?
Multumesc,
Mara
Buna MAra,
Excursia a fost organizata integral pe cont propriu. Avantajele sunt ca iti poti lua cazarea in satul lui Mos Craciun (agentiile de obicei cazeaza in Rovaniemi) plus ca poti iesi cam la 50% din costuri 🙂
Buna ziua! Nu va supărați de pe ce site ati rezervat pentru satul lui Moș Craciun! Va multumesc!
Buna ziua,
Am pus link-ul site-ului in articol si acesta e : https://www.santaclausholidayvillage.fi/en/home/
Sper sa va ajute.
Buna ziua,
Intentionam sa facem o calatorie cu un motorhome prin Finlanda. Ne puteti ajuta cu niste informatii, macar aproximative? Preturi. Ati intrat intr-un market local? O bere, o paine? Un restaurant? O cafea, un mic dejun, sau o friptura? Excursiile banuiesc ca le-ati negociat local. Cat costa o excursie cu renii? sau cu cainii ? Poate un litru de motorina? Multumesc.
Tarile nordice, iar Finlanda nu face exceptie, sunt scumpe prin definitie. Incerc sa va raspund punctual la intrebari:
– excursiile le-am luat direct din satul lui Mos Craciun sau online : https://www.santaclausreindeer.fi/winter/reindeer-rides-santa-village-rovaniemi/
– la supermarket, preturile sunt decente, in schimb, o masa la restaurant incepe de la 10-15 euro/pers pentru o pizza banala si are o medie de 20 euro/pers.
Buna ziua. Ati putea sa imi spuneti care a fost costul total al excursiei si cate zile a durat?
Multumesc anticipat!
am raspuns in privat 🙂
Buna ziua,
Puteti sa-mi spuneti va rog, cat v-a costat excursia in Laponia si pt cate persoane? Intentionam sa mergem si noi (2pers) si as vrea sa-mi fac o idee despre bugetul necesar. Multumesc!
Am raspuns in privat pe mail
Buna ziua,
si eu as vrea sa ii ofer fiicei mele o asfel de experienta si ma intrebam daca ma puteti ajuta cu niste informatii legate de zbor.
Multumesc din suflet.
Noi am zburat din Budapesta cu Finnair, zbor cu escala in Helsinki. Recomand sa urmariti canalele oficiale de informare legate de conditiile de calatorie in Finlanda.
Buna ..ne interesează si pe noi o vacanta …ne trebuie pașaport ne gândeam să venim cu masina personala la anul in martie Belgia -Laponia avem vre -o sansa???
Depinde de conditiile de intrare in Finlanda din acel moment. Recomand sa urmariti canalele oficiale de informare legate de intrarea in Finlanda.
Buna ziua.imi puteti dpune perioada in care ati fost si costurile?va multumes
Am raspuns in privat pe mail
Buna ziua,
In ce perioada e recomandat dar si accesibil financiar sa mergem? La cat ati ajuns cu costurile?
Cred ca oricand in intervalul 15 Ianuarie – 15 martie este mai ok financiar. Legat de costuri, depinde de unde va cazati, biletele de avion , etc
Buna ziua,
Observ ca va intreaba foarte multa lume de costuri, imi puteti raspunde si mie pe dvs cat v a costat? Noi vrem sa mergem 2 persoane . Am vazut oferta unei agentii, iar preturile/persoana pentru plimbarile cu husky, reni, etc erau destul de scumpicele.
In articol puteti vedea si bugeta costurile de cazare si excursii optionale in functie de perioada in care mergeti. Pe langa asta, singura necunoscuta e avionul. Noi am zburat pe ruta Budapesta – Helsinki – Rovaniemi cu Finnair, si am mers de miercuri pana duminica, cu cazare in satul lui Mos Craciun. Bugetul total depinde de perioada, cazare, avion si unde si cum mananci, dar pentru cele 4-5 zile poate fi in jur de 3000-3500 euro pentru 4 persoane. Cam toate agentiile nu cazeaza in Satul lui Mos Craciun, iar unele nici macar in Rovaniemi, dar eu zic ca tot farmecul e sa stai in sat pentru ca dupa ora 18 cand pleaca turistii e fermecator .Sper sa fie de folos
In articol puteti vedea si bugeta costurile de cazare si excursii optionale in functie de perioada in care mergeti. Pe langa asta, singura necunoscuta e avionul. Noi am zburat pe ruta Budapesta – Helsinki – Rovaniemi cu Finnair, si am mers de miercuri pana duminica, cu cazare in satul lui Mos Craciun. Bugetul total depinde de perioada, cazare, avion si unde si cum mananci, dar pentru cele 4-5 zile poate fi in jur de 3000-3500 euro pentru 4 persoane. Cam toate agentiile nu cazeaza in Satul lui Mos Craciun, iar unele nici macar in Rovaniemi, dar eu zic ca tot farmecul e sa stai in sat pentru ca dupa ora 18 cand pleaca turistii e fermecator .Sper sa fie de folos