Circuitul nostru din august 2013 a avut cateva zile si in Franta, la niste prieteni extrem de dragi si deosebiti care ne-au calauzit in zona Lyon-ului si Puy en Velay, principalele repere turistice din zona.

Sa incepem cu Lyon (detalii aici) unde ajungem dupa amiaza si pornim sa il vizitam incepand cu centrul vechi si stradutele lui pietonale intesite de comercianti si restaurante.

Lyon - old town

Lyon este cel de-al treilea mare oras al Frantei, dupa Paris si Marseille si unul dintre orasele cu un farmec medieval aparte vizitate de mine pana acum.

Aici este locul unde fratii Auguste si Louis Lumière au inventat cinematograful, acest oras situat intre doua rauri (Rhône si Saône) inspirandu-i pe cei doi sa puna bazele unei noi arte.

Lyon este o fosta colonie romana, fondata in anul 43 dupa Hr., si ca orice asezare umana aflata langa o apa curgatoare, a devenit rapid un important centru economic, renumit mai ales pentru comertul cu matase naturala.

Centrul istoric al orasului a fost declarat patrimoniu cultural UNESCO in 1998, si merita vizitat daca ai drum prin Lyon.

Lyon - street

Centrul istoric este in zona dintre Rhône si Saône, pe care il traversam admirand latimea lui si forfota de pe maluri.

Orasul vechi cuprinde zona Croix Rousse, o zona mai inalta (Fourvierre) si platoul Presqu’ile.

Lyon - view

Nu trebuie ratata Basilica Notre Dame de Fourvierre, asemanatoare ca stil architectural cu Sacre Coeur din Paris, si o emblema a orasului Lyon. Fatata acestei cladiri impresionante e construita in stil gotic, foarte simplu.

Lyon - lion sign Lyon - notre dame de fourviere

Biserica Notre-Dame de Fourvière a fost construita intre 1872 si 1884, arhitect fiind  Pierre Bossan. De aceasta data a rezultat o simbioza intre stilul romanesc si cel bizantin, o creatie insa originala, cu patru turle asemanatoare unor coroane regale si cu o statuie aurie a Fecioarei Maria in varful unui turn adiacent. Practic, exista doua biserici, cea inferioara, mult mai simpla si mai redusa ca spatiu, si cea superioara, maiestoasa, acoperita cu mozaicuri stralucitoare si detalii arhitectonice spectaculoase.

Lyon - notre dame de fourviere indoor Lyon - notre dame de fourviere candles

De asemenea , panorama asupra orasului e superba. Noi am urcat cu funicularul pana sus.

Lyon - panoramic view

Podurile care traverseaza aceste rauri au nume de amirali si generali (podul Bonaparte, podul Lafayette, podul Wilson).

Lyon - bridge

Pe mica peninsula intre Ron si Sona se afla a treia piata publica din Franta, si una din cele mai mari din Europa: Place Bellecour. De fapt, este cea mai mare piata publica libera de obstacole (cum ar fi copaci, portiuni de gazon etc) din Europa. Spre nord se poate merge pe strada pietonala Rue de la République iar spre sud pe strada pietonala Victor Hugo.

Nu se poate Lyon fara leu. Leul este intalnit si pe drapelul Lyonului fiind reprezentat în stema orasului.

Lyon - old town square Lyon - square

Si cam atat despre Lyon.

Haideti sa va spun cate ceva si despre Le Puy en Velay, o alta destinatie interesanta.

Capitala turistică a Haute Loire este localitatea Le Puy en Velay, un loc fascinant cu o istorie indelungata si cateva monumente religioase, legate, in primul rand, de traseul pelerinilor medievali ce incepe aici si se indreapta spre Santiago de Compostela in Spania – Via Podiensis. Haute Loire nu se rezuma doar la traditii monastice, ci cuprinde, pe intreaga sa suprafata, multe alte atractii si destinatii turistice interesante.

Lyon - puy en velay parking

Orasul se afla in mijlocul unui platou inalt inconjurat de varfuri, de la care porneste o padure de conuri vulcanice.  Ajungem in parcare si incepem urcarea spre capela St. Michel d’Aiguilhe, datand din secolul al XI-lea, cocotata pe cel mai abrupt con vulcanic.

Lyon - puy en velay church

Un drum de 268 de scari urca pana la capela care, la randul ei, are influente orientale in curbele pline de gratie si in modelele sub forma de diamant ale fatadei.

Lyon - puy en velay streetLyon - puy en velay stairs

Catedrala Notre-Dame-du-Puy, un edificiu din secolul al XII-lea, demonstreaza influenta musulmanilor strecurati de-a lungul rutei de pelerinaj. Cupola si fatada vestica, cu arcade inalte, mozaicuri si piatra striata poarta amprenta inconfundabila a Orientului. In interior, catedrala are frumoase fresce din secolul al Xlll-lea si o copie a Madonei Negre, recuperata din cruciade, dar arsa in timpul revolutiei.

Lyon - puy en velay tour Lyon - puy en velay flags

Statuia de fier de la Notre-Dame de France (Fecioara Maria), cu vedere la oras, a fost proiectata de sculptorul francez Jean-Marie Bonnassieux. Constructia este facuta din 213 tunuri rusesti luate in Asediul Sevastopolului (1854-1855).

Lyon - puy en velay view Lyon - puy en velay notre dame de france

Un oras incantator Le Puy en Velay si o adevarata pata de culoare pe traseul nostru european ce urma sa continue cu Geneva (vezi impresii aici)

Vive la France si multumim inca o data gazdelor noastre pentru un sejur minunat!