Malmo a fost ultima noastra oprire ca obiectiv turistic inainte de zborul de intoarcere spre casa. I-am rezervat o zi si pot spune ca a fost o surpriza placuta. Nu la fel de mare si aglomerat ca Goteborg (vezi impresii aici) dar micut, linistit si cochet dar cu o doza suficienta de ingrediente care sa il faca o destinatie interesanta.

harta-circuit-scandinavia Malmo - oresund bridge Malmo - oresund

Inainte de ajunge in Malmo, venind dinspre Copenhaga, am admirat podul Oresund, considerat o adevarat capodopera inginereasca. Oresund (care include un tunel de 3 km) dintre capitala Danemarcei Copenhaga si cel mai mare oras din Scania, Malmö, a fost inaugurat pe 1 iulie 2000, de regina Margareta a II-a a Danemarcei si regele Carol al XVI-lea Gustaf al Suediei.

Malmo - oresund bridge1

Taxa de 48 euro pentru o traversare il face un obiectiv costisitor dar merita.

Ajunsi in Malmo, incepem periplul nostru pentru principalele obiective:

City Hall si Stortoget – in centrul pietei se afla o statuie a Regelui Karl X Gustav al Suediei – de care veti da peste tot pe unde mergeti – cel care a recuperat orașul de sub dominatia daneza. Tot aici se afla cladirea primăriei – Malmö City Hall – si casa lui Jörgen Kock – Kockska Huset – un emigrant neamt devenit primar al orasului.

Malmo - church Malmo - main square

Zona pietonala e draguta si foarte animata atat cu turisti cat si cu localnici.

Malmo - stortoget

Turning Torso – cea mai inalta cladire din Scandinavia a fost controversata intr-un oras si o tara careia nu-i plac extremele. Dar este spectaculos.

Address: Lilla Varvsgatan 14, 211 15 Malmö, Sweden

http://www.turningtorso.net/

Malmo - turning torso Malmo - turning torso1

Malmö Castle

Address: Malmöhusvägen 6, 211 18 Malmö, Sweden

Hours: Open today · 10AM–5PM

Phone: +46 40 34 44 00

Este un castel interesant, de fapt o fortareata construita in 1400 si ceva de Regele Eric, demolata ulterior la inceputul secolului XVI si reconstruita de Regele Christian III al Danemarcei. Apropo de asta, Malmö a apartinut foarte multa vreme de Danemarca, revenind Suediei in secolul XVII. Aceasta fortareata este unul din cele mai notabile indicii ale prezentei daneze in zona. Intrarea la Malmöhus Castle costă 40 SEK (~20 lei) de persoana si isi merita banii.

Malmo - castle

Cum calatoresti prin Malmö

Evident, un oras se ia la picior daca vrei sa-l simti, dar daca ai nevoie de transport in comun, vei putea folosi autobuze si tramvaie. Costul biletului de transport depinde de in cate zone calatoresti – sunt 14 zone, inclusiv Copenhaga. Cel mai scump bilet costa 99 de coroane suedeze (10,50 euro).

Malmo - tram

Aeroportul este la 24 km de oras, iar un taxi este foarte scump. Autobuzul Flygbussarna leaga aeroportul Malmö de gara centrala, iar un bilet costa 105 coroane suedeze (11 euro), iar de acolo poti sa iei trenul pana la Copenhaga (face aproape 1 ora). Autobuzul vine odata la 25 – 60 minute in functie de ora. Compania Neptunbus te poate transfera direct de la aeroportul Malmö pana in Copenhaga pentru 100 coroane daneze (13 euro).

Malmo - park

Evident ca plajele din Malmo sunt aparte ca de altfel si parcurile imense ce domina orasul.

Malmo - beach

Legatura directa cu Cluj face din Malmo o destinatie usor accesibila dar si un punct de plecare pentru Scandinavia asa cum a fost pentru noi. Este un oras mai mic si mai putin agitat decat Copenhaga desi la mica distanta dar placut si cosmopolit.