Zona Fussen si Neuschwanstein  am descoperit-o din 2006 si am revenit de cateva ori cu fiecare prilej ce ne-a adus in zona.  Sunt lacuri intinse, navigabile cu ambarcatiuni mici si medii, dar cu o apa cristalina si calda pentru zona montana in care ne aflam.

Neuschwanstein - boats

Neuschwanstein - lake

Am petrecut o dupa amiaza excelenta in care copiii s-au bucurat nespus de balaceala si de compania altor copii aflati in vacanta pe malurile lacului.

Neuschwanstein - swim

Neuschwanstein - area
Seara ne-am indreptat spre cazare, o pensiune clasica cu florile atarnand la geam si pastrand stilul traditional imbinat cu modernul zilelor noastre.

Neuschwanstein - acommodation

Neuschwanstein - house

 

Nu puteam sa nu avem la cina o mancare traditionala bavareza 🙂

Neuschwanstein - dinner

Dimineata pornim spre satul Schwangau (satul Lebedei) (localizare aici) pentru a vizita celebrul castel ce a inspirat lumea Disney (vezi impresii aici), castelul Neuschwanstein .

Neuschwanstein - castle panoramic
Pentru cei care merg cu masina vor descoperi ca sunt cateva parcari mari la baza drumului ce porneste spre casa de bilete. Parcarea pentru masini costa 4-5 euro pe zi.

Cat despre bilete, noi le-am achizionat online evitand cozile imense de la case de bilete. Biletele emise aveau inscriptionate ora si un numar precum si limba turului. Pana la ora respectiva noi trebuia sa fim la castel si sa urmarim numarul respectiv. Se intra in castel extrem de organizat, ora era respectata, la fel si numarul inscriptionat pe bilet.

Noi am ales sa vizitam doar castelul Neuschwanstein de aceasta data in timp ce castelul Hohenschwangau l-am admirat de la distanta.

Neuschwanstein - hohenschwangau

Cateva date despre castelul Hohenschwangau. Castelul este pentru prima data mentionat in secolul al 12-lea. Pana in 1535 a fost in posesia cavalerilor din Schwangau. In decursul urmatoarelor decenii a fost aproape complet distrus de razboaie si lasat in paragina. In 1832 printul Maximilian al Bavariei dobandeste castelul si il reconstruieste in stil neo gotic potrivit planurilor originale. Familia roiala a folosit acest castel ca si resedinta de vacanta, iar aici si-a petrecut copilaria Ludovic al II-lea al Bavariei. Din anul 1928 castelul este in posesia Wittelsbacher Ausgleichsfonds. Vizitarea castelului dureaza aprox 35 minute. Castelul Hohenschwangau este pe un deal, iar Neuschwanstein pe un alt deal.

Neuschwanstein - hohenschwangau1

La Neuschwanstein se poate ajunge in 3 moduri :

  1. Urcarea pe jos ce dureaza cam 30 de minute, cu pauzele pentru poze, bineinteles.
  2. Exista si un autobuz care, contra cost (2€) urca pana la castel.
  3. Un alt mijloc de transport ca sa ii spun asa catre castel mai era… caleasca trasa de cai, care costa 5 €. 4 cai imensi trageau mai multe persoane pana sus si inapoi. „Statia” cailor era jos, langa casa de bilete.

Neuschwanstein - horses

Palatul Neuschwansteina fost conceput ca un refugiu personal pentru regele Ludwig al II-lea, acesta apucand sa stea doar o zi in acest castel. In 1886 a fost deschis pentru vizitare. Mai mult de 1,3 milioane de oameni il viziteaza anual.

Cea mai mare parte a castelului nu este terminata. Doar o treime din castel a fost terminata inainte de moartea prematura a regelui Ludwig al II-lea.

Neuschwanstein - entrance

Neuschwanstein - view

Operele de arta din castel au fost incredibile si am aflat ca regele Ludwig avea o pasiune pentru arta – care a fost reprezentata in mod clar in interiorul zidurilor castelului. Regele a murit foarte tanar in conditii suspecte.

Cea mai mare sala din castel este Sala Cantaretilor sau Sala Muzicii (Hall of Singers/ Music room), care a fost proiectata pentru a fi un amestec format dintr-o sala de bal si o sala de concerte.

Neuschwanstein - tour

De asemenea, in castel nu exista nici un tron, deoarece Sala Tronului nu a fost finalizata inainte de moartea lui Ludwig. Sincer, Sala Tronului mi s-a parut spectaculoasa. Din nou, regret faptul ca nu am putut fotografia deoarece era interzis cu desavarsire.

Neuschwanstein - area1

Castelul Neuschwanstein a fost construit pentru confort, cu incalzire centrala, apa curenta, toalete, sistem electric cu un clopot pentru a convoca servitorii si chiar un ascensor alimentar!

Castele Bavariei ar trebui vizitate macar o data in viata !