Norvegia este absolut incantatoare iar peisajele rivalizeaza cu cele din Noua Zeelanda.

Ziua ne incepe cu o calatorie spre Sognefjord, printre peisaje idilice cum ne-a obisnuit Norvegia.

harta-circuit-scandinaviaNorvegia - morning

Sognefjord (site oficial) – cel mai lung (204m) fiord din Europa si al doilea din lume dupa Scoresby Sund din Groendlanda si cel mai adanc (1309m adancime maxima) fiord din lume. Din acest fiord pornesc mai multe brate laterale, cum ar fi Aurlandsfjord, Nærøyfjord(cel mai ingust din lume, inclus in patrimoniul UNESCO), Lustrafjord.

Norvegia - river Norvegia - landscape Norvegia - landscape1

Dar pana ajungem la fiord, poposim la ghetarul Briksdal.

Norvegia - briksdal glacier parkingNorvegia - briksdal glacier waterfall

Localizat intre cascade repezi si galagioase si varfuri semete, ghetarul Briskdal este un colos de gheata impresionant, un adevarat simbol al maretiei naturii norvegiene.

Norvegia - briksdal glacier Norvegia - briksdal glacier snow

Inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea turistii isi croiau drum catre ghetarul Briksdal, in special nobili englezi cu o mare putere financiara. La acea vreme, accesul se realiza in vagoane de fan sau carute trase de cai. Astazi insa, vizitatorii pot strabate pe jos valea Briksdalen, un colt de natura rupt din paradis, sau pot admira frumusetea peisajelor dintr-o masinuta numita Trollcar.

Norvegia - briksdal glacier car Norvegia - briksdal glacier waterfall1

Briksdal face parte din ghetarul Jostedal, cel mai mare ghetar continental al Europei si este localizat in Parcul National Josteldalsbreen. In cel mai inalt punct atinge 1950 de metri, iar la baza alimenteaza un splendid lac glaciar. Fiind o zona naturala vulnerabila prin prisma activitatilor turistice intense, ghetarul este protejat prin lege iar catararile sunt interzise, insa ii puteti admira maretia indeaproape, printr-o plimbare cu barca pe lac.

Norvegia - briksdal glacier 1 Norvegia - briksdal glacier rafting

Urcarea e lejera si cam in 25-30 de minute, in functie de conditia fizica a fiecaruia, se poate ajunge la baza ghetarului.

Norvegia - briksdal glacier 2

Lasam Briksdal in urma si ne continuam periplul spre Sognefjord prin peisaje incredibile in care culoarea apei e absolut fantastica.

Norvegia - briksdal glacier lake Norvegia - briksdal glacier lake 2 Norvegia - briksdal glacier boat

Fiordul incepe sa ni se arate si serpuim pe langa el nu inainte de a-l traversa cu bacul. Sosim in zona “fiordului rege” – Sognefjord, cel mai lung si mai adanc fiord din Norvegia, si al doilea din lume dupa fiordul Scoresby Sund din Groenlanda

Norvegia - sognefjordNorvegia - sognefjord1

Seara ajungem la Laerdal, o micuta si cocheta asezare pe care am vizitat-o la pas.

Norvegia - bac Norvegia - laerdal Norvegia - laerdal houses

Micul orasel parea pustiu pentru ca localnicii nu obisnuiesc sa hoinareasca pe strazi daca nu au un scop. Magazinele erau deschise dar putina lume le frecventa desi orasul reprezenta un punct de plecare pentru multele excursii ce se puteau face in zona.

Norvegia - laerdal1 Norvegia - laerdal2

Poate ca cele 5 zile consecutive de ploaie sa explice partial asta desi noi ne-am bucurat de soare si vreme placuta in scurta noastra sedere.

Norvegia - laerdal3 Norvegia - views

Circuitul fiordurilor (vezi impresii aici) s-a incheiat pentru noi motiv pentru care am simtit o usoara tristete stiind ca ziua ce urmeaza nu ne va rezerva imagini incredibile. Dar m-am inselat.