Impresii, circuite, sfaturi din vacante

Romania | Obiective si biserici fortificate din zona Sibiului

Daca pasii va poarta prin zona Sibiului, pe langa obiectivele orasului binecunoscute, sau clasicele Transfagarasan si Transalpina, merita sa incercati sa descoperiti si cateva obiective poate nu atat de populare si cunoscute pe care le descriu in articol.

Desi ajungem atat de des in zona Sibiului, aceste trasee nu ne sunt intodeauna in drum asa ca nu le frecventam prea des. Si e pacat, pentru ca sunt superbe in orice anotimp.

Sibiu - Albota

Asadar, am ales ca incepem cu cel mai indepartat punct al traseului, respectiv pastravaria Albota, situata la aproximativ 50 km de Sibiu si beneficiind de o amplasare idilica în Muntii Fagaras, intre Sibiu și Brașov. Complexul Albota ofera facilitatii pentru practicarea de sporturi precum echitație, ciclism, pescuit și tir cu arcul. De asemenea, la proprietate sunt disponibile o sauna, o piscină sezoniera, facilitati de tenis de masă, terenuri de sport și ATV-uri.

Sibiu - Albota1

Noi ne-am delectat putin cu peisajul din zona si pentru ca era inca ora micului dejun am continuat traseul. Aici e bine sa ajungi pentru pranz/cina si sa te bucuri de preparatele zonei.

Sibiu - Castelul de Lut

Distanta scurta de aici pana la Castelul de Lut, ne aduce inainte de pranz cand incepea sa se aglomereze. Probabil vremea frumoasa dupa cateva saptamani de ploaie a invitat multa lume la plimbare.

Sibiu - Castelul de Lut

Am admirat casutele ce te duc intr-adevar cu gandul la lumea povestilor sau la Stapanul Inelelor, depinde de imaginatia fiecaruia 🙂

Sibiu - Castelul de Lut2

Continuam periplul si ajungem la Avrig (Sibiu), unde vizitam palatul Brukenthal. Aspectul rustic de dinafara il face atragator, doar ca, din pacate, intretinerea gradinilor lasa mult de dorit, odata ce ai ajuns in interior.

Sibiu - palatul Brukental

Iarba de peste 1m inaltime, fantana necuratata de saptamani bune il fac sa-si piarda din stralucire desi zona restaurantului e cocheta si bine intretinuta, in mare contrast fata de restul locatiei.

Palatul baroc este cladirea dominanta a resedintei de vara. Este situat pe o terasa de 12 metri deasupra Vaii Oltului, in punctul cel mai ridicat al orasului Avrig.

Sibiu - palatul Brukental2

Ansamblul cuprinde o cladire principala cu trei aripi, de care sunt alipite doua cladiri anexa fara etaj. Planul in forma de U este orientat, asa cum se obisnuia in Transilvania, nu inspre strada, ci inspre parc.

sibiu - biserica cisnadie

De aici, plecam spre biserica fortificata din Cisnadie, care din pacate, pana in 2021 este in plin proces de renovare asa ca am admirat-o doar pe exterior.

sibiu - biserica cisnadie1

Din exterior impresioneaza prin aspectul gotic, de cetate, prin turnul semet, biserica fiind inconjurata de ziduri inalte . Patrundem printr-o poarta in interiorul unei curti de unde gasim o usa  spre o alta curte, care adaposteste si biserica propriu-zisa. Cam atat s-a putut vedea dar promitem sa revenim la anul sa o admiram.

Sibiu - biserica Cisnadioara

In imediata apropiere, e o alta biserica fortificata, cea de la Cisnadioara. Ajungem usor la poalele dealului in varful caruia se afla biserica fortificata, platim taxa de intrare si incepem urcarea pe o alee frumos amenajata si dupa 10 min suntem sus.

Sibiu - biserica Cisnadioara1

Pozitia strategica a bisericii fortificate, faptul ca a fost construita in varful acestui deal abrupt, au facut ca ea sa fie aparata natural foarte bine dar si prin maiestria celor care au pus piatra peste piatra ca sa construiasca aceste ziduri .

Sibiu - biserica Cisnadioara2

Ne indreptam apoi, de-a lungul zidului de aparare, inspre capela din mijlocul acestei fortificatii. Am aflat ca aici a fost un punct de observatie in primul razboi mondial si ca au fost lupte puternice prin aceste locuri. Patrundem in interiorul capelei unde gasim cateva obiecte care aduc aminte de vremuri de mult apuse, cum ar fi cateva scuturi cu blazon precum si o lance. In interior, o masa sprijinita pe pietre rotunde aduce aminte de cei care au trecut pe aici.

Sibiu - muzeu Astra1

Tot in zona, daca passi va poarta, va recomand si biserica fortificata din Seica Mica, foarte bine conservata si pastrata, dar pe care noi nu am putut sa o vizitam pe interior datorita unor lucrari ce se efectuau.

sibiu - biserica Seica Mica

Biserica, construita in secolul al XIV-lea si modificata in jurul anului 1500, poarta hramul “Sf. Ecaterina”. Este o cladire masiva, bine conservata si aparata de doua brauri de ziduri, care sustin drumuri de straja solide. In biserica se mai afla si o frumoasa cristelnita de bronz sub forma de potir, lucrare din 1477 realizata in atelierul maestrului Leonard din Sibiu.

sibiu - biserica Seica Mica1

Astazi se mai pastraza din curtina primei incinte doar “Curtea Fantanii” si un mic fragment in partea sud-vestica, astfel incat turnul din nord este complet izolat. Curtina celei de a doua incinte este intrerupta, in vest, de cladirea scolii.

La o aruncatura de bat, in comuna Axente Sever, se afla una din cele mai frumoase si bine pastrate biserici fortificate din judetul Sibiu.

sibiu - biserica Axente Sever

Biserica fortificata Axente Sever
Biserica fortificata a aparut pe terasa de est a Visei, la intersectia a doua strazi, in piata satului. Camere de dormit si de alimente se adapostesc pe partea interioara a zidului de incinta oval, acoperite de un acoperis cu un singur versant. Turnul de poarta permite accesul dinspre est.

sibiu - biserica Axente Sever1

Vedere catre biserica fortificata
Biserica hala in stil gotic cu turn pe trei nivele intercalat intre sala si cor dateaza din sec. al XIV-lea. In timpul fortificarii, biserica a primit deasupra navei si corului un nivel defensiv cu drum de straja, creneluri si guri de pacura. Decorul interior al bisericii provine in mare parte din sec. al XVIII-lea.

sibiu - biserica Axente Sever2

Interior
Printr-un mic pridvor pe latura de nord a bisericii se ajunge in interior. Pe latura de sud se afla un balcon, care este accesibil numai daca se trece prin turn. Decorul este simplu, altarul-scrin dateaza din 1777 si e realizat de Stephan Valepagi. Tabloul principal il infatiseaza pe Hristos rastignit, iar la picioarele sale, pe Maria, mama sa si discipolul Ioan. Este incadrat in dreapta si in stanga de cate doua coloane corintice, iar in nise se afla apostolii Petru si Pavel.

sibiu - biserica Axente Sever3

Sala bisericii
Pe latura vestica a salii a fost ridicat un balcon zidit pentru gazduirea orgii. Parapetul este decorat cu o pictura baroca. In 1777, constructorul de orgi sibian Johann Hahn construieste o orga baroca, care este transformata in 1926 de firma timisoreana Wegenstein intr-o orga pneumatica.

sibiu - biserica Axente Sever4

“Muzeul cetate”
Dupa restaurea cetatii bisericesti a fost amenajat in mai multe din vechile hambare un “Muzeu cetate”.

sibiu - biserica Axente Sever5
sibiu - biserica Axente Sever6

Continuam drumul nostru si ajungem relativ repede la Valea Viilor, unde o alta biserica impunatoare ne asteapta.

sibiu - biserica Valea Viilor

Biserica din Valea Viilor a fost ridicata in cel mai pur stil gotic, prin sec. al XV-lea, pe locul unei basilici romanice, ale carei ruine se pare ca inca exista sub podeaua sacristiei. Din motive strict militare, un secol mai tarziu i s-a adaugat un nivel superior pe toata suprafata sa, prevazut cu drum de straja si guri de tragere; in plus, corul a fost suprainaltat suplimentar, chiar binisor, devenind aproape la fel de mare ca turnul patrat din capatul opus. Intreaga Incinta a fost mai apoi inchisa cu ziduri groase de aparare, precum si cu 4 bastioane, dispuse in cele 4 puncte cardinale.

sibiu - biserica Valea Viilor1

Se pastreaza inca multe din elementele originale, cel mai vechi fiind hersa de deasupra portalului nordic, ce provine din anul 1525. Superbul altar, avandu-l pe Iisus rastignit in centru si ochiul triunghiular al Trinitatii deasupra, a fost executat in 1779 de catre Stephan Folberth, un celebru mester al vremii din Sighisoara. Amvonul vine si el de pe la 1746, iar orga, de provenienta elvetiana, e chiar mai veche, din 1709; spre deosebire de majoritatea instrumentelor de acest fel din celelalte biserici evanghelice, la Valea Viilor organistul sta cu fata la altar, nu cu spatele! Cristelnita de piatra e si ea foarte veche, se vede cu ochiul liber.

sibiu - biserica Valea Viilor2

Si nu puteam exclude Biertan din circuitul nostru, probabil cea mai semeata si impresionanta biserica fortificata din zona.

Biserica fortificata
Biserica fortificata se ridica pe un deal, in mijlocul localitatii, impresionand prin marimea, fortificatia si dotarile ei. Biserica-hala fara turn (1500-1525) reprezinta inima unui ansamblu fortificat impunator cu trei siruri de ziduri concentrice, sapte turnuri si trei bastioane.

sibiu - biserica Biertan

Privire in cor
Decorurile interioare provin din sec. al XVI-lea. De remarcat aici este altarul principal, care apartine scolii de sculptura Veit-Stoß. Acestea dateaza din primul sfert al sec. al XVI-lea: intarsiile decorate pe usa, amvonul cu reliefuri in piatra, strana si covoarele anatoliene.

Biserica evanghelica
Biserica-hala fara turn este inima unui complex fortificat impunator: trei randuri de ziduri cu bolti in arc, sapte turnuri, trei bastioane. Biserica a luat fiinta intre 1500 si 1525 ca o biserica-hala cu trei nave cu cateva atractii principale in interior.
Triptic – latura zilelor de sarbatoare
Altarul din Biertan este un triptic cu scrin central si doua aripi mobile, doua panouri fixe si cu aripi mobile in dreptul podiumului. Cu cele 28 de panouri ale sale, acesta se numara printre capodoperele picturii de panou de dinainte de Reforma din Transilvania. In urma cercetarilor s-a constatat ca panourile marianice ale laturii zilelor de sarbatoare sunt de la 1483 si triptichonul, podiumul, superstructura, poate chiar si sculpturile din scrinul central sunt de la 1515.

sibiu - biserica Biertan2

Pietre de mormant in Turnul mausoleu
In timpul restaurarii din 1913 au fost aduse pe pereti la parterul Turnului mausoleu pietre funerare si placi memoriale ale epicopilor si parohilor locali ingropati partial in cor. Cea mai veche este placa de mormant a lui Plebanus Johannes, sub autoritatea caruia a avut loc reconstructia bisericii-hala. Initial, acest turn era turnul slaninii din biserica fortificata.

Strana parohului
In 1514 maestrul tamplar sighisorean Johannes Reychmuth a terminat strana cu 12 locuri si baldachin. Ornamentele traforate gotice si intarsiile impodobesc peretii frontali si laterali.

sibiu - biserica Biertan1

Picturi murale in Turnul catolic
La parterul Turnului catolic, in interiorul zidului, se afla o capela, unde s-a pastrat o mare parte din pictura originala. Privind frescele se recunosc: Buna Vestire, Adoratia Magilor, Judecata de Apoi, Judecata Universala, Hristos in mandorla, Arhanghelul Mihail, Sfantul Gheorghe si Sfanta Ursula.

Bastionul estic (Inchisoarea matrimoniala)
In sud-estul zidului de incinta interior se afla intre Turnul mausoleu si Turnul catolic bastionul estic. In vremuri de pace era stabilit de catre parohul local a fi loc de manifestare a disputelor matrimoniale si numit inchisoare. Cuplurile certate erau inchise aici, intr-o camera cu un singur pat, o masa, un scaun, o farfurie si o lingura, pe care trebuiau sa le foloseasca pana fagaduiau ca se vor intelege din nou. De la Revolutie a fost infiintat aici un mic muzeu local.

Fiind in drumul nostru, am mai facut o opire la Muzeul Astra din Sibiu, pe care il revedem de fiecare data cu placere. Ne aminteste de muzeul similar din Olso, dar mult mai aproapde de inima noastra 🙂

Sibiu - muzeu Astra

Muzeul Tehnicii Populare este unul dintre cele mai mari muzee în aer liber din tara. Situat imediat la sud de Sibiu, muzeul conține creații ale civilizației populare tradiționale, pre-industriale românești. Casele, atelierele și complexele de cladiri sunt presărate in jurul unui lac, printre copacii Dumbravii Sibiului.

Sibiu - muzeu Astra2

Intins pe aproape 100 ha si cu aproximativ 300 de exponate, muzeul e o incantare sa iti aminteasca de diferite perioade ale istoriei si zonelor din Romania, cu obiceiuri , traditii si lucruri specifice fiecarei zone.

In drum spre casa, poposim si la biserica fortificata din Calnic, care ne aminteste de manastirile din Moldova.

Sibiu - biserica Calnic

Cetatea din Calnic a fost ridicata in jurul anului 1270, fiind prevazuta cu donjon, zid de aparare si inconjurata de un sanţ cu apa, accesul fiind posibil doar pe  podul ridicator. Dupa preluarea cetatii de catre comunitatea saseasca, aceasta a fost extinsa prin construirea unui al doilea zid de fortificatie si a unui turn in partea de sud. Pentru a face fata asediilor au fost construite in interiorul incintei camere de provizii si locuinte, care însa nu s-au pastrat. Fortareata a fost dotata la sfarsitul sec. al XV-lea cu o mică biserica . La mijlocul sec. al XVI-lea sanţul este umplut, iar podul este inlocuit de o casa de poarta cu hersa. In prezent ansamblul este administrat de catre o fundatie a Universitătii din Cluj.

Acest traseu ne-a dovedit inca o data ce tara frumoasa avem. Ramane doar sa o descoperim.

2 Comments

  1. Eugen Vrincianu

    Superbe idei de călătorie.
    Superbe fotografii.
    Superba familie.
    Respect oameni faini!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: