Orice turist care viziteaza Toscana nu poate rata o vizita in celebrul oras cu turnul sau inclinat, Pisa. Veneam din Venetia (vezi impresii aici) si Pisa a fost un punct de oprire fiind curiosi sa vedem celebrul turn. Nu am alocat prea mult timp orasului ci ne-am focusat pe principalul obiectiv .

Aristocratul oras Pisa este orasul natal al lui Galileo si al celebrului matematician Leonardo Fibonacci. Oriunde te-ai uita in celebra Piazza dei Miracoli esti coplesit de darurile care ti se fac admirand celebrul Turn Inclinat, Catedrala, Baptisteriul si cimitirul dar si fostul spital transformat acum in muzeu.

Pisa - view

Timp de trei secole incepand cu sec. XI flota puternica din Pisa a dominat vestul Mediteranei iar legaturile cu Spania si nordul Africii au facut ca orasul sa infloreasca acest lucru fiind remarcat in arhitectura celebrelor cladiri situate in zona istorica a orasului.

Pisa - entrance

In MUSEO DELLE SINOPIE aflat in Piazza Duomo am vazut o bogatie de schite ale frescelor care impodobeau zidurile CampoSanto, cimitirul. Frescele au fost distruse in timpul bombardamentelor celui de al doilea razboi mondial insa schitele de sub picturi au dainuit fiind adapostite apoi in muzeu.

CAMPO DEI MIRACOLI, cu celebrele sale cladiri, inima orasului face parte din patrimonial UNESCO de peste un sfert de secol. Piateta nu este in centrul orasului cum ar parea la o prima vedere ci in partea de nord-vest a zidurilor fortificate ale acestuia.

Zona este total verde iar spatiul bine intretinut este invadat de o multime de turisti si studenti care vin aici sa admire minunatiile care ii inconjoara.

Pisa - tower

Celebrul TURN INCLINAT (detalii aici) este considerat facand parte din catedrala ca un adevarat turn cu clopot al bisericii. Este faimos pentru inclinatia sa datorata deplasarii solului si acesta este si motivul pentru care lucrarile la turn au fost intrerupte de nenumarate ori. Turnul are o fundatie modesta, superficiala de numai 3 metri adancime. S-au facut in ultimii ani nenumarate cercetari si lucrari pentru evitarea inclinarii in continuare a turnului. Turnului i s-au adaugat 3 nivele in 1275 iar clopotnita in 1350. Are 54 de m inaltime si o inclinare de 5 grade. Sunt 294 de trepte pana in varf. Fiecare nivel are galerii si arcade in afara ultimului nivel cu un dimateru mai mic decat celelalte nivele unde se afla cele 7 clopote. Dintre cele 8 etaje ale turnului 6 sunt formate din galerii si arcade din marmura asezate in jurul miezului central al acestuia. Nu se intra cu bagaje voluminoase si iti trebuie oarece conditie fizica pentru urcarea treptelor insa vederea care ti se infatiseaza ochilor din varful turnului merita tot efortul.

Pisa - tower view

In 1064 in piateta a inceput sa se inalte DUOMUL Santa Maria Assunta in stil pisan romanesc influentat in acelasi timp de diverse elemente stilistice. A fost opera arhitectului Buscheto fiind o emblema a stilului pisan romanesc.

Pisa - duomo

Constructia BAPTISTERIULUI San Giovanni inceputa in 1152 a fost conceputa direct in fata catedralei avand un diametru egal cu fatada catedralei. Constructia a fost revizuita de Nicola Pisano si fiul sau Giovanni la mijlocul sec. XIII, i-au adaugat elemente gotice, o cupola majestuoasa.

CAMPO SANTO – cimitirul Santo Spirito a carei constructie a inceput in 1277 este un adevarat monument in sine, situat in partea de nord a piatetei. Este de forma rectangulara cu o capela cu coloane gotice. Are pamant adus din Tara Sfanta si sarcofage romane sculptate.

Trebuie stiut ca cea mai mare parte a centrului istoric din Pisa nu este accesibil cu maşina, întrucât centrul se află sub restricţiile ZTL (Zonă cu Trafic Limitat). Doar unele mijloacele de transport public şi vehiculele autorizate ale localnicilor au acces în această zonă. Intrarea in aceasta zona atrage amenzi costisitoare ce se primesc prin posta.

Pisa - ztl zone

Sigur, orasul Pisa are si alte multe si mari valori culturale. Noi nu am avut posibilitatea sa vizitam decat aceasta zona celebra despre care am povestit si ne-am documentat in prealabil. O excursie in Pisa nu poate fi decat o experienta utila si frumoasa iar Turnul Inclinat este impresionant. Sigur o calatorie in Pisa trebuie facuta macar pentru o zi dar mai ales macar o data in viata.