Malaezia este intr-adevar o tara spectaculoasa. Geografic vorbind, este alcatuita din doua regiuni situate la o distanta de 650 km una de alta : peninsula Malacca, si partea de Nord a insulei Borneo.  Pentru cine nu stie, Malaezia este o tara musulmana, dezvoltata economic rapid in ultimii ani si este primul producator mondial de ulei de palmier. Este o federatie alcatuita din 14 sultanate iar regele se perinda la domnie dintre sultanii celor 14 regiuni, Malaezia fiind o monarhie constitutionala . De altfel, si dungile rosii si albe de pe steag semnifica aceste14 regiuni. Cateva filmulete sunt disponibile aici, aici, si aici.

Malaezia - Putrajaya

Putrajaya (detalii aici) este cel mai nou si modern oras al Malaeziei cu numeroase parculete si canale. Este practic un oras nascut peste noapte pentru ca a luat nastere, la 25 km de capitala Kuala Lumpur, ca urmare a hotararii guvernului de a muta intreaga partea administrativa in acest oras.

Prin anii ’80, Guvernul din Malaezia a inceput sa caute un loc potrivit pentru o dezvoltare echilibrata a capitalei malaeziene. El a fost gasit la circa 25 km sud de capitala si, in 1995, a fost lansat proiectul Primului Ministru, care avea sa duca la construirea unui centru administrativ federal la Putrajaya. Kuala Lumpur ramane insa, in continuare, centrul financiar si comercial al statului.

Malaezia - Putrajaya buildingsMalaezia - Putrajaya moschee

Cele doua concepte aflate la baza proiectului au fost “orasul inteligent” si “orasul in gradina”. Drept urmare, Putrajaya se afla pe supercoridorul multimedia, impreuna cu aeroportul international, KL si Cyberjaya, un fel de al doilea Silicon Valley, unde se afla toate companiile Hi-Tech. Orientarea ecologista a orasului din Malaezia se vadeste in intinsele spatii verzi si parcuri, in lacul artificial de 650 ha.

Noi ne-am inceput vizita cu o croaziera pe lac pentru a admira arhitectura cladirilor, moscheea dar si podurile construite peste lac.

Malaezia - Putrajaya bridgeMalaezia - Putrajaya bridge1 (1)

In Putrajaya sunt opt poduri rutiere si unul pedestru. Ele sunt construite peste Lacul Putrajaya, care serveste ca loc de agreement pentru locuitorii si vizitatorii orasului.

Podul Putra, unul dintre primele construite, un pod masiv de 435 m, este inspirat de Podul Khaju din Ispahan, Iran.

Malaezia - Putrajaya Putra bridge

Se spune ca Centrul de Conventii ar avea forma unei catarame malaeziene. De acolo se deschid panorame frumoase asupra orasului, inclusiv asupra resedintei regale.

Podul care mi-a placut cel mai mult este Podul Seri Wawasan, sustinut de cabluri metalice. Prin forma sa de vas cu panze si albul stralucitor, este o lucrare arhitecturala excelenta.

In inima orasului se afla Dataran Putra, piata centrala din care pornesc – ca niste raze – mai multe bulevarde. Ea este construita ca o stea cu 11 colturi, reprezentand statele malaeziene existente in 1957, cand tara si-a castigat independenta.

Malaezia - Putrajaya Dataran Putra

Din Dataran Putra, imediat dupa ce ai iesit din Moscheea Roz, ochii ti se opresc automat asupra Perdanei Putra, locul in care munceste Primul Ministru al Malaeziei. Palatul a fost construit pe cel mai inalt deal din Putrajaya, ca un adevarat centru al puterii. El este impodobit cu un frumos dom verde, in stil moghul.

Malaezia - Putrajaya cruiseMalaezia - Putrajaya cruise view1

Pentru cel care viziteaza Putrajaya, Moscheea Roz este fara indoiala locul pe care doreste neaparat sa-l vada. Ea are ca inspiratie doua moschei vestite: Moscheea Regelui Hassan din Casablanca (pentru cladirea principala) si Moscheea Seicului Omar din Bagdad (pentru minaret). Masjid Putra, cum i se spune in malaeza, a fost construita intre 1997-1999, din granit roz, de unde ii vine si numele. Desi modern, interiorul se inspira din elementele arhitecturale traditionale islamice. Cupola imensa se sprijina pe 12 stalpi uriasi. Moscheea Roz, aflata pe malul Lacului Putrajaya, ofera si privelisti largi asupra orasului sau catre resedinta primului ministru. Intreaga curte este placata cu marmura si impodobita cu flori si fantani. Impresionanta prin grandoarea sa, moscheea nu trebuie ratata daca te afli in Putrajaya. Holul principal de rugaciune poate adaposti jos 8000 de barbati si la etajul intai 2000 de femei. Locul de unde poti admira interiorul este delimitat.

Malaezia - Putrajaya sunset

Fiind perioada de rugaciune, din pacate, nu am putut vizita moscheea pe interior.

Putrajaya e un oras fara istorie si deci fara obiective turistice in adevaratul sens al cuvantului. Asta nu inseamna insa ca nu merita sa ii dedici cateva ore macar pentru a te plimba pe bulevardele largi, prin parcurile care insotesc malul lacului si de a admira arhitectura sa moderna, caci totul este nou sau foarte nou aici.

De aici, am pornit spre Kuala Lumpur (vezi impresii aici) unde aveam sa petrecem urmatoarele zile.