St. Kitts si Nevis a fost pe buna dreptate cireasa de pe tortul excursiei datorita unei experiente noi si inedite: intalnirea cu delfinii. Asa ca lasam Dominicana (vezi impresii aici) in urma si orice strop de regret e estompat de asteptata experienta din St. Kitts. Si chiar daca era ultima oprire din itinerariul din Caraibe, a fost poate cea mai asteptata in egala masura de adulti si copii.

St. Kitts si Nevis - ship view

Excursia organizata de MSC a fost una piperata (vezi detalii aici) dar in marja de pret pe care il gasesti aproape oriunde in lume pentru o experienta similara. Ancoram la pranz in Basseterre, unul din cele mai importante porturi comerciale din zona, si ne grabim sa debarcam si sa pornim in aventura.

St. Kitts si Nevis - port zante

Insulele St. Kitts si Nevis sunt doua dintre cele mai vechi teritorii coloniale din Caraibe. St. Kitts si Nevis a devenit prima colonie britanica din Indiile de Vest in 1624 și apoi a devenit prima colonie franceza in Caraibe in 1625, atunci cand ambele natiuni au decis sa imparta insula. SSt. Kitts si Nevis au obtinut independenta in 1983. Acesta este cel mai nou stat suveran din America Centrala.

St. Kitts si Nevis - port zante1

Insula este micuta, are doar 168 km2 si ce este special la ea este faptul ca se poate vizita intr-un mod aparte: cu trenul! Aceasta era una din celelalte variante de excursii la sol propuse de MSC. In St. Kitts este unul dintre cele mai spectaculoase trasee de tren din lume, ce te poarta timp de circa 2,5 ore, in sunet de goarna si troncanit de roti, prin cea mai mare parte a insulei. Aceasta sina de cale ferata a fost construita in 1912 si a functionat neintrerupt de atunci, initial pentru transportul trestiei de zahar, iar in ultimii ani exclusiv pentru turisti.

St. Kitts si Nevis - street

Desi populatia este mixta, cei care fac comert sunt indieni (din India) si bastinasii care sunt negro-africani. Ca si constitutie sunt foarte interesanti: sunt inalti, poarta barbi stil Rasta si au o lene insulara… ?
Lumea era foarte civilizata pe strada, iar masinile  din St. Kitts si Nevis sunt cu volan pe dreapta. Am mai observat ca toti elevii – fara exceptie – au uniforme frumos colorate. Flora este interesanta si sunt multe felul de palmieri. Viata are alt ritm in aceste insule. In ultimii ani, insula a devenit o destinatie foarte cautata. In insula de obicei vintul bate foarte tare ceea ce permite practicarea diving-ului.

St. Kitts si Nevis - basseterre downtownSt. Kitts si Nevis - basseterre downtown2

Asadar, iata-ne urcati in autocarul ce urma sa ne duca spre Dolphin Discovery (site oficial) in St. Kitts. Drumul nu dureaza mai mult de 10 minute cand ajungem la o locatie situata efectiv pe malul marii/oceanului. Ne intampina rapid reprezentatii locatiei, ce ne indruma spre locul de depozitare al bagajelor spunandu-ne ca singurele accesorii acceptate in apa sunt ochelarii si palariile de soare. In rest, totul trebuie sa ramana in dulapioarele de depozitare. Cat despre telefoane sau camera de filmat, nici nu se pune problema.

St. Kitts si Nevis - tickets

Ne conformam si ne continuam circuitul si ajungem la un instructor ce ne prezinta timp de 10 minute un mini-ghid cu ce trebuie sa facem in apa, comenzile si pozitiile recunoscute de delfini si tot ceea ce trebuie sa stim inainte de a trece la partea practica.
Odata instructajul terminat, se formeaza vreo 7 grupuri de 15 persoane ce intra in bazinele/tarcurile amenajate alaturi de cate un instructor si delfinul lui. Noi, am facut cunostinta cu Watson, un baiat de 5 ani ce era cel mai tanar exemplar din locatie. Foarte prietenos si jucaus, facem repede cunostinta si ne lasa sa il mangaiem ca sa ne imprietenim.
Apoi, incepem timp de 30-40 de minute, sa punem in practica toate pozitiile discutate teoretic, adica:

Kiss – Sarutul cu delfinul

St. Kitts si Nevis - dolphin kiss1St. Kitts si Nevis - dolphin kiss
Hug – Imbratisarea cu Watson

St. Kitts si Nevis - dolphin greetSt. Kitts si Nevis - dolphin hug
Hold – Tinerea in brate a delfinului ce se aseaza pe bratele intinse in apa

St. Kitts si Nevis - dolphin holdSt. Kitts si Nevis - dolphin hold1
Swim – delfinul se lasa pe spate si te prinzi de inotatoare si te plimba prin apa

St. Kitts si Nevis - dolphin swim1St. Kitts si Nevis - dolphin swim
Buggy – delfinul te impinge de picioare in timp de stai asezat pe o placa

St. Kitts si Nevis - dolphin buggySt. Kitts si Nevis - dolphin buggy1

Bucuria si extazul de pe fetele copiilor sunt greu de descris in cuvinte, iar aceste animale extraordinare au facut ca timpul sa treaca neasteptat de repede si placut. Este absolut incredibil ce pot sa faca si mai ales efectul ce il pot avea asupra oamenilor de toate varstele, dupa cum era si in grupul nostru.
In tot acest timp, pe ponton, exista un fotograf dedicat fiecarui grup ce imortaliza fiecare moment. Asa ca, dupa ce totul s-a sfarsit, la magazinul de suveniruri, aveai posibilitatea sa cumperi o amintire sau pozele profesioniste facute de acesti fotografi. Evident ca neavand posibilitatea de a face poze pe cont propriu, absolut toata lumea isi dorea sa plece cu o amintire. Doar ca, acum a urmat un dus cu adevarat scotian cand am citit lista de preturi care arata cam asa:

1 poza                                                                                                     35$
3 poze                                                                                                     60$
Toate pozele pentru 2 persoane                                          130$
Toate pozele pentru 3 persoane                                          170$
Toate pozele pentru 4 persoane                                          210$
Toate cele de mai sus erau preturi fixe si ne-negociabile. Asa ca, fara a sta prea mult pe ganduri, am optat pentru un CD cu toate pozele pentru noi toti, ceea ce a contribuit din plin la senzatia de experienta unica ?
La intoarcerea de la experienta cu delfinii, am profitat de cele cateva ore pana cand vasul a plecat din port si am vizitat Basseterre. Trebuie spus ca Portul Zante este un port modern din Caraibe si care te intampina, similar cu Antigua, cu un mall imediat cum iesi din zona docurilor.

St. Kitts si Nevis - port zante2St. Kitts si Nevis - port zante3

O puternica paleta cromatica te intampina printre localnici ce par a-si trai viata la maxim. Fiecare straduta pare a avea micul ei concert in aer liber pentru ca efectiv boxele puse pe trotuar te asurzesc. Politisti par ingaduitori si chiar gusta muzica locala.

Imediat cum iesi din zona mall-ului dai peste Muzeul National si de inima Basseterre, adica The Circus, denumit dupa mult mai cunoscuta Piccadilly Circus din Londra. Evident, pastram si proportiile si culorile pentru a ramane ancorati in realitate ?

St. Kitts si Nevis - basseterre downtown1St. Kitts si Nevis - port zante5

Mostenirea britanica ne arata foarte multe case din zona centrala construite in stil Victorian. Nu departe este parcul central numit Independence Square, ce in urma cu mult timp a fost gazda targului de sclavi de pe insula. Acum, adaposteste o frumoasa fantana si o biserica ce se inalta maiestuos la capatul parcului.

St. Kitts si Nevis - church

Ne mai invartim printre localnicii din St. Kitts si Nevis ce par a se pregati de o mica petrecere in aer liber pe strazile centrale pentru ca vedem multe tejghele cu recipiente de mancare dar care nu se serveste asteptand inceputul distractiei. Prindem si un dans tranditional pe care il puteti urmari aici.

St. Kitts si Nevis - danceSt. Kitts si Nevis - street food

Ne intoarcem pe vas tocmai cand din port pleaca o nava ce se saluta zgomotos cu Fantasia, un ritual des intalnit in porturi sau chiar si pe mare.

Ca si o concluzie: St. Kitts si Nevis este o insula spectaculoasa, plina de culoare si viata iar experienta cu delfinii chiar a fost cireasa de pe tortul aventurii noastre in Caraibe. Chiar daca e costisitoare, e o experienta ce o recomand macar o data in viata.

Itinerariu nostru in Caraibe a mai cuprins :

Martinica , insula florilor
Guadeloupe, unde ne-am plimbat cu catamaranul
Antigua si Barbuda, unde ne-am delectat pe o plaja superba
St. Vincent si Grenadine, unde am vizitat platoul de fimare al Piratilor din Caraibe
Republica Dominicana, unde am mers pe insula Saona cu speed boats