Sydney si Australia erau unele din destinatiile pe care ni le doream sa le vedem si asteptarile nu ne-au fost inselate. Chiar daca veneam dupa experienta recenta din Singapore (vezi impresii aici), un oras cosmopolit care ne-a placut foarte mult, experienta din Sydney a fost una extrem de placuta. Poate si faptul ca am aterizat in plina vara, la temperaturi placute, dupa ce am lasat zapada si frigul de acasa in urma. Cateva filmulete sunt aici, aici si aici.

Asa ca, sa incepem…..Orice excursie spre Australia incepe cu un zbor extrem de lung pe ruta Cluj – Dubai – Sydney.  Daca in Dubai (vezi impresii aici) se ajunge relativ repede cu Wizzair, schimbarea aeroportului necesita cam 45 de minute dar si un prim contact cu poate cel mai futurist oras de pe planeta raportat la conditiile naturale si ce s-a realizat acolo. Dar despre Dubai intr-un articol separat. Dubai – Sydney este operat de Emirates care isi merita pe deplin renumele de operator aerian pentru calitatea serviciilor si a staff-ului. Dupa o cursa de 13,5 h, tarziu in noapte, aterizam in Sydney nu inainte sa admiram privelistea si marea de lumini in timp ce il survolam.

Sydney - Harbour bridge3

Senzatia perceputa de europeanul care a pasit pentru prima data in Australia este ca a ajuns intr-o lume noua si diferita fata de tot ce vazusem pana acum. Ma asteptam la influente britanice mai puternice dar parca apropierea de US ca arhitectura si de Europa ca si gandire sunt predominante.  Si cand te gandesti ca indepartatul continent se afla la o distanta de 2 zile de zbor si de un proces minutios de obtinere a vizei. Ca am amintit de viza, vreau sa precizez ca totul pleaca de aici: cititi bine ce-i acolo si apoi aplicati online. Nu costa nimic, dureaza vreo 2-3 saptamani, vi se va cere (nu din prima, ci la cateva zile dupa ce ati aplicat online) extras bancar pe ultimele 3 luni si probabil se va cere si scrisoare de la angajator. Tot pe mail se primeste si raspunsul si viza acordata.

Sydney - St. Mary

Dar odata ajuns aici, intri intr-o alta lume. Nivelul de trai este ridicat, insa fara excese. Nu generalizam, dar asta se vede pe fetele australienilor. Poate e de la soare, poate de la mare, pentru ca majoritatea locuitorilor traiesc aproape de tarm. Stresul le pare a fi un cuvant strain. Si nu o data am auzit aceasta expresie: No worries, mate! Adica nicio problema, prietene, accentuat poetic intr-o engleza australiana cu totul diferita de cea britanica.

Sydney - Police museum

Sydney pare o combinatie intre New York si Miami, din punctul meu de vedere, un amestec intre San Francisco si LA pentru diferentele de nivel, palmieri si plaje pretutindeni… Dar spre deosebire de orasele americane, Sydney este mult mai aerisit si mai autentic. Spun aerisit fiindca cu exceptia districtului financiar, care nici nu e asa de intins, nu exista zgarie-nori, ci doar case colorate cu gradini inflorate. Si chiar si din districtul financiar, situat pe un deal, vezi intotdeauna marea sau parcurile din jur, asa ca nu te simti mic cat o furnica printre cladiri. Apoi, in Sydney sunt multe spatii verzi, centrul orasului e axat pe doua porturi (Circular Quai si Darling Harbour) iar la nici 30 de minute de centru ai doua plaje curate (Bondi si Manly).

Sydney - Bondi beach3Sydney - Bondi beach2

Recomand cazarea in zona centrala pentru ca sunt multe variante si diferentele de pret nu merita efortul deplasarii. Noi am stat chiar vizavi de Hyde Park si totul a fost accesibil si aproape.

Sydney e o metropola in adevaratul sens al cuvantului. Are practic de toate, parcuri si gradini splendide, unde iarba este taiata la milimetru dar poate fi calcata de oricine fara oprelisti, strazi largi, curate si luminoase, un city compact cu zgarie nori si un turn din varful caruia poti admira orasul pana departe catre suburbii. Are o viata de noapte trepidanta, baruri si cafenele multe, terase imbietoare cu vedere la mare, golfuri pitoresti de care dai la tot pasul. Are pasari exotice, kakadu sau coloratii Rainbow Lorikeet, ca locuitori de necontestat ai orasului. Are aborigeni, asiatici multi, de fapt toate rasele pamantului le veti gasi aici. S-au adunat sa locuiasca la capatul lumii. La fel si paleta culinara e diversa, si chiar daca nu exista o bucatarie traditionala australiana, oferta variata te poate face sa te simti in orice loc al lumii practic 🙂

Sydney - breakfast

Cine si-ar fi imaginat acum mai bine de 200 de ani ca locul care s-a dorit a fi cea mai abjecta si indepartata puscarie din lume a devenit una dintre cele mai dorite destinatii? Aici erau adusi detinutii regatului, pleava sofisticatei societati britanice. Primul transport cu 1.000 de puscariasi a ajuns, dupa o calatorie de 8 luni, in partea sudica a continentului, stabilindu-se pe locul unde actualmente se afla Sydney. Probabil ca oricine ar fi acum mandru sa aiba un stra-stra-strabunic deportat pe la antipozi sau emigrat cu ceva timp in urma pe aceste meleaguri. Cei care nu au avut acest noroc dar au sansa de a ajunge in Australia ca turisti ar face bine sa nu o rateze. Pentru ca merita.

Sydney - Tower by night

Sydney - Bondi beach4

Asadar, pentru o experienta completa va recomand sa luati Sydney la pas. Exista fireste mai multe variante de transport, dar cel mai bine simtiti pulsul orasul bantuind in nestire strazile. Veti descoperi peste tot o atmosfera degajata, de buna dispozitie. Daca simtiti nevoia de a pasi descaltati pe iarba sunteti liberi sa o faceti. Sa nu va mire daca veti vedea localnici desculti in plin oras, aici lumea e nonconformista si in plus, peste tot este curat, ca dealtfel in intreaga Australie. Autoritatile respecta cu strictete programele de ocrotire si conservare a naturii si faunei, chiar si in orasele mari. La intrarea in tara veti trece printr-un riguros control pentru a nu se introduce niciun aliment din afara.

Sydney - Opera House by night

Bineinteles, orice turist care se respecta va da navala din prima zi in Sydney sa vada cladirea Operei, iconicul simbol al orasului si al intregii Australii. Sydney Opera House este unul dintre obiectivele turistice emblematice ale lumii, alaturi de Big Ben, piramidele egiptene sau Turnul Eiffel. Opera din Sydney este un centru artistic multidisciplinar inaugurat in 1973. Aflata in New South Wales, in Australia, Sydney Opera House este o cladire conceputa de arhitectul J. Utzon. Din 2007, Sydney Opera House face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Cladirea cuprinde o sala de spectacole cu 1507 locuri, o sala de concerte cu o capacitate de 2679 locuri, un cinematograf, o sala de expozitii si un restaurant.

Sydney - harbourSydney - Opera House

Aceasta se afla intr-un golf numit Circular Quay, de unde puteti admira intreaga zona de pe promenada sau de pe unul din numeroasele vase de croaziera. Cea mai eficienta metoda prin care poti cunoaste cu adevarat portul orasului este sa iei feribotul, iar cel mai frumos este legendarul feribot care merge la Manly. Din Circular Quay, feribotul se indreapta catre Est, ocoleste Opera din Sydney si Gradina Botanica, trece pe langa suburbiile stralucitoare si se indreapta catre Heads.

Sydney - Harbour bridge1Sydney - Harbour bridge

O buna panorama a city-ului si in acelasi timp a Operei o veti avea din mijlocul celebrului pod (Harbour Bridge), cel care de Anul Nou este efectiv incendiat de milioanele de artificii. Si daca sunteti un temerar care e dispus la orice pentru o poza spectaculoasa a metropolei, urcati in varful arcului de pod si garantat veti avea o experienta de neuitat. Ca alternativa, daca doriti sa vedeti metropola de sus, cel mai sus posibil, in afara de un tur cu elicopterul , o alta varianta ar fi sa urcati in Sydney Tower. Urcati pe inserat pentru a beneficia de panorame atat de zi, cat mai ales de noapte. Privelistea  este inimaginabila. Sydney este un oras brazdat de ape, golfuri, insulite si iahturi.

Sydney - harbour2

Si dupa ce va saturati de admirat, coborati si dati o tura prin Gradina Botanica, in fapt un parc aflat aproape de Circular Quay. De aici veti avea cea mai buna panorama catre city si in acelasi timp spre Opera si Harbour Bridge, asa cum le stiti din cartile postale. Noaptea sunt luminate feeric. Gradina e intens populata cu simpaticii kakadu, care pasc fara griji gazonul. Daca pe deasupra capului va trec niste lilieci uriasi ce scot zgomote ciudate, sa stiti ca sunt numitii Flying Foxes, ziua stau atarnati cu capul in jos iar la lasarea serii devin activi. No worries mate, teoretic sunt inofensivi.

Sydney - St. Andrew cathedral

O plimbare prin Sydney te va duce inevitabil prin magazine si printre frumoasele locuri din centru. Un punct de pornire este Primaria, o cladire din epoca victoriana ce se afla la intersectia dintre strazile George si Druitt. In apropiere se afla Catedrala St Andrew construita in aproximativ aceeasi perioada, dar in alt stil. Este cea mai veche catedrala din Australia.

Vizavi de Druitt Street se afla Cladirea Queen Victoria, construita in anul 1898 pentru a adaposti pietele de fructe si legume din oras. Aceasta cladire extravaganta cu trei etaje se intinde de-a lungul intregii George Street si acum e un urias mall.

Sydney - Queen Victoria

Portul Darling este o zona turistica foarte activa. In aceasta s-au concentrat multe zgarie-nori, hoteluri de lux si business sau cazinouri. Acvariul de asemenea este un punct de atractie forte si locul de unde iti poti incepe plimbarea prin Portul Darling.

Sydney - Darling harbourSydney - Darling port

Poate aveti chef sa vedeti ceva animale, doar sunteti in Australia, cum ar fi sa plecati de aici fara sa faceti cunostinta cu un kangaroo (sau ruda sa mai mica, wallaby)? In Sydney exista una din cele mai interesante gradini zoologice. Sau poate aveti chef de o baie in ocean. Plaje sunt cu nemiluita, mai mari sau mai mici. Cautati-le pe cele cu plase de protectie, pentru ca apele sunt populate de rechini. Negresit trebuie sa ajungeti la celebra Bondi Beach, locul fitelor de plaja si raiul surferilor musculosi.

Sydney - Bondi surfer

Aici e in regula sa riscati o intrare in apa, pentru ca avanpostul e asigurat de surferi, insa mare atentie la curenti pentru ca sunt foarte puternici. Se recomanda sa respectati anuntul Fly between the flags! (Inotati intre steaguri). Altfel, la extremitatea sudica a plajei exista o piscina alimentata direct cu apa din mare. Acolo este 100% sigur.

Sydney - Bondi beachSydney - Bondi beach1

Sunt nenumarate posibilitati de a petrece timpul in Sydney. Asa cum am scris mai sus, simtiti atmosfera strazii, explorati orasul pe jos. Sau din monorailul ce inconjoara centrul, oferindu-va posibilitatea de a-l explora de la inaltime. A fost inaugurat cu ocazia Jocurilor Olimpice din 2000. Si daca tot am adus vorba, mergeti la Satul Olimpic. Sydney Olympic Park este o suburbie care a fost refacuta cu ocazia Jocurilor Olimpice care s-au desfasurat in Sydney in anul 2000. Vizitati pietele, magazinele, muzeele si peste tot veti fi intampinati cu zambetul pe buze. Dati o tura pe excentrica Darlinghurst Road, renumita pentru viata de noapte sau vizitati catedrala St. Mary care este impresionanta ziua dar mai ales noaptea cand o proiectie de lasere a transformat-o intr-un urias ecran 🙂

Sydney - St Mary by nightSydney - St. Mary

Faceti o plimbare pe malul oceanului, de la Bondi Beach pana la Tamarama Beach. Admirati pitorescul Darling Harbour sau luati masa in Chinatown. Evadati din oras explorand imprejurimile. La numai doua ore de mers cu trenul intrati in padurile de eucalipt ale Muntilor Albastri unde sper sa ajung la urmatoarea vizita. In Sydney niciodata nu va veti plictisi. Si de fiecare data veti fi uimiti de atitudinea pozitiva a locuitorilor sai care va vor spune cu convingere in cel mai autentic accent australian: No Worries Mate!