Plecam din Madrid (vezi impresii aici)  spre Toledo, aflat la 70 km de capitala Spaniei, un oras incarcat de istorie si fascinant prin stilul sau de oras-cetate , similar cu Budva , Kotor sau Rovinj.

Toledo se afla in inima regiunii Castilia-La Mancha, din centrul Spaniei, provincia avand peste 2,5 milioane de locuitori iar Parcul National Cabaneros pe care il adaposteste este cunoscut in intreaga Spanie si nu numai.

Istoria orasului

Castilia-La Mancha este formata din  provincile Toledo, care ii este si capitala, Ciudad Real, Cuenca, Guadalajara si Albacete. Locurile sunt remarcabil prezentate in cartea fabuloasa scrisa in 1605 de Miquel Cervantes – Don Quijote.

Toledo - don quijote

Asezat pe un deal priveste cu semetie raul Tajo care il inconjoara si pleaca pastrand secretele cetatii pentru a se indrepta spre coasta Atlanticului varsandu-se in ocean prin estuarul Lisabonei.

Istoria cetatii este complexa si vorbeste despre prima atestare a orasului din 192 IH cand era un oras micut dar foarte bine fortificat. Teatrul roman putea adaposti la vremea aceea cca 13000 de spectatori. Intre anii 400 si 700 s-au organizat aici concilios – consiliile (statul era unit cu biserica) dintre care cel de al III-lea din 579 a fost cel mai important caci atunci religia catolica a devenit religia oficiala.

Trecerea la catolicism a dus la persecutiile evreilor, expulzarea si condamnarea lor. Ocupatia araba numita Tolaytola s-a instalat atunci cand nobilii si capeteniile armatei s-au opus regelui incercand sa-l elimine de pe tron asa incat musulmanii la 711 au profitat deplin de situatie.

Orasul a devenit califat dar a pastrat personalitate opunand rezistenta continu. Sub guvernarea lui Al Mamum 1043-1075 orasul a inflorit caci mari istorici, medici, astronomi si-au desfasurat aici activitatea, precum Abu Isaac Ibrahim, Azarquiel autorul “Tablas Toledanas” cuprinzand observatiile astronomice cu stabilirea meridianului de la Toledo. Erau la vremea aceea in oras foarte multe moschei, pe locul unde se afla acum celebra catedrala s-a aflat o moscheee . Existau insa si biserici si sinagogi, zidurile orasului erau fortificate iar casele care si-au transmis arhitectura pana in zilele noastre erau construite cu terase unde se desfasura viata sociala a familiilor.

Toledo - streets1

Cand in 1085 Alfonso VI a recucerit orasul acesta a devenit “orasul cu trei culturi”, un leagan de toleranta religioasa in care crestinii, evreii si musulmanii isi tolerau cultura si obiceiurile. Dupa 4 secole de toleranta a inceput persecutarea evreilor si incercarea de convertire a lor la crestinism. Cei care aveau posibilitatea de a plati o taxa au ramas in cetate ceilalti insa au trebuit sa plece. Orasul a fost infloritor pana cand Filip II-lea a mutat capitala imperiului in Madrid. Decaderea a urmat cu pasi repezi. Abia din sec. XVII orasul a inceput sa-si revina din punct de vedere economic prin construirea de fabrici, magazine si ateliere. Secolul XIX marcat prin introducerea caii ferate a facut ca viata orasului se infloreasca fiind acum oras de elita in topul oraselor spaniole vizitat de milioane de turisti anual.

Cum ajungi in Toledo

Cu trenul se poate ajunge lejer in circaa 30 de minute plecand din gara Atocha/Madrid. Biletul costa 12,90 eur/segment de drum. In cazul in care doriti sa va intoarceti in Madrid la o alta ora decat cea pentru care ati achizitionat biletul, mergeti in gara din Toledo si il veti valida gratuit. Trenul este foarte comod, modern, curat, cu locuri rezervate, cu siguranta maxima de circulatie. O calatorie foarte agreabila si in deplin confort. Din gara, puteti lua autobuzele 5,6 si 20 care va duc in Piata Zacodover, punct turistic de mare importanta in centrul istoric cu punctul de informare turistica. Biletele se pot achizitiona de la soferii de autobuz.

Cu autobuzul calatoria dureaza circa 90 minute iar imbarcarea se face din statia Plaza Eliptica din Madrid. Cursele sunt din 30 în 30 de minute iar in autobuz nu urca decat persoanele care au loc pe scaune.

Toledo - streets

Noi am ajuns cu masina inchiriata, si sunt cateva parcari publice foarte aproape de punctele de interes care pot fi folosite.

Obiective turistice

Toledo are foarte mult de oferit incepand de la atmosfera plina de culoare, la cetatea in sine, muzee, biserici, parcuri si porti monumentele ale orasului, restaurante, magazine si oameni frumosi, foarte amabili si ospitalieri caci din turism se si traieste in mare parte.

Cetatea are mai multe porti, prin Puerta de Bisagia alaturi de zidurile orasului se parcheaza autocarele si intra turistii veniti astfel incepand in general vizita din cartierul evreiesc al orasului. Poarta nordica a orasului   este o constructie imperiala formata din doua corpuri unite intre ele printr-un  spatiu comun  patrat, unde arabii aveau o poarta ce se numea Poarta câmpului .

Toledo - walls2

Intrarea este ornamentata cu scutul imperial al lui Carlos a V-lea si este conceputa ca arc triumfal  . Prin poarta Alcantara se intra cu autobuzele transportului in comun itinerariul fiind spre Piata Zacodover centru turistic cu birou de informatii si trenulet pentru turistii dornici de un tur al orasului mai comod. Prin Puerta de Cabron patrundeti in zona istorica. Pe oriunde ati intra sigur daca veti avea harta orasului va veti descurca facandu-va propriul traseu, asa cum am procedat si noi.

Si acum, haideti sa descoperim principalele atractii turistice din Toledo……….

PLAZA ZACODOVER este piata centrala a orasului. Numele ii vine din araba si inseamna  “piata de cai”. Aici in secolul intunecat al Inchizitiei se faceau arderile pe rug ale celor judecati, de asemenea aici aveau loc luptele cu tauri dar si marile evenimente ale orasului. Este punct de reper al orasului pentru turisti. Veti gasi aici in afara punctului de informare foarte multe terase unde puteti bea o cafea sau o racoritoare sau puteti lua chiar masa pe parcursul intregii zile.

ALCAZAR – fortareata construita din piatra pe un fost palat din sec. III a fost resturata de Alfonso VI si modificata din nou in 1535 de regele Carol V si fiul sau marele rege catolic Filip al II-lea ca resedinte regale. In timpul razboiului civil a fost folosita ca rezistenta dar dupa 70 de zile a fost distrusa de asediul trupelor republicane. Cetatea a fost refacuta dupa razboiul civil si acum acolo se afla Muzeul militar si Biblioteca regiunii Castilia- La Mancha. Daca aveti timp va propun sa beti o cafea la Castilia La Mancha library intr-unul din turnurile fortaretei cu posibilitatea obtinerii unei vederi superbe asupra orasului.

Toledo -Alcazar

CATEDRALA mi s-a parut a fi fabuloasa, turlele gotice si turnurile ce se inalta falnice spre Plaza del Ayuntamiento sunt elegante si coplesitoare. Datorita faptului ca constructia sa a inceput in 1226 iar lucrarile au durat peste 250 de ani catedrala are un amalgam de stiluri. Biletul de intrare  se achizitioneaza la intrarea in catedrala sau de la magazinul aflat vizavi de intrare. Din pacate catedrala nu am putut sa o vizitam pe interior , fiind inchisa, desi citisem ca altarul principal este o uriasa masa de coloane, statui, ornamente, arabescuri,  ca o cascada de aur ascunsa in spatele grilajului. In spatele altarului se afla faimosul El Transparente, un perete de marmura si alabastru, realizat de sculptorul Narciso Tomé, ce a taiat în bolta o nisa pentru a lasa sa curga lumina divina.

Toledo -cathedral

Partea de vest a catedralei are trei intrari sculptate masiv reprezentand Iadul, Judecata, Izbavirea. In partea stanga se afla o turla realizata in stil gotic flamboyant. Cupola este in stil renascentist si a fost lucrata de Jorge Theotocopuli, fiul lui El Greco. Acesta a lucrat si cladirea primariei din imediata apropiere. In catedrala va puteti delecta cu celebre tablouri semnate de mari pictori precum Rafael, Goya, Titzian, El Greco.

Toledo -cathedral3

MUZEUL VICTORIO MACHO – casa memoriala si muzeul unui sculptor local.Merita o scurta vizita mai ales pentru casa in sine

CARTIERUL EVREIESC cu stradute stramte si garnisite cu magazine specifice te poarta parca in urma cu sute de ani intr-o atmosfera de ev mediu authentic.

SINAGOGA DEL TRANSITO cu muzeul sefard foarte bine organizata intrarea si vizitarea si de asemenea supravegheata cu atentie, motiv pentru care nu se pot face fotografii.

De fapt numele adevarat este de Sinagoga de Samuel ha Levi si adaposteste din 1964 muzeul sefard. A fost construita in 1356 in timpuri cand nu se aprobau asemenea constructii. Regele Petro I de Castilia insa a acceptat constructia ca recunostina pentru ajutorul acordat de evreii din cartierul evreiesc al orasului cand acesta a fost ocupat de fratele sau nelegitim venit sa ia tronul. Dupa expulzarea evreilor din oras sinagoga a fost transformata in spital apoi in biserica crestina purtand numele de Biserica de San Benito. In timpul razboaielor napoleoniene a trecut in proprietatea armatei, intrand dupa 1877 in patrimonial national. Muzeul este foarte interesant sunt exponate constand in mobilier, vesminte, desene, obiecte de uz caznic care reprezinta populatia sefarda, viata sociala si culturala a acesteia.

Toledo - walls5

SINAGOGA SANTA MARIA LA BLANCA, cea mai veche din Europa . Este restaurata si zugravita in alb, fara decoratii sau mobilier. Are 5 extensii, aripi separate de arcade sub forma de potcoava amantind de Marea Moschee din Cordoba. In 1405 sinagoga a fost transformata in biserica iar altarele in numar de 3 au fost lucrate de Covarrubias. Singagoa este foarte elegant, maiestoasa iar constructia este un amestec de stiluri maure, crestine si evreiesti.

CASA EL GRECO, o adevarata bijuterie, bucurie a ochiului. Se spune ca pictorul nu a locuit niciodata in aceasta casa, insa a lucrat acolo. Cladirea este restaurata si este impodobita cu ceva mobilier si multe tablouri ale pictorului dar si ale prietenilor acestuia. Are o gradina frumoasa, bine gospodarita cu arbusti si flori generoase . Casa pastreaza cateva obiecte ale pictorului si intrand in camera sa de odihna astepti parca aparitia grecului care s-a indragostit de Toledo nemaivrand sa-l paraseasca niciodata creand atat de multe picturi de valoare inestimabila ramase in patrimonial omenirii.

BISERICA SANTO TOME la mica distanta de Casa El Greco adaposteste la loc de cinste capodopera lui El Greco”:Inmormantarea contelui de Orgaz” realizata in 1586. Biserica in sine nu este opulenta si nici remarcabila insa celebra pictura care se afla in stanga pronaosului da valoare maxima acesteia.

Toledo -cathedral1

MANASTIREA SAN JUAN DE LOS REYES – Este o manastire a ordinului Franciscan in stil gotic inaltata in 1496. Manastirea a fost construita conform dorintelor regilor catolici avand un portal nordic lucrat de Covarrubias. Biserica este mai noua, facand oarecum nota aparte fata de manastirea in sine. A fost ridicata dupa atacul francezilor din 1808. Este predominant stilul gotic si amestecul de blazoane regale.Mi-a placut foarte mult intregul asezamant, contrar stilului rece pe care il emana parca transmitea caldura si eleganta. Curtile interioare sunt frumoase , vegetatia foarte bine intretinuta. Tot asezamantul transmite o nota de eleganta sobra, si te indeamna la liniste si reculegere.

VESTIGIILE ROMANE – reprezentate de baile romane in Plaza Amador de los Rios sunt descoperiri arheologice deosebit de bine conservate. O vizita nu dureaza maimult de 15 minute printre ruinele unei civilizatii de peste 2000 de ani care te uimeste prin varietatea de bai, vestigii ale unei civilizatii extraordinare.

Toledo - san servando castle

TOLMA GALLERY adaposteste o expozitie cu istoria grafica a orasului. Puteti admira aici opere grafice ale lui Picasso, Miro , Antonio Lopez si alti mari artisti spanioli.Este un univers unic cu lucrari de mare valoare.

ZIDURILE ORASULUI – inconjoara din cele 4 parti, malul raului Tejo. Un scurt ocol al zidurilor,pe exterior, macar partial merita facut. Sigur distantele de acoperit sunt mari dar frumusetea locurilor merita efortul parcurgerii lor.

Toledo - walls

PODUL SANT MARTIN este unul dintre  podurile istorice  medievale de pe raul Tajo  , situat în partea de vest a orasului , opera gotica , facea parte din sistemul de aparare al orasului. Are cinci arcuri si doua  turnuri de aparare fortificate în ambele parti  si a fost  construit in secolul  al XIV-lea , fiind  una din vechile intrari ale orasului.

MAGAZINELE cu sabii si alte obiecte de armurerie dau insa o nota speciala orasului. Spada de Toledo este recunoscuta in intreaga lume. Este un simbol al orasului. Cavalerii evului mediu erau recunoscuti nu numai datorita vitejiei lor ci si a renumitelor sabii fabricate dupa reguli stiute numai de artizanii lor, secrete pastrate cu sfintenie. In atelierele toledane armurierii locali adunati in ghilde locale erau detinatori unici ai secretului procesului de productie a sabiilor confectionate din renumitul otel de Toledo obtinut fara a folosi instrumente de masura speciale dar apreciind corect temperatura la care metalul trebuia prelucrat si calit in apa faimosului raul Tago.

Toledo -Tajo

Ceramica si bijuterii din aur, argint si otel sunt de asemenea expuse in magazine la care turistii acced cu bucurie fiind captivati de frumusetea, coloritul si diversitatea lor

Spectacolul orasului este complet. Cohorte de turisti iau cu asalt orasulde la primele ore ale diminetii pentru a vizita cetatea care adaposteste atata istorie si cultura, minunandu-se in fata cladirilor cu arhitectura fabuloasa sau admirand peisajul inconjurator invadeaza orasul parca in dorinta de a-l cuceri.