Transalpina ocupa un loc special in inimile noastre pentru ca iubim drumetiile, muntele iar frumusetea si peisajele zonei cred ca sunt greu de egalat in tara. Si cum vazusem Grossglockner (vezi aici), trebuia sa comparam cele doua trasee.
Concluzia nu a fost grea si frumusetile naturale au castigat votul familiei 🙂
Acesta e un traseu pe care l-am facut de cateva ori, am petrecut cateva wekenduri si am chiar si innoptat. Pozele sunt din vizite diferite, din ani diferiti si cu o o componenta a familiei ce s-a imbogatit de la an la an 🙂
Asa ca, pornim pe traseul Sebes – Tau – Ranca – Novaci, cu un prim popas la barajul de la Tau. Acest baraj are o inaltime de 78 metri, se afla pe cursul raului Sebes. Peisajul in zona este impresionant, apa cat vezi cu ochii prinsa ca intr-un cleste de bratele muntior si stavilita de beton armat. In zona se afla Rezervatia naturala “Masa Jidovului” – aceasta reprezinta un abrupt stancos format din sisturi cristaline, acoperite partial cu vegetatie, care la o altitudine de 50 metri fata de raul Sebes, are o platforma neteda de forma unei mese. Tot in zona se afla si Rezervatia naturala “ Stanca Grunzii” – reprezinta o stanca formata din roci calcaroase si dolomite calcaroase.
Ne continuam drumul si ajungem la Barajul Oasa, unde ne oprim pentru cateva poze, un moment de respiro si sa vedem ce au de oferit comerciantii ambulanti.
Barajul Oasa este facut tot pe cursul raului Sebes si are o lungime de apoximativ 6 kilometri. Traversand acest baraj se poate ajunge la Manastirea Oasa iar pentru iubitorii sporturilor de iarna se ajunge la Domeniul Schiabil Sureanu anul dintre cele mai mari din tara. Pentru iubitorii de drumetii montane tot aici se afla Varful lui Patru (2130 m) din muntii Sureanu. In zona sunt diverse posibilitati de cazare.
Ne continuam drumul catre Obarsia Lotrului. Portiunea dintre Sebes si Obarsia Lotrului are o lungime de 85 de kilometri. Peisajele sunt incantatoare. Pe acesta portiune predominant sunt padurile de brazi, barajele de acumulare iar in partea de jos padurile de foioase.
Distanta dintre Obarsia Lotrului si Novaci este de 47 de km. Pe aceasta portiune predominant sunt golurile apline si vaile adanci de te ia cu ametiala, cu peisaje deosebit de frumoase si pitoresti, cu o multime de curbe de 180 de grade.
Orice popas era un prilej de bucurie si de distractie ad-hoc intr-un cadru natural absolut superb.
Ajungem in varf (pasul Urdele) unde inaltimea este peste 2100 metrii, si putin mai departe, stabilim un mic loc de campare in care se inalta zemi, se alearga si ne bucuram cu totii de natura.
Ajunsi in Ranca aici gasim o statiune in plina dezvoltare, plina de turisti, cu varful Papusa (2136 metrii) veghind asupra statiunii.
Dupa ce ajungem la Novaci, revenim in zona Ranca unde fie ne cazam, mai stam in natura sau pur si simplu e un popas in drumul de intoarcere de pe Transalpina.
Desi altitudinea si implicit zapada o fac impracticabila 8-9 luni pe an, Transalpina (detalii aici) merita vizitata pentru ca este un colt de natura inegalabil in tara si cu putini rivali in Europa sau chiar in lume.
Leave a Reply