Ngorongora – Tanzania : Si in sfarsit ajungem si la momentul mult asteptat: parcurile nationale Ngorongoro si Serengeti (vezi impresii aici).

Drumul spre Parcul National Ngorongoro a fost presarat cu vizitatori neasteptati si totodata netulburati de rezenta oamenilor sau a uriaselor masini de teren. Dar, maimutele aveau un scop bine definit: sa cearseasca sau sa fure orice era de mancare:)

ngorongoro - carngorongoro - monkeys

Ngorongoro (mai multe detalii aici) este un crater urias format prin prăbusirea peretilor unui vulcan care este situat in partea de sud a parcului Serengeti din Tanzania. Fundul craterului se afla la altitudinea de 2.380 m deasupra n.m. si peretii marginali ai vulcanului se inalta cu inca 400 – 600 m, astfel altitudinea vulcanului atinge 3000 m. Diametrul craterului oscileaza intre 17 si 21 de km, avand o suprafata de 26.400 ha.

ngorongoro - entrance ngorongoro - info ngorongoro - panoramic view

Un scurt popas la intrarea in Parcul National Ngorongoro ne permite sa ne documentam putin despre ce urmeaza. Masinile de teren sunt cam toate Toyota Landcruiser, cu garantie pe viata pe motor, cutie si suspensii cum ne zicea ghidul. Vazand drumurile si modul in care circula, imi e greu de crezut cum poate rezista o masina in conditii atat de vitrege.

ngorongoro - tree ngorongoro - gazelle

Cum coboram de pe marginea craterului, triburi si sate de masai isi pasteau animalele fiind mereu in alerta. Parcul National Ngorongoro este plin de astfel de asezari in care masaii convietuiesc in armonie cu animalele.

ngorongoro - masai

Prin altitudinea diferita a reliefului si dinamica curentilor de aer regiunea are dupa loc o clima foarte variata. Pe inaltimi domneste o clima umeda pe cand in regiunile joase au loc diferente mari de temperatura. Cantitatea de preciptatii care este mai abundenta intre lunile noiembrie si aprilie difera si ea de la loc la loc. La marginea craterului Ngorongoro cresc tufisuri si ierburi inalte de savana ca si cranguri de arbori din familia pinului. Pe fundul craterului cresc ierburi joase de savana si cranguri de salcami.

ngorongoro - elephant ngorongoro - lake

Populatia de animale din craterul  Ngorongoro se cifreaza la circa 25.000 raportata la numarul total de animale, aici traiesc cel mai mare numar de animale de prada din Africa. Dintre erbivore mai numeroase sunt zebrele, bivolii, antilopele si gazelele. Printre animalele de prada predomina leii si leoparzii. Printre celelate animale mai traiesc aici elefanti, rinoceri si hipopotami.

ngorongoro - elephants ngorongoro - hypo

Localnicii  spun ca orice vizita in Parcul National Ngorongoro urmareste sa cuprinda Big 5: elefantul, bivolul african, leopardul, rinocerul si leul. Cu exceptia rinocerului care era intr-o zona neacessibila publicului datorita unui numar foarte mic de exemplare ramas, am avut sansa (si ghizi foarte priceputi) de a vedea restul celor din Big 5.

ngorongoro - buffalo

Puii noi nascuti de gnu alearga dupa 15-20 de minute dupa cum eram informati. E uimitor cum natura isi regleaza ecosistemul si balanseaza sansele de supravietuire.

ngorongoro - gnu

Erau doar cateva locuri special amenajate cu toalete si posibilitatea de a cobori din masina. Altfel ,era un risc prea mare ce atragea amenzi uriase. Daca scapai in viata, evident.

ngorongoro - stop ngorongoro - road

Desi parcul e imens, animalele sunt obisnuite cu comuniunea cu omul si nu se sperie, motiv pentru care pot fi observate in liniste si de aproape. Exista un mare respect al oamenilor pentru ele, habitat si modul de viata.

ngorongoro - masai1

Singurii oameni acceptati in interiorul acestor rezervatii sunt masaii datorita modului lor de viata si cum se integreaza cu animalele. Vizita intr-un sat de masai ne-a prilejuit sa descoperim ca marea majoritate a barbatilor au studii superioare dar prefera sa revina in salbaticie si sa traiasca viata lor de nomad.

ngorongoro - masai village ngorongoro - masai dance

Se hranesc cu carne de vita/oaie/capra si sangele lor, printr-o incizie mica si eficienta. Au propriile scoli si gradinite primare in cadrul satului, iar animalele sunt tinute intr-un tarc in mijlocul satului pentru a putea fi mai bine pazite de barbati in timpul noptii. Un masai poate sa aiba pana la 10 neveste, iar pentru fiecare nevasta trebuie sa ofere cate 25 de vaci. Nu au voie sa se casatoreasca cu persoane din acelasi sat.

ngorongoro - masai school

Colibele sunt facute de femei si sunt din ramuri si fecale de vita.

ngorongoro - masai kid

Gazda si ghidul nostru in sat a fost cel din imaginile de mai jos. Ne-a introdus in cultura masailor, obiceiuri, traditii si un mod inconfundabil de viata, totul intr-o engleza perfecta si fluenta.

ngorongoro - tour host

Singurele resurse externe erau proviziile de apa, in rest totul isi procurau sau faceau singuri.Vizitele acestea erau platite iar o sursa aditionala de venit il reprezentau produsele artizanale confectionate si vandute in sat care pentru turistii albi aveau preturi exorbitante ce incepeau de la $20 pentru o bratara.

ngorongoro - masai women

Seara am petrecut-o intr-un loc special amenajat sus pe marginea craterului si am descoperit printre marea de corturi un musafir neasteptat la lumina lanternei: un bivol african ce pastea netulburat.

ngorongoro - camping

Si noaptea e o experienta in savana!