Ce m-a frapat in Kuala Lumpur si ulterior in toata Malaezia, armonia dintre cele 3 etnii: malaeziana, chineza si indiana. Poate ca acesta este secretul succesului lor, poate ca doar asa au reusit, ca in 50 de ani de la castigarea independentei, sa functioneze fara sincope, sa-si transforme capitala si tara intr-o lume moderna, puternic industrializata, cu o infrastructura impecabila. Si rata progresului este uimitoare iar ei continua intr-un ritm accelerat acest proces inceput relativ recent. Cred ca doar o plimbare prin zona centrala (si nu numai) din Kuala Lumpur, te lamureste ca orasul este un santier imens in care toata lumea construieste si modernizeaza.
Evident ca exista o comparatie permanenta cu Singapore (vezi impresii aici) si o dorinta a localnicilor de a ajunge si chiar depasi metropola singaporeza, desi acest lucru e dificil de realizat. La fel cum trebuie sa tinem cont ca e una sa administrezi aproape 600 km patrati cum are Singapore fata de suprafata Malaieziei de peste 330 000 km patrati.
Desi veneam dupa o calatorie si o zi plina, nu am rezistat tentatie de a admira Turnurile Petronas la ceas de seara. Asa ca, ne cazam si luam metroul spre zona centrala desi era trecut bine de ora 21.
Ce e interesant e ca statia de metrou are iesirea exact in vecinatatea turnurilor si cum iesi, imaginea grandioasa a turnurilor ti se infatiseaza. Spectaculos!
Cateva filmulete cu turnurile Petronas pot fi vazute aici, aici, aici, aici si aici.
Turnurile Petronas, din Kuala Lumpur, construite in anii 1995-1998 pentru birouri, sunt o reusita inginereasca colosala dar, pentru a le putea construi, arhitectul César Pelli si echipa sa au trebuit sa depaseasca prioritatile aflate in conflict, lipsa materiilor prime standard si instabilitatea solului. Turnurile au fiecare cate 88 de etaje, din care 78 de etaje deservite de lifturi, si au o inaltime maxima de 452 m, la varful antenei montate pe acoperis, ultimul etaj aflandu-se la inaltimea de 375 m. Fiecare turn are peste 300000 de tone, deoarece turnurile sunt construite din beton. Turnurile Petronas detin mai multe recorduri mondiale: cele mai inalte turnuri gemene, cea mai adanca fundatie din lume, cea mai inalta pasarela din lume. Pentru construirea lor si a intregii zone, ni s-a spus ca s-au cheltuit peste 8 miliarde de dolari.
Peste 2 zile aveam sa urcam si in turnuri si sa le descoperim in toata splendoarea lor. Unite printr-un Sky Bridge cu o lungime de 58 de metri, constructia a fost considerata cea mai inalta din lume, pana in anul 2004, cand a fost construit turnul din Taipei, cu o inaltime de 508 de metri, respectiv in 2010 cand a fost inaugurat Burj Khalifa din Dubai, cu inaltimea de 828 metri. Momentan, raman insa, cele mai inalte turnuri gemene din lume.
Privelistile asupra zonei centrala din capitala malaeziana sunt superbe, atat de la etajul 41 unde e Sky Bridge-ul cat si de la etajul 86 (ultimul acesibil publicului) si ofera o perspectiva a ce inseamna progresul si tehnologia imbinata cu arhitectura.
La baza lor sta un mall gigantic (Ramlee Mall Suria), in care ne-am plimbat si am vazut chiar si 2 masini de Formula 1, evident Petronas, expuse. Mall-ul e structurat pe mai multe nivele, iar la nivelul “Luxury” design-ul magazinelor este spectaculos. La Gucci erai asteptat la intrare de 4 angajati care iti deschideau usile. 🙂 Strazile din zona centrala unde Bukit Bitang este bulevardul principal, este un fel de Champs Elysee malaezian, magazine de firma, zone largi, lume multa, turisti si localnici deopotriva.
Tot la baza turnurilor este un parculet cu o fantana. Multe jeturi de apa care “danseaza” in ritmul pieselor care se pun in fundal. Parcul e plin de turisti care incearca sa prinda cel mai reusit cadru dar si de comercianti ambulanti ce incearca sa iti vanda cu precadere lentile pentru camera foto ce iti permite sa cadrezi mai bine turnurile datorita apropierii de ele.
Ziua urmatoare ne-am inceput-o in Kuala Lumpur cu o vizita la KL Tower (pagina oficiala) sau Menara Tower, practic turnul de telecomunicatii ce ofera o priveliste similara Turnurilor Petronas dar de aceasta data le puteam admira si din alt unghi. KL Tower este un turn de telecomunicatii inalt de 421 m (inclusiv antena). Ajungem ca de obicei relativ de dimineata cand aglomeratia era minima asa ca intram si urcam pana in zona de Observation Deck. Aici ai panorama 360 de grade a orasului si poti sa te plimbi in voie, sa faci poze sau sa folosesti binoclurile disponibile pentru a-ti “apropia” obiectivele ce le consideri interesante. Un filmulet e disponibil aici.
Ne continuam turul orasului cu o oprire la un atelier in care se lucreaza manual diferite obiecte traditionale de la tablouri la suveniruri de diferite marimi. Acesta a fost doar un scurt popas inainte de a junge la Muzeul de Arta Islamica, care pe mine m-a impresionat. Pe langa colectia bogata de exponate, am admirat miniaturi ale celor mai importante moschei din lume, o istorie a islamismului atat in obiecte cat si picturi precum si diferite obiecte de la vase, monede, picturi, arme, haine etc la manuscrise extrem de vechi in stare originala. Cateva filmulete din interior pot fi vizionate aici si aici.
Islamic Arts Museum din Kuala Lumpur (malay: Muzium Kesenian Islam Malaezia) a fost deschis oficial la data de 12 decembrie 1998. Muzeul este situat in inima orasului Kuala Lumpur, in mijlocul vegetatiei luxuriante din Gradinile Botanice Perdana si la cativa pasi de la Moschea Nationala (National Moschee), Parcul de pasari (Bird Park) si Planetariul National. Muzeul este cel mai mare muzeu al artelor islamice din Asia de Sud – Est, cu mai mult de sapte mii de artefacte din lumea islamica.
Si nu puteam incheia periplul nostru in Kuala Lumpur fara a dedica o vizita si celebrei Batu Caves. In drum spre Batu Caves, ne-am oprit scurt si in China town – un cartier dupa cum ii e numele – cu chinezarii si nimic mai mult, un mare bazar, unde curatenia nu este neaparat una din prioritati 🙂 Un filmulet din vizita poate fi vazut aici .
Revenind la Batu Caves, aici se ajunge cam in 25-30 minute din centrul Kuala Lumpur.
Locasul isi ia numele de la Sungai Batu (Batu River), care curge pe langa deal si, de asemenea, este al zecelea (Pattu in Tamil) deal de calcar de la Ampang. Batu Caves este, de asemenea, numele unui sat din apropiere. Pestera este una dintre cele mai populare (unii zic cel mai important) altare hinduse din afara Indiei, si este dedicat Domnului Murugan. Acesta este punctul focal al festivalului hindus din Thaipusam in Malaezia.
Pe trepte te intalnesti cu maimute obraznice si haioase. O parte din pestera este conservata si poate fi vizitata pentru cca 45 RM dar mirosul liliecilor din zona aceasta era absolut insuportabil.
Seara am incheiat-o cu o cina traditionala si un spectacol cu dansuri traditionale din diferite zone ale Malaeziei. Evident ca meniul era adaptat europenilor, altfel, la cat de picant mananca era aproape imposibil de consumat ceva 🙂 Cateva filmulete cu dansurile traditionale pot fi vazute aici si aici.
Locatia ultracentrala a restaurantului ne permite o ultima interactiune cu Turnurile Petronas noaptea, urmand ca in ziua urmatoare sa ne deplasam in nord-vest pe insula Penang (vezi impresii aici).
Cateva generalitati despre Malaezia si Kuala Lumpur:
Viza
Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a calatori in Malaezia. Conform acordurilor intre cele doua state, la intrarea in tara vi se va pune in pasaport o stampila care nu va costa nimic si va da dreptul de sedere de 90 de zile. Pentru orice depasire a acestei perioade, aveti nevoie de o viza care se poate obtine de la orice reprezentanta consulara a Maleziei in diferite tari. Nu uitati ca pasaportul trebuie sa fie valabil inca 6 luni de la data iesirii din Malaezia.
Clima
Ca sa nu iti strici vacanta, nu uita ca Malaezia este o tara cu o clima tropicala, cu o temperatura medie de 30 de grade si o umiditate mare. Sezonul ploios in zonele vestice este din septembrie pana in decembrie, in zonele de est este din octombrie pana in februarie iar in insula Borneo musonii matura coastele din noiembrie pana in februarie. Asa ca planifica-ti calatoria in cunostinta de cauza.
Transport public
Transportul urban public in KL este foarte bine pus la punct -exista autobuze, monorail si tren usor care te pot duce oriunde. Ca ultima sau cea mai simpla solutie, taxiul te va duce insa unde doresti in cel mai scurt timp. Pentru transportul in comun, exista, pe langa biletul clasic, si o cartela de 1, 3, 7 sau 15 zile, pe care o poti lua din orice statie. Transportul e civilizat si facil.
Tinuta
Imbracamintea si felul de a te purta in Malaezia sunt aceleasi ca in orice tara preponderent musulmana. Decenta, bun simt, tricouri care sa acopere umerii si nu maieuri decoltate excesiv, pantaloni cam peste genunchi si respect fata de cei din jur iti vor asigura linistea deplina oriunde.
Mancarea
De toate felurile dar nu ma declar fan al mancarurilor traditionale din partea locului, prea picante, prea aromate, uneori dulci, amestecuri ciudate desi iubesc bucataria asiatica. Dar poate m-am obisnuit cu cea adaptata europenilor :). Street food, adica mancarea stradala, este efectiv un spectacol de la prepararea ei si pana la gustul unic.
Leave a Reply