In Zurich am mai avut placerea sa ajungem in 2008 cand ne-a incantat prin frumusetea lui asa ca l-am inclus si in acest circuit din vara lui 2013.
In general, cand vine vorba de Elvetia, invariabil te gandesti la nivelul de trai, la perfectiunea elvetiana etalata prin celebrele ceasuri si la bancile care conduc Europa. Toate aceste trei caracteristici ale micutei tari din centrul Europei se regasesc si la Zurich (pagina oficiala), recunoscut de multi ca si capitala de facto a Elvetiei. E cel mai mare oras al tarii, avand o populatie dubla fata de Geneva (vezi impresii aici), Basel sau Lausanne urmaritoarele sale din acest punct de vedere.
Zurich este important centru financiar al Europei si un oras cu o calitate extraordinara a vietii, lucru care poate fi usor observat printr-o simpla plimbare pe strazile orasului. Oamenii sunt foarte eleganti, exagerat de eleganti uneori, iar produsele, in general de lux, au niste preturi exorbitante.
O alta caracteristica a orasului este multiculturalitatea de care te lovesti la tot pasul. Pe langa cele trei limbi oficiale (Italiana, Germana si Franceza) la tot pasul poti auzi vorbindu-se spaniola, portugheza, dar si foarte multe limbi de origine slava pe care nu le-am putut identifica nefiind cunoscator al vreuneia.
Chiar iesind din parcare, incercand sa aflu unele informatii am intrebat un localnic : ” Speak English?”. Raspunsul a fost pe masura: “English, German, Italian and French” 🙂
Principala artera comerciala a orasului Zurich, Bahnhofstrasse, renumita pentru magazinele sale de lux, pentru noi a fost doar o promenada. De-a lungul ei, la tot pasul, veti vedea bunastarea elvetiana. Aici sunt cladiri frumoase, sediile celor mai mari cinci banci din Elvetia, precum si magazine de lux care isi etaleaza produsele (vestimentatie, marochinarie, bijuterii) cu atata pretiozitate incat ai impresia ca te afli in cel mai renumit muzeu din lume.
Cele mai atractive obiective, totodata simboluri ale orasului Zurich, sunt bisericile Fraumünster, Grossmünster si St. Peterskirche, fiecare cu o istorie aparte, asezate aproape una de alta, pe cele doua maluri ale raului Limmat. Turnurile lor semete pot fi vazute in mai toate imaginile surprinse in centrul vechiului oras.
Fraumünster, apartinand candva unei manastiri, poate fi identificata dupa turnul sau inalt, verde si deosebit de ascutit, care are si un ceas.
Manastirea benedictina fondata in anul 853 de regele german Ludovic pentru fiica sa Hildegard, a fost inzestrata si a beneficiat de imunitate aflandu-se sub directa autoritate imperiala.
Biserica este deschisa zilnic intre orele 10.00-18.00 si poate fi vizitata cu intrare libera.
Pe aceeasi parte a raului, dincolo de Zunfthaus zur Meisen, o cladire care adaposteste colectia de ceramica a Muzeului National, se afla si St. Peterkirche, cu inconfundabilul sau turn cu ceas. Avand diametrul de 8,7 m, acesta este cel mai mare ceas din Europa instalat pe o turla.
Daca vreti sa vizitati sau macar sa vedeti indeaproape Grossmünster, va trebui sa traversati raul Limmat pe unul dintre poduri. Marea catedrala gotica este cea mai frumoasa si, de asemenea, inconfundabila datorita celor doua turnuri identice, foarte inalte, emblematice pentru orasul Zurich.
Legendele spun ca Charlemagne a descoperit mormintele martirilor Felix si Regula – sfintii ocrotitori ai orasului – si a ordonat in anul 1100 construirea in acel loc a unei manastiri. In Evul Mediu Grossmünster si-a disputat intaietatea cu Fraumünster, cealalta manastire, situata dincolo de rau.
Nu am ratat nici zona de ponton din Zurich unde lebedele si porumbeii pareau a fi stapanii zonei.
Zurich nu este un oras de vizitat in doar cateva ore pentru ca are atat de multe de oferit. Capitala financiara a Elvetiei este in acelasi timp si un oras cu o intensa viaţa culturala ce merita explorata pe indelete.
Leave a Reply