Dupa o zi plina in Sicilia, ziua urmatoare din croaziera ne aduce in Sardinia, perla sudului Italiei. Si de la primii pasi in Cagliari, descoperim cat de curat si turistic este ca destinatie, parca pregatit sa primeasca turisti, oricat de pretentiosi ar fi.

Cagliari este capitala insulei Sardinia, si are aproximativ 165.000 locuitori, dar impreuna cu zona metropolitana strange in jur de 400.000 de locuitori (Elmas, Pirri, Quartucciu, Quartu Sant’Elena). 

Cagliari - bastione remy1

In timpurile stravechi, a fost un important centru de comert fenician (cu numele de Karalis). A trecut sub suzeranitate romana impreuna cu restul insulei in 238 i.Hr.. Pe rand, a fost condus de vandali, Imperiul Bizantin, Genova, Pisa, Aragon (in timpul dominatiei catalane, orasul se numea Càller), Spania si pentru scurt timp Austria, pana ce a intrat in Ducatul Piemont in 1720. Din anii 1870, orasul a trecut printr-un secol de crestere economica rapida. 
Cel mai bun lucru pe care il poti face este o plimbare prin orasul vechi pentru a-l descoperi. Aproape tot ceea ce merita vazut intr-o scurta vizita prin Cagliari poate fi realizat printr-o plimbare placuta. 
Este recomandat sa aveti incaltaminte comoda, deoarece centrul vechi al orasului Cagliari se afla pe un deal oarecum abrupt, astfel incat veti fi nevoit sa urcati si sa coborati de multe ori. 

Cagliari - bastione remy

Nici noi nu am facut exceptie asa ca imediat dupa ce am ancorat, am pornit la pas sa descoperim orasul care atunci se trezea la viata. Fata de Palermo, curatenia era aproape impecabila ceea ce e deja o mare diferenta de imagine.

Cagliari - Marina

Bulevardul Via Roma, parca un lait motiv al destinatiilor noastre in Italia :), se desfasoara de-a lungul portului aglomerat, unde navele de croaziera se afla in inima orasului. Toata zona portului formeaza cartierul Marina, una din atractiile orasului.

Cagliari - street

Noi incepem sa serpuim si sa urcam spre primul obiectiv turistic, Torre dell’Elefante.

Cagliari - torre dell'elefante

Tore dell’Elefante a fost construit in 1307, la ordinele consulilor Giovanni De Vecchi si Ioan Cinquini si sub supravegherea arhitectului Giovanni Capula. In 1328 a fost inchisa partea de nord a turnului pentru a se crea locuinte pentru functionari si depozite. In epoca spaniola, cladirea a fost folosita ca o inchisoare. Turnul Elefantului a fost folosit ca un bastion defensiv pentru numeroase atacuri genoveze si maure. Cele trei laturi exterioare ale turnului au fost construite din calcar alb Bonaria. Usa a fost bine aparata de diguri numeroase si trei porti puternice. Inaltimea turnului este de 31 de metri.

Cagliari - torre dell'elefante1

Cel mai simplu mod de a ajunge la el este din Piazza Yenne, patratul mare de la capatul superior al lui Largo Carlo Felice de unde se poate lua ascensorul din spatele  Chiesa di Santa Chiara.

Cagliari - piazza del palazzo

Serpuind printre stradute inguste, continuam urcarea spre Piazza Palazzo unde gasim Duomo, sau Catedrala Santa Maria din Cagliari.

Cagliari - Duomo

Catedrala Santa Maria din Cagliari este o catedrala romano-catolica fiind si sediul arhiepiscopului de Cagliari. Catedrala a fost construita in secolul al XIII-lea in stil romanic-pisan, obtinerea statutului de catedrala avand loc in anul 1258. In secolele XVII si XVIII a fost renovata in conformitate cu stilul baroc pentru ca in 1930 saa primeasca fatada actuala, in stil neo-romanic, inspirata de Catedrala din Pisa.

Cagliari - duomo1

De la catedrala pan la Bastionul San Remy, a fost o coborare usoara si rapida, dar privelistea oferita a fost superba.

Cagliari - view

Bastionul San Remy este una dintre cele mai importante fortificatii ale orasului Cagliari, situat in cartierul Castello. Numele vine de la primul vicerege, Philip William-Pallavicini, Baron de Saint Remy.

Cagliari - Castello

A fost construit la sfarsitul secolului al XIX-lea pe zidurile orasului vechi, datand de la inceputul secolului al XIV- lea, care leaga cele trei metereze de sud a Monetariei, St Catherine si Sperone, de cartierul Cetatea, Villanova si Marina. Intreaga constructie este realizata in stil clasic, cu coloane corintice, si a fost construita in calcar alb si galben. Bastionul a fost inaugurat in 1901. Scara prin care se ajunge de la Piata Constitutiei, este intrerupta de o pasarela acoperita, si se incheie sub un arc triumfal.

Acest stil de oras ne aminteste de vizita in Toledo cu un an in urma sau de Puy-en-Velay, din Franta.

Cagliari - Poetto beach

Cagliari este cunoscut sub numele de “Orasul Soarelui”, deci trebuie sa aveti o zi relaxanta pe minunata plaja Poetto. Aceasta plaja de 8 km lungime te va impresiona si este perfect echipata pentru a satisface orice dorinta. 
Plaja este impartita in zone gratuite si cluburi de plaja, cu o taxa de intrare si cu posibilitati de inchiriere de umbrele, sezlonguri, etc “Plajele club” curata nisipul in fiecare noapte si va ofera dusuri si toalete. 
Exista o multime de restaurante in zona veche a orasului, si probabil ca nu exista alegere rea, deoarece mancarea pare sa fie de o calitate excelenta si va veti putea bucura de fructe de mare.

Dupa o alta zi plina, ne imbarcam pe vas si deja gandul ne fuge la destinatia din ziua urmatoare: Valencia 🙂