Impresii, circuite, sfaturi din vacante

Cetatea Deva | Impresii de calatorie

Cetatea Deva este un punct de referinta al zonei, iar cum drumurile ne poarta foarte des in preajma ei, am hotarat sa si urcam sa o vizitam mai ales dupa perioada de restaurare la care a fost supusa.

Copiii erau destul de nerabdatori sa o compare cu Cetatea Liteni, Cetatea Coltesti, castelul Corvinilor, castelele Sintrei sau chiar Neuschwanstein 🙂

Cetatea Deva - cetate

Daca la Deva ajungeam la Aquapark, in special iarna, si desi imparteam aceeasi parcare, frigul nu ne-a incurajat sa urcam si sa admiram constructia medievala. Pana in urma cu un weekend cand vremea insorita ne-a atras ca un magnet 🙂

Cetatea Deva - scari

Scurt istoric

Primele atestari ale Cetatii Deva, dateaza din secolul al XIII-lea, aceasta fiind aleasa a fi resedinta voievodala a Transilvaniei, datorita pozitionarii strategice si constructiilor de care dispunea cetatea.

Cetatea Deva -5

Situata pe o prelungire a muntilor Poiana Rusca, un deal de origine vulcanica ce strajuieste valea Muresului, Cetatea Deva si-a dovedit de-a lungul vremii capacitatea de rezistenta in fata deselor navaliri tatare si mai tarziu ale celor turce. Adevarata valoare militara a cetatii, a iesit insa evidenta in decursul secolului al XVII-lea, cand in urma cuceririlor turcesti din Transilvania, Cetatea Deva a ramas singura neocupata.

Cetatea Deva -2

Cetatea Deva a intrat in anul 1444 in posesia lui Ioan de Hunedoara, voievodul Transilvaniei, familia Corvinestilor urmand sa isi incheie stăpanirea asupra cetatii si a domeniului Devei in anul 1504. Ulterior, de-a lungul secolelor, cetatea a a trecut printr-o serie de evenimente care si-au pus adanc amprenta asupra sa, fiind cucerita de catre otomani, apoi recucerita, si-a pierdut mai tarziu importanta militara, a cazut in ruina si a fost recladita si in final, in 1849 a cazut in mainile trupelor habsburgice.

Inainte de acest ultim eveniment insa, cetatea a mai trecut printr-un episod care i-a marcat profund existenta si anume, producerea unei explozii la magazia cu praf de pusca a fortaretei. In urma exploziei, a fost daramata toata latura de est a cetatii.

Cetatea Deva - poarta

In epoca moderna, au inceput de cateva ori de-a lungul anilor, diverse lucrari de restaurare si reabilitare ale cetatii, insa niciuna dintre acestea nu a fost dusa la bun sfarsit. In cele din urma, in anul de gratie 2016, ultima lucrare de acest gen a fost finalizata, asa ca ne putem bucura cu totii de aceasta minunata cetate.

Cum se urca la cetare ?

La poalele dealului pe care se afla cetatea, in preajma statiei telecabinei cu care vom urca, este destul de liniste. Cativa turisti, pe care-i poti numara pe degetele de la o mana, asteapta cuminti la casa de bilete spre care ne indreptam si noi.

Cetatea Deva - telecabina

Tot aici, scoala de gimnastica de la Deva isi expune campioanele cu care ne-am mandrit de-a lungul anilor prin rezultatele exceptionale inregistrate in competitii nationale si internationale.

Cetatea Deva - statui gimnastica

In sfarsit, cu biletele luate, ne asezam in dreptul usii acum inchise, in spatele careia se va opri telecabina si asteptam. Nu dureaza mai mult de doua, trei minute si iata ca aceasta coboara pentru a ne prelua. Drumul cu telecabina este scurt dar interesant, caci ne dezvaluie privirilor, intreaga panorama a orasului si departarile, in timp ce in partea opusa, pare ca dealul se pravale peste noi, atat este de abrupta panta pe care o urcam incetinel.

Cetatea Deva - tarife telecabina

Si gata, am ajuns! Usa se deschide si pasim pe platforma care duce la intrarea in cetate. De la inaltimea celor peste trei sute de metri cat are dealul, mai fotografiem inca o data cabina, care deja se indreapta spre locul de plecare, apoi pornim catre cetate.

Cetatea Deva - telecabina1

Mai trebuie spus ca in afara traseului cu telecabina, ales de catre cei mai multi dintre vizitatori datorita facilitatii si a spectaculozitatii panoramei, accesul in cetate se poate face si pe jos, prin cele doua porti ale fortificatiei. Desigur, este mult mai greu sa urci pe jos dealul inalt de peste trei sute de metri, cu un povarnis care te ameteste numai ce privesti in jos. Cei care aleg acest traseu, trebuie sa stie ca acesta porneste de la poarta 1, cu acces pe scara cu 217 trepte, de unde se ajunge la platforma artileriei, iar de acolo, la bastionul semicircular și la zona cuptoarelor. N-am incercat de asta data dar ne-am propus ca la urmatoarea vizita sa urcam pe jos.

Cetatea Deva - view

Despre cetate

Cetatea are un aspect circular, fiind alcatuita din trei incinte pozitionate in forma de spirala, separate prin ziduri de aparare. Deocamdata, au fost practic scoase din pamant si repuse in circuitul turistic, prima si a doua incinta, dinspre exterior spre interiorul cetatii. Prima incinta si cea mai de sus, va trebui si ea reabilitata, speram cat mai curand.

Cetatea Deva - pod

Traseul pe care am venit noi urcand cu telecabina, ne-a adus direct in incinta a treia a cetatii, cea exterioara, de unde am urcat catre incinta a doua si am ajuns pe o platforma de artilerie. De aici se poate cobora din nou pe o scara care duce de unde am venit sau se poate merge catre poarta 1. Poate parea destul de complicat, dar odata familiarizat cu planul cetatii, constati ca e destul de simplu si multe drumuri te readuc din nou de unde ai plecat.

Cetatea Deva -1

De sus, din spatele zidurilor de aparare, se poate vedea toata panorama Devei asternuta la poalele dealului, iar intr-o zi senina, cred ca se zareste o buna parte a vaii Muresului.

Cetatea Deva - vedere Deva

Ne putem plimba pe langa zidurile cetatii, gratie esplanadelor din lemn amenajate de catre cei care au restaurat cetatea.

Astept cu nerabdare restaurarea completa a cetatii Deva pentru a aduce un plus de valoare si importanta turistica acestui obiectiv atat de bine ancorat in istoria zonei.

2 Comments

  1. Corina

    Cat a durat vizitarea cetatii? Mai exista panouri care atentioneaza ca sunt vipere in zona? 🤔
    Eu am vizitat-o inainte de a o inchide pentru renovare si in afara de priveliste si panoul cu vipere nu-mi amintesc altceva despre ea.

    • TuristInFamilie

      Depinde cat vrei sa stai dar maxim 1h am stat noi. Nu imi amintesc de vreun panou despre vipere 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: