Circuitul american al verii 2009 a continuat cu LA (Los Angeles) unde urma sa petrecem cateva zile.  Drumul de aproape 6h decurge destul de usor si il impartim intre autostrada si spectuloasa sosea de coasta #1.

Los Angeles, se bucura de faima ca fiind cel mai intins oras din USA, si asta dupa multe alte aprecieri, ca al 2-lea oras de pe teritoriul, privind numarul de locuitori, dupa NY (vezi impresii aici si aici ), azi ajungand la 12,9 mil. locuitori, asezati in oras si zonele metropolitane, Long-Beach si Santa Monica, intinse pe malul oceanului Pacific.

Los Angeles - beverly hills

In 1781, spaniolii au intemeiat, pe acest loc prima asezare, unde dupa 30 de ani, au inceput sa vina multi emigranti, in cautare de aur, fiind epoca ,,goanei dupa aur “. Existenta unor mine cu filon de aur, a dus la construirea de cai ferate si zona a capatat o dezvoltare brusca. In 1913, incepeau sa apara si primele studiouri ale cinematografiei, conturandu-se a fiind ,,orasul fagaduintei“. Clima, a fost un alt factor care a atras, multi emigranti in Los Angeles ,  intreaga zona bucurandu-se, de o clima sub-tropicala, blanda, si datorita faptului ca coasta e scaldata de apele oceanului Pacific, orasul s-a tot intins pe o arie din ce in ce mai mare.

Los Angeles - beverly hills palm trees

Am ajuns vineri seara in Los Angeles cand efectiv toate centurile ocolitoare ale orasului erau blocate de trafic, fara a avea loc nici un incident. Ne odihnim sa pornim de dimineata cu forte proaspete si o sa incepem unde altundeva decat in Beverly Hills.

Los Angeles - beverly hills sign

Beverly Hills, din punct de vedere administrativ, nu este in L A. Are primarie proprie -foarte frumoasa, merita vizitata- si reprezinta, practic, un orasel. Celebrul cartier insumeaza vreo 10 strazi, fiecare dintre ele avand cate o anumita specie de arbori, aceeasi pe toata strada.

Los Angeles - beverly hills houses2

Los Angeles - beverly hills houses1

 

Vilele sunt foarte elegante, iar in cartier nu exista nimic altceva, adica magazine, transport in comun, banci, nimic. Totul pare pustiu, trecatorii sunt foarte rari, iar pe proprietari nu i-am vazut deloc.

Los Angeles - beverly hills houses

Din Beverly Hills, ajungem pe celebra Rodeo Drive care e o strada numai cu magazine de lux parca special construita pentru locatarii celebrului cartier sau pentru actorii ce traiesc in metropola californiana.

Los Angeles - rodeo drive

Los Angeles - rodeo drive cars

In capatul strazii este Via Rodeo, unde este magazinul  designerulului Versace, o cladire cu adevarat luxoasa, iar vizavi este Hotelul FourSeasons, unde s-a filmat Pretty Woman (detalii aici).

Los Angeles - rodeo drive1

Los Angeles - rodeo drive2

Si dupa o sesiune de window shopping 🙂 pornim spre downtown Los Angeles. LA-downtown, este districtul central financiar si al businessului. Aici isi desfasoara activitatea multe companii multinationale, banci, institutii culturale, dar aici gasesti si locuri pentru facilitati sportive sau shopping.

Los Angeles - panoramic Los Angeles - dolby theathre

Lumea in schimb era destul de pestrita si chiar ciudata si desi eram in mijlocul zilei mi-a trezit un aparent sentiment de nesiguranta.

Hollywood boulevard cu faimosul Walk of fame (detalii aici) – adica bulevardul cu stele este punctul central al atractiei pentru miile de turisti din zona……

Los Angeles - walk of fame

Sigur ca incepi sa cauti si sa recunosti personajele carora le-au fost atribuit stele si pozele incep sa curga. L-am gasit chiar si pe Trump printre stele 🙂 Pe atunci nu credeam ca o sa ajunga presedintele USA peste 9 ani.

Los Angeles - walk of fame1

Los Angeles - walk of fame2

Tot aici poti vedea Dolby Theater (fost Kodak) – locul unde se tine ceremonia Oscar-urilor, care are o terasa superba cu citate din marii actori imprimate pe jos. Teatrul chinezesc de alaturi are intrarea alcatuita din dale de ciment cu urmele (palme si pasi) si semnaturile starurilor.

Los Angeles - dolby theathre1

Muzeul Madame Tussaud are statui din ceara ale celor mai faimosi actori, unele foarte reusite. Pe cealalta parte e un magazin de suveniruri cu o statuie Oscar imensa, cu care toata lumea face poze.

Evitand oarecum tranzitia din spectaculoasa lume a cinematografiei, alegem Universal Studios ca urmatorul punct pe lista obiectivelor de pe traseul nostru.

Los Angeles - universal studios entrance1 Los Angeles - wuniversal studios entrance

Ca totul la Hollywood, nici parcarea nu face exceptie si e extrem de scumpa: incepand cu 20$/zi. Biletele de intrare sunt 120$ la case sau mai ieftine putin online.

Los Angeles - universal studios 1

Los Angeles - universal studios 2

Si cum sa vii in Los Angeles si sa ratezi simbolul orasului ?

Los Angeles - hollywood sign

Incheiem prima zi extrem de incantati si ne pregatim de Santa Monica.

Asadar, incepem o noua zi aproape de faleza si plaja din Santa Monica. Palmierii din zona oceanului sunt specifici Californiei, inalti, foarte flexibili si cu frunze doar in varf. Ii intalnesti peste tot prin LA dar mai ales in aceasta zona.

Los Angeles - santa monica

Plajele din Santa Monica, Venice şi Malibu sunt lungi, late şi cu un nisip fin, dar si foarte cautate atat de turisti cat si de localnici care fac sport in locurile special amenajate, se dau cu bicicleta, rolele, skateboard, etc.

Los Angeles - santa monica beach

Los Angeles - santa monica beach1

Los Angeles - santa monica1

In zona sunt foarte multi homeless, pasnici si cu simtul umorului. Santa Monica Pier este un loc animat, cu performeri care creeaza atmosfera de vacanta. Sa nu uitam de pescarii amatori sau profesionisti care intind unditele si se relaxeaza pe ritmuri latine.

Los Angeles - santa monica pier

Los Angeles - santa monica pierr singer

Si incet incet incepea sa ni se faca dor de cei de acasa dar mai ales de singurul copil de atunci 🙂

Los Angeles - santa monica2

LA, thanks for having us for few days!