Circuitul american al verii 2009 a continuat cu LA (Los Angeles) unde urma sa petrecem cateva zile. Drumul de aproape 6h decurge destul de usor si il impartim intre autostrada si spectuloasa sosea de coasta #1.
Los Angeles, se bucura de faima ca fiind cel mai intins oras din USA, si asta dupa multe alte aprecieri, ca al 2-lea oras de pe teritoriul, privind numarul de locuitori, dupa NY (vezi impresii aici si aici ), azi ajungand la 12,9 mil. locuitori, asezati in oras si zonele metropolitane, Long-Beach si Santa Monica, intinse pe malul oceanului Pacific.
In 1781, spaniolii au intemeiat, pe acest loc prima asezare, unde dupa 30 de ani, au inceput sa vina multi emigranti, in cautare de aur, fiind epoca ,,goanei dupa aur “. Existenta unor mine cu filon de aur, a dus la construirea de cai ferate si zona a capatat o dezvoltare brusca. In 1913, incepeau sa apara si primele studiouri ale cinematografiei, conturandu-se a fiind ,,orasul fagaduintei“. Clima, a fost un alt factor care a atras, multi emigranti in Los Angeles , intreaga zona bucurandu-se, de o clima sub-tropicala, blanda, si datorita faptului ca coasta e scaldata de apele oceanului Pacific, orasul s-a tot intins pe o arie din ce in ce mai mare.
Am ajuns vineri seara in Los Angeles cand efectiv toate centurile ocolitoare ale orasului erau blocate de trafic, fara a avea loc nici un incident. Ne odihnim sa pornim de dimineata cu forte proaspete si o sa incepem unde altundeva decat in Beverly Hills.
Beverly Hills, din punct de vedere administrativ, nu este in L A. Are primarie proprie -foarte frumoasa, merita vizitata- si reprezinta, practic, un orasel. Celebrul cartier insumeaza vreo 10 strazi, fiecare dintre ele avand cate o anumita specie de arbori, aceeasi pe toata strada.
Vilele sunt foarte elegante, iar in cartier nu exista nimic altceva, adica magazine, transport in comun, banci, nimic. Totul pare pustiu, trecatorii sunt foarte rari, iar pe proprietari nu i-am vazut deloc.
Din Beverly Hills, ajungem pe celebra Rodeo Drive care e o strada numai cu magazine de lux parca special construita pentru locatarii celebrului cartier sau pentru actorii ce traiesc in metropola californiana.
In capatul strazii este Via Rodeo, unde este magazinul designerulului Versace, o cladire cu adevarat luxoasa, iar vizavi este Hotelul FourSeasons, unde s-a filmat Pretty Woman (detalii aici).
Si dupa o sesiune de window shopping 🙂 pornim spre downtown Los Angeles. LA-downtown, este districtul central financiar si al businessului. Aici isi desfasoara activitatea multe companii multinationale, banci, institutii culturale, dar aici gasesti si locuri pentru facilitati sportive sau shopping.
Lumea in schimb era destul de pestrita si chiar ciudata si desi eram in mijlocul zilei mi-a trezit un aparent sentiment de nesiguranta.
Hollywood boulevard cu faimosul Walk of fame (detalii aici) – adica bulevardul cu stele este punctul central al atractiei pentru miile de turisti din zona……
Sigur ca incepi sa cauti si sa recunosti personajele carora le-au fost atribuit stele si pozele incep sa curga. L-am gasit chiar si pe Trump printre stele 🙂 Pe atunci nu credeam ca o sa ajunga presedintele USA peste 9 ani.
Tot aici poti vedea Dolby Theater (fost Kodak) – locul unde se tine ceremonia Oscar-urilor, care are o terasa superba cu citate din marii actori imprimate pe jos. Teatrul chinezesc de alaturi are intrarea alcatuita din dale de ciment cu urmele (palme si pasi) si semnaturile starurilor.
Muzeul Madame Tussaud are statui din ceara ale celor mai faimosi actori, unele foarte reusite. Pe cealalta parte e un magazin de suveniruri cu o statuie Oscar imensa, cu care toata lumea face poze.
Evitand oarecum tranzitia din spectaculoasa lume a cinematografiei, alegem Universal Studios ca urmatorul punct pe lista obiectivelor de pe traseul nostru.
Ca totul la Hollywood, nici parcarea nu face exceptie si e extrem de scumpa: incepand cu 20$/zi. Biletele de intrare sunt 120$ la case sau mai ieftine putin online.
Si cum sa vii in Los Angeles si sa ratezi simbolul orasului ?
Incheiem prima zi extrem de incantati si ne pregatim de Santa Monica.
Asadar, incepem o noua zi aproape de faleza si plaja din Santa Monica. Palmierii din zona oceanului sunt specifici Californiei, inalti, foarte flexibili si cu frunze doar in varf. Ii intalnesti peste tot prin LA dar mai ales in aceasta zona.
Plajele din Santa Monica, Venice şi Malibu sunt lungi, late şi cu un nisip fin, dar si foarte cautate atat de turisti cat si de localnici care fac sport in locurile special amenajate, se dau cu bicicleta, rolele, skateboard, etc.
In zona sunt foarte multi homeless, pasnici si cu simtul umorului. Santa Monica Pier este un loc animat, cu performeri care creeaza atmosfera de vacanta. Sa nu uitam de pescarii amatori sau profesionisti care intind unditele si se relaxeaza pe ritmuri latine.
Si incet incet incepea sa ni se faca dor de cei de acasa dar mai ales de singurul copil de atunci 🙂
LA, thanks for having us for few days!
Leave a Reply