Lacul Balaton este destul de des intalnit in destinatiile noastre europene si reprezinta de multe ori un punct de oprire, nu neaparat ca obiectiv turistic ci ca punct ce incarcare a bateriilor 🙂
Asa se face ca in ultimii 15 ani, am avut ocazia sa avem sederi scurte, de obicei o jumatate de zi sau cel mult o zi in diferite locatii de la Siofok, Balatonlelle , etc.
Nu as vrea sa insist intr-o prezentare a statiunilor sau a facilitatilor pentru ca, desi sunt destul de apropiate ca standard, cu siguranta nu reprezinta un punct de interes si o recomandare 🙂 Poate si din cauza faptului ca zona Balaton e destul de aglomerata, apropierea de Budapesta (vezi impresii aici) facandu-l un loc de refugiu pentru cei din capitala mai ales pe weekend si nu numai.
As aminti doar cateva date tehnice, geografice despre Balaton (alte info aici):
Lacul Balaton – este situat la 150 km vest de Budapesta, judetele Somogy si Veszprem. Este la altitudinea de 104,8 m fata de nivelul marii, suprafata de 595 kmp si o lungime de 77 km – cel mai mare lac, cu apa dulce, din Europa Centrala. Este supranumit “Marea Ungariei”. Adancime medie 3-4 m, cea mai mare, 11,5 – 12,4 m, langa peninsula Tihany.
Lacul are origine tectonica si este un rest al Marii Panonice (in sens stiintific-geologic). La inceput lacul era format din cinci lacuri care s-au extins pe directia NE-SW. Initial peninsula Tihany era o insula, aluviunile purtate de valuri au legat-o de tarm.
Clima este de tip continental, cu veri calde din mai pana în octombrie si ierni foarte reci, cand apa lacului ingheata, cu pod de gheata de pana la 30 cm, in ianuarie si februarie. Datorita fenomenelor fizice de contractie si dilatare din zilele foarte reci și insorite, gheata se crapa, cu zgomot, producand așa numitul “bubuit al Balatonului”. Vara, temperatura medie a lacului este de 23 grade Celsius.
Ce cu siguranta nu imi place este intrarea in lac cu acel mal/noroi ce iti da o senzatie ciudata. Desi apa e putin adanca la mal, iar lacul e navigabil, si poate fi o optiune interesanta pentru copiii mici, pentru noi nu este un punct de atractie desi sunt convins ca drumurile noastre se vor mai intersecta in anii ce urmeaza.
Leave a Reply