Insula Penang era urmatoarea noastra destinatie din turneul asiatic.
Lasam cosmopolita capitala malaeziana Kuala Lumpur (vezi impresii aici) in urma, si ne lansam pe autostrada pentru cei circa 366 km sau 4 ore ce ne despart de insula Penang. Cateva filmulete sunt disponibile aici, aici, aici , aici , aici si aici.Insula e conectata de continent prin doua poduri. Noi alegem sa traversam cel mai mic dintre ele, Penang Bridge (detalii aici), lung de 13,5 km. Podul a fost primul construit in 1985, asigurand unica legatura rutiera intre peninsula si insula pana de curand cand cel de-al doilea pod a fost finalizat (anul trecut). Podul este al doilea cel mai lung pod din Malaezia si al cincilea cel mai lung din Asia de Sud – Est de lungime totala, cu o lungime de peste apa de 8,4 km (5,2 mile).
Penang este denumirea unei insule din Malaezia – Pulau Pinang in limba locala, capitala sa fiind Georgetown, oras aflat pe lista de patrimoniu mondial UNESCO. Aceasta insula face parte din statul Penang situat pe coasta de vest a tarii.
In afara de insula, statul malaezian Penang mai cuprinde fasia continentala denumita Seberang Perai, cu orase ca Butterworth, Bukit Mertajam – capitala districtului Seberang Perai, Bandar Perda, Nibong Tebal, Simpang Ampat, Seberang Jaya si Tasek Gelugor.
Pe langa capitala Georgetown, pe insula Penang mai sunt localitatile Batu Ferringhi – cu plaje albe si hoteluri de lux, Bayan Lepas – aici se afla aeroportul international, Balik Pulau – un centru agricultural inconjurat de plantatii de fructe si Teluk Bahang, un sat linistit de pescari.
Georgetown este capitala provinciei Penang din Malaezia si a luat numele de la regele britanic George al III-lea, orasul fiind fondat în 1786 de catre britanici, care au cumparat insula de la Sultanul Kedah-ului. Influenta colonistilor britanici este puternica si cea mai pregananta din zona desi amalgamul de religii si natii este prezent si aici.
Ajungem si ne cazam repede si pornim intr-un tur de recunoastere al capitalei insulare. Un filmulet este disponibil aici si aici.
Prima oprire e la un templu budist, Burmese Buddhist Temple, infiintat in 1803. Aici descoperim o variatie pentru Buddha, si anume: Buddha dormind. Dormind e un fel de a spune pentru ca el are in permanenta un ochi deschis cu care vegheaza asupra lumii. Pe langa multitudinea de statui din templu, am admirat si locul de veci pentru cei incinerati care isi duceau viata de veci in acest templu.
Umatoarea oprire a fost in zona caselor lacustre, incluse in patrimoniul UNESCO.
In apropierea portului, am gasit cartierul Chew Jetty, unde se gasesc 72 de casute din lemn, inaltate deasupra apei, pe piloni din lemn. Din prima clipa in care am pasit pe scandurile de lemn, am intrat de fapt intr-un cartier pescaresc construit integral pe apa, unde se gasesc magazine cu suveniruri si mici standuri ce vand preparate unicat. Cumparand de la ei, practic contribui la un venit bazat aproape exclusiv pe pescuit.
Oamenii duc o viata simpla, in locuinte cu un minim de standard iar fluxul si refluxul aduc in zona “vecini” ca soprale uriase sau nelipsitii sobolani 🙂
Am plecat din Chew Jetty si am ajuns in zona centrala care e un amalgan de culturi, culori si mirosuri. Este fascinant sa te plimbi pe strazi si sa admiri specificul local, magazinele sau barurile din zona. Evident ca nelipsita risca isi facea datoria cand era solicitata.
Exista temple budiste sau moschei la mica distanta unele de altele si un inalt grad de toleranta si respect pentru religiile ce convietuiesc pe aceasta insula.
Seara am incheiat-o la un restaurant cu o cina traditionala, unde nelipsitele acvarii cu peste si fructe de mare proaspete iti trageau cu ochiul.
Cazarea la etajul 10 al hotelului situat pe plaja ne oferea o panorama incredibila asupra insulei atat pe timp de zi dar si noaptea. Ne-am bucurat si de plaja si baie in oceanul Indian desi apa nu era la fel de spectaculoasa ca in Zanzibar (vezi impresii aici)
Ziua urmatoare o incepem cu o excursie la Entopia, sau ferma de fluturi din Penang, un loc absolut spectaculos. Asa cum spune si prezentarea lor, Entopia e formata din 2 “lumi”: una outdoor, in care peste 15 000 fluturi si peste 200 de specii de plante reconstituie un mediu natural in care fluturii zboara liberi si pot fi observati de turisti. Cea de-a doua lume, indoor, e situata pe 2 nivele si permite vizitatorilor sa descopere speciile, evolutia lor si stadiile de dezvoltare intr-un mod interactiv.
Am admirat fluturii, pasarile (putine la numar) si natura incredibila din acest complex, ca sa nu spun de multitudinea de fotografii cu care am plecat de aici.
De aici, pornim spre Templul Serpilor, cu un scurt popas la o ferma de fructe si o piata traditionala ce le comercializa. Am vazut fructul de cacao si multe alte fructe exotice ca si nelipsitul Durian, un fruct tare indragit de localnici, dar cu un miros extrem de puternic si neplacut pentru europeni datorita polenizarii lui de catre lilieci. Localnicii il mai numesc si fructul tigrului pentru ca el se coace si cade din copac noaptea, iar cei ce il culeg, au toate sansele sa dea nas in nas cu tigrii ce vaneaza noaptea.
Dupa ce am ajuns la Templul Serpilor, am aflat ca a fost construit in memoria lui Chor Soo Kong – ului care a fost un vindecator budist si calugar. Exista diferite legende disponibile despre Chor Soo Kong si conform legendei, el a gazduit serpi si acesta este principalul motiv pentru care templu este numit Penang Snake Temple. Exista un arzator de tamaie imens la intrarea in Penang Snake Templul care umple sala cu fum sfant. Sfantul fum este folosit pentru a induce liniste pentru a va asigura ca totul pare perfect . Templul este construit cu pietre scumpe si luxoase colectate de peste tot in lume; exista statui vechi si noi cu diferiti zei. Cel mai interesant lucru de vazut in templul Penang este clopotul de 600 lire, care a fost adus din China, in 1886. Serpii sunt inca aici si ii poti vedea infasurati in diferite parti ale templului. Exista un anumit numar de serpi in templu, dar observatorii locali cred ca numarul de serpi din zona este in scadere, zi de zi, datorita tot mai multor constructii din zona. In timpul sezoanelor festive, mai multi serpi pot fi gasiti in interiorul templului, comparativ cu zilele normale.
Dupa ce am parcurs micuta insula, in zona de coasta, de la nord la sud si de la est la vest, seara o incheiem cu o alta cina traditionala intr-un restaurant situat pe ponton in apropierea zonei de esplanade, unde cladirile noi si moderne predomina.
Inainte de a ne intoarce in Kuala Lumpur pentru zborul de intoarcere, poposim pentru o vizita la Penang Bird Park. Penang Bird Park este situat in Bandar Seberang Jaya si este construit cu un concept de gradina cu un peisaj frumos si plin de pasari. Fiind primul de acest gen din Malaezia, Penang Bird Park a fost deschis publicului la data de 8 august 1988. Acest parc este alcatuit din mai multe zone frumoase ce imita mediul natural, inclusiv doua “custi” uriase si mai mult de o suta de custi in diferite dimensiuni, care adapostesc mai mult de 300 de specii diferite de pasari colorate din Malaezia si alte parti ale lumii.
Diferitele pasari ce le puteti gasi in parc sunt lebede, pelicani, berze, starci si alte pasari acvatice care circula liber si in jurul celor doua iazuri naturale . Alte pasari, cum ar fi macaws, papagali, fazani, pasari-rinocer, pasarile de-prada, cinteze, sunbirds, soft-facturi, pescarusi si multe altele, sunt tinute in parc in scopuri de expozitie si de reproducere .
Insula Penang a fost o surpriza placuta si ne-a desfatat cu o multime de lucruri interesante asa ca poate vom reveni candva aici.
Leave a Reply