Madrid, capitala Spaniei, era un mister pentru noi deoarece parerile despre oras erau impartite din ce citisem, asa ca doream sa formam propria pareredespre experienta madrilena. Lasam Porto (vezi impresii aici), si dupa 5h ajungem in Madrid, unde temperatura era trecuta bine de 30 grade Celsius si strazile arhipline, asa cum sta bine unei metropole pe timp de weekend.

Dupa ce ne cazam intr-o zona centrala din Madrid, pornim sa descoperim la pas orasul , mai ales ca principalele obiective ce ne propusesem sa le vedem erau la o distanta rezonabila.

Madrid - palacio real

Stradutele erau cochete, curate (spre suprinderea noastra), si pline de oameni in cautarea distractiei si care socializau amical. Incepem sa ne indreptam spre Palatul Regal, admirand toate aceste alei si stradute pietonale din drumul nostru. Aprope pe nesimtite ajungem langa  Teatrul Regal din Madrid. Acesta adaposteste Opera orasului ce s-a redeschis in 1998, dupa o lunga si foarte costisitoare restaurare. Lucrarile de constructie la cladirea initiala au fost amantae de multe ori, incat a murit si arhitectul Antonio Lopez Aguado pana cand s-a facut deschidere oficiala in 1850, cand s-a comemorat ziua de nastere a Reginei Isabel II. Verdi a compus opera Forta Destinului pentru Teatrul Regal in 1863. Acesta a locuit chiar aici, langa opera, in Plaza de Oriente la nr 6. Opera este imensa iar planurile au fost facute in asa fel incat in zona sa incapa cladirea Telefonica de pe Gran Via. Vis a vis de opera se afla Cinema Real, cinematograful regal.

Madrid - streets1 Madrid - streets3

Ocolind Teatrul Regal, traversam si ajungem la Plaza de Oriente-Piata Orientului. Piesa de rezistenta a acestei frumoase piete din Madrid este statuia din bronz a regelui Filip IV, mutata aici din Palatul Buen Retiro, in 1842. Statuia este pazita de 4 lei de piatra, iar in partea de jos are doua fantani arteziene: una in fata si alta in spate. Se spune ca sculptorul pietro Tacca a fost sfatuit de insusi Galileo in privinta modelarii calului cambrat. Poretul regelui a fost facut dupa schitele lui Velazquez. Statuile domnitorilor spanioli trebuiau sa decoreze balustrada de la Palatul Regal, dar nu au primit aprobarea. In jurul pietei am putut admira cladiri foarte frumoase pentru locuit construite in stil neoclasic.

Madrid - palacio real4 Madrid - palacio real4

Dupa cum se vede si in poze, intreaga piateta era amenajata pentru un concert de opera sustinut in amurg, spre deliciul trecatorilor si incantarea iubitorilor de opera.

In spatele pietei se afla Palatul Regal, fosta resedinta a regilor Bourboni ai Spaniei ce are mai multe incaperi decat oricare palat din Europa. El a fost contruit dupa schitele lui Bernini pentru Muzeul Luvru din Paris si reprezinta unul din marile monumente arhitectonice ale Europei. Mai mult de jumatate din salile sale oficiale sunt deschise publicului. Peretii interiori sunt tapetati cu matase, fiind decorati cu fresce si stucaturi aurite. Obiectele de arta expuse sunt nepretuite. Palatul se afla pe locul castelului musulman Alcazar din sec IX. In 1734, structura din lemn a ars pana in temelii si regele Filip V l-a insarcinat pe Filippo Juvara, si apoi pe alti arhitecti, sa realizeze proiectul pentru o noua constructie. Lucrarile au inceput in 1738 si au durat pana in 1764. Actualul monarh prefera sa locuiasca in Palacio de Zarzuela, care este in afara orasului. Fatada palatului este realizata de Sacchetti, alternand cu coloane ionice si pilastri toscani.

Madrid - palacio real2 Madrid - palacio real1

Palatul Regal din Madrid este inconjurat de Gradinile Campo del Moro– Campul maurului. Desi pare greu de crezut, gradinile din jurul palatului nu au fost amenajate pana in sec XIX. Denumirea de Campul maurului aminteste de generalul arab Ali Ben Yusuf, care si-ar di asezat tabara aici, in vreme ce asediaorasul ce intrase sub stapaniere crestina. Cand vremea este frumoasa, atat palatul cat si Casa de Campo se vad perfect. Gradinile Campo del Moro sunt unite cu micul parc Jardines del Sabatini pe aleile caruia ne-am plimbat admirand multitudinea de arbusti frumos tunsi. Aici si afla un lac imprejmuit cu statui si cu o fantana arteziana in centru side aici se poate admira spatele Palatului Regal. Daca tot am pomenit de statui, tot langa palat puteti admira statuile umane ce stau la pozat doar pentru 1 euro.

Madrid - almudena5Madrid - almudena

Vis a vis de portile palatului se afla Catedral de la Almudena, cea mai frumoasa catedrala din Madrid. Inca din sec XVII se dorea construirea unei catedrale in varful acestui deal, dar abia in 1879 Marques de Cubas a primit unda verde pentru ambitiosul sau proiect. Atunci a fost construita in stil romanic cripta catedralei. Toata constructia in sine a fost terminata in 1980, fiind ianugurata de Papa Ioan Paul II in 1993. Exteriorul catredralei este construit in stil neoclasic pentru a fi in armonie cu Palatul Regal, iar interiorul acesteia este in stil gotic. Catedrala este decorata cu doua usi uriase din bronz ce au fost montate in anul 2000. De la balconul catedralei se poate admira Palatul Regal in toata splendoarea lui.  Pasind in catedrala, am fost placut surprinsi de luminozitatea acesteia, catedralele in stil gotic fiind de obicei intunecate in interior, dar aceasta este foarte luminata datorita vitraliilor imense.

Madrid - almudena1

Iesind din catedrala, am trecut pe langa Senat si am ajuns Plaza de Espana-Piata Spaniei, piata dominata de primii zgarie nori ai Madridului.

Cea mai importanta si mai eleganta artera centrala a Madridului, Gran Vía, inaugurata de Alfonso XIII in 1908, se termina in capatul vestic cu aceasta piata aglomerata, flancata de doua cladiri emblematice datand din perioada regimului franchist. Edificio España a fost construit de catre societatea imobiliara Metropolitana intre 1947-1953, in timpul asa-numitei „autarhii” – forma extrema de izolationism predicata de Franco ca raspuns la masurile de ostracizare a Spaniei luate de comunitatea internationala imediat dupa incheierea razboiului. Impozanta cladire de beton, cu un bloc turn principal (117 m) si doua aripi secundare de 17 etaje, ridicata in epoca unei teribile penurii de materiale de constructie, a fost considerata un triumf al franchismului. Aceeasi companie este responsabila si pentru Torre de Madrid, de 142 m inaltime, finalizat in 1957 si poreclit de madrileños „La Jirafa” („Girafa”). Partea mai putin „apasatoare” a pietei este cea centrala, unde a fost ridicat in 1928 un obelisc din piatra in fata caruia se afla un grup statuar infatisandu-l pe marele scriitor Miguel de Cervantes Saavedra si cele doua celebre personaje ale sale: Don Quijote calare pe cal si Sancho Panza pe magar, alaturi de „marile iubiri” ale cavalerului: tarancuta Aldonza Lorenzo si imaginara Dulcinea del Toboso. Dincolo de monument se intinde un mic parc unde am gasit amenajat in corturi un targ cu produse de artizanat.

madrid - plaza-de-espana-madrid

Mai departe ne-am indreptat spre Puerta del Sol. Pentru madrileni aceasta piata este adevaratul centru al Madridului. Numele ei inseamna Poarta Soarelui, desi poarta ca atare a fost demolata in 1570. Dintre numeroasele evenimente care au avut loc aici, cel mai dramatic s-a petrecut in timpul insurectiei din 1808, cand lunestistii au tras intr-unul dintre soldatii lui Napoleon, provocand un masacru. Partea sudica a pietei este dominata de Casa de Correos din secolul XVIII, un oficiu postal care mai tarziu a devenit Ministerul de Interne si sediul central al politiei secrete franchiste. Marcajul din fata acestei cladiri indica kilometro cero, punctul fata de care sunt calculate toate distantele din Spania. In centrul acestei piete se afla statuia lui Carlos III. Pe Calle del Carmen se afla o statuie de bronz ce infatiseaza un urs ce se catara pe un arbore de erica, simbolul orasului si unul din cele mai fotografiate monumente.

Madrid - puerta del sol

De jur imprejurul pietii am admirat numeroase statui vii si florile rosii din centrul pietei cu a sa fantana arteziana.

Din Plaza de Espana traversam strada si intram pe o straduta ingusta foarte boema plina de magazine cu suveniruri si terase cochete si ajungem la Plaza Mayor. Aceasta este cea mai vestita piata a orasului si a fost planificata special pentru a impresiona. Ea poate cuprinde pana la 50000 de oameni. Astazi piata constituie o atractie turistica si un loc de relaxare unde poti savura o bautura privind trecatorii. De-a lungul timpului Plaza Mayor a fost teatru in aer liber, arena pentru coride, loc de executie si scena de desfasurare a turnirurilor cavaleresti Toate cladirile amplasate aici adaposteste birouri ale municipalitatii. In centrul pietei se afla statuia regelui Filip III ce a fost adusa aici in sec XIX. Ea a fost oferita regelui Filip III de catre guvernatorul Florentei, Cosimo de Medici, si a fost initial expusa in Casa de Campo.

madrid- plaza de espagna

O cladire foarte apreciata din piata este Casa de la Panaderia, ce initial a fost sediul central al brutarilor. Cladirea originala a ars in 1672, ramand doar portalul. In anii 80 a fost anuntat un concurs de renovare a fatadei inestetice a cladirii, iar castigatorul concursului, Carlos Franco, a pictat fatada casei cu alegorii ale semnelor zodiacale.

O alta cladire celebra din piata este Casa de la Carniceria ce a fost initial piata de carne. La amrginea ei se afla un esafod unde erau executati criminalii.

Daca timpul va permite, va mai recomand sa ajungeti si la :

  • Parcul Retiro din Madridce este refugiul preferat al madrilenilor in zilele de odihna. Initial, era o zona interzisa. In 1767, numai aristocratia a fost admisa pe fostele teritorii regale. Peste un secol portile sale s-au deschis marelui public. Vizitatorii pot admira nu numai statuile si sculpturile, gradinile franceze, lacurile si helesteele, dar si numeroasele accesorii care fac din Retiro o zona atat de apreciata. Puteti inchiria barci cu vasle aici. Duminica atmosfera devine ca de carnaval. Atunci va puteti bucura de numere de circ, artisti ambulanti sau concursuri de desene.

Madrid - shop

  • Muzeul Prado din Madrid ce adaposteste una din cele mai selecte colectii de arta. In cladire sunt expuse 140 de lucrari ale lui Goya si 50 ale lui Velazquez, dar si artisti de seama italieni cum ar fi: Rafael, Fra Angelico, Botticelli, Tizian si Tintoretto. Prado mai detine 100 de lucrari ale lui Rubens precum si a altor artisti flamanzi. In prezent se lucreaza la extinderea cladirii.
  • In imediata apropiere a Muzeului Prado se ridica semet Iglesia de San Jeronimo el Real, unde s-a reunit pentru prima data parlamentul castilian in 1510
  • Gran Via – Singura strada care nu trebuie ratata în excursia la Madrid este Gran Via, o adevarata expozitie de arhitectura din secolul 20. Această strada e plina de viata si una dintre zonele de shopping  printre cele mai importante ale oraşului. De asemenea aici se gasesc si o multime de hoteluri si cinematografe, cu magazine numeroase si teatre ce au transformat-o intr-un Broadway spaniol.

madrid- gran via

Asa s-a incheiat o zi fierbinte de iulie in Madrid, un loc unde imi doresc sa revin pentru mai multe zile pentru a putea admira in tihna fiecare coltisor al acestui oras regal.