Impresii, circuite, sfaturi din vacante

Doha – Qatar | Perla Orientului

A venit si randul sa ajungem in Doha, dupa circuitul din Orient ce a cuprins Dubai, Abu Dhabi si Bahrain. Si cred ca a fost o experienta grozava, Doha concurand cu Dubai in topul preferintelor din Orientul Mijlociu.

doha - pearl ferarri

Doha, in araba Ad-Dawhah este capitala Statului Qatar, emirat arab situat in Peninsula Qatar aflata pe coasta de nord est a Peninsulei Arabe, o tara bogata in gaze naturale si petrol, cotata ca prima tara in lume privind PIB pe cap de locuitor.

doha - oryx

Orasul se intinde pe o suprafata de 132 kilometri patrati si are o populatie de peste un milion de locuitori, majoritatea fiind indieni si filipinezi. De altfel, in Qatar doar 9% din populatie sunt localnici, restul fiind expati.

doha - corniche

Doha este intr-o rapida si permanenta expansiune, fiind o mare concurenta, in privinta numarului de cladiri aflate in constructie, intre ea si cele doua mari orase din Emiratele Arabe: Dubai si Abu Dhabi.

doha - corniche view

Plecam din port de-a lungul Cornisei Doha, poate cea mai spectaculoasa zona din Doha, o imbinare armonioasa intre imprejurimi verzi si arhitectura moderna, ce se intinde, in forma de potcoava, pe 7 kilometri, pe malul marii.

doha - gold mosque

Admirand peisajul, am ajuns la Muzeul de Arta Islamica, amenajat intr-o cladire iconica situata pe Cornisa din Doha in fata unui parc imens. Designul cladirii este influentat de arhitectura islamica veche, in special de Moscheea Tulun Ibn din Cairo, dar este unic, unica fiind si constructia muzeului pe o insula artificiala, fara posibilitatea construirii in vecinatate a altor cladiri care sa-i perturbe frumusetea, conectata la tarm prin doua poduri pietonale si unul rutier.

doha - by night

Este primul muzeu de acest gen din tarile golfului Persic si, normal, are o colectie foarte mare de arta islamica adusa de pe trei continente, piese metalice, ceramica, bijuterii, obiecte din lemn, textile si sticla, ce acopera arta islamica pe o perioada de peste 1.400 de ani. Gazduieste si o serie de colectii de manuscrise, textile si ceramica, fiind una dintre cele mai complete colectii de artefacte islamice din lume.

doha - pearl sculpture

Am continuat turul trecand pe langa Monumentul Perla, frumoasa fantana stridie cu o perla gigantica in interior, ridicat pentru comemorarea ultimului trib qatarez, pescuitori de perle si pe langa Sculptura 7, turnul de metal de peste 23 metri inaltime cu sapte fete, inspirat dintr-un minaret din Afganistan, ridicat pentru a celebra semnificatia spirituala si stiintifica a numarului 7 in cultura islamica (sunt Sapte Ceruri, Iadul are Sapte Porti si Sapte Nivele, sunt Sapte Mari Pacate, Vicii, copii se boteaza in Ziua a Saptea de Viata, …)

doha - katara village

Am trecut apoi pe langa Palatul Emirului si am ajuns la Katara, Sat Cultural, un centru cultural situat pe coasta estica a Qatarului, in apropiere de Insula Perla Qatar. A fost deschis in octombrie 2010 ca un pastrator al patrimoniului si traditiilor din Qatar si pentru a raspandi si constientiza in medii culturale diferite importanta culturii si civilizatiei, locale, regionale sau internationale, pentru a depasi granitele nationale.

doha - katara village3

Katara sau Catara a fost numele sub care aparea in hartile geografice si istorice, inca din anii 150 d. Hr., peninsula, si a fost gandit pentru a sustine legatura cu patrimoniul vechi si pentru a marca pozitia importanta a Qatarului inca de la inceputurile istoriei.

doha - mosque
doha - mosque22

Este zona unica in Doha avand un amfiteatru, opera, un cinematograf si o sala de conferinte multifunctionale.

doha - katara village1

In plus are o plaja si o piata si mai nou, un muzeu maritim, toate din dorinta ca Doha sa devina centru cultural regional, iar Qatar sa fie lider al comunitatii arabe. Ne-am plimbat prin satul cultural, am vazut, admirat si pozat cladirile decorate in stil arab pe o zona restransa.

doha - beach

Am mers mai departe pentru a vedea Perla Qatar, o insula artificiala de aproape 400 de hectare construita pe vechiul amplasament de scufundare a cautatorilor de perle, la cateva sute de metri in larg, amplasamentul si faptul ca seamana cu un sirag de perle dandu-i numele.

doha - pearl map

Siragul va avea mai multe perle, printre care si cateva proprietate privata, populate cu blocuri turn ultraelegante, cu hoteluri de 5* si cu magazine ale unor branduri de lux de renume, cu restaurante, cafenele, saloane, patiserii si cofetarii cu specific arab, mediteranean sau international.

doha - pearl

Ofera o multime de facilitati de agrement si divertisment, incluzand porturi de agrement, plaje minunate si chiar o mini-Venetie.

doha - pearl little venice

M-a impresionat ambitia qatarezilor de a ajunge Emiratele Arabe Unite, de a face din Doha un concurent puternic pentru Dubai.

doha - souq 4

De aici am ajuns la Piata Waqif, a patra oprire si ultima.

Souq Waqif, in traducere Piata in Picioare este cunoscuta pentru magazinele cu articole traditionale de imbracaminte, mirodenii si parfumuri de oud (o rasina exotica), specifice zonei Golfului, condimente, obiecte de artizanat si suveniruri, dar mai ales prin cele cu bijuterii traditionale, pentru restaurantele si saloanele Shisha care o populeaza.

doha - souq stores

Veche de secole, piata in care beduinii aduceau oile, caprele si lana pentru a-si procura lucrurile necesare vietii in desert a luat o amploare deosebita in secolul 19, a decazut in anii 1990, pentru ca, dupa anul 2000 sa fie regandita pentru a arata ca in perioada ei de varf si pentru a conserva stilul arhitectural traditional, magazine din chirpici, grinzi de lemn frumos ornate, cladiri qatareze restaurate.

doha - souq falcon

Se organizeaza aici spectacole, concerte, teatru, acrobatii, evenimente ce se desfasoara seara. In piata se mai gaseste un teatru cu aproape 1.000 de locuri. Piata Waqif este recunoscuta si pentru amplul comert cu animale de companie mici si cu soimi, mai mult sau mai putin dresati.

doha - souq falcons

Parasim Doha incantati de ce a avut sa ne ofere si revenim in Dubai, pentru o zi de evadare in universul copilariei la Legoland.

2 Comments

  1. Alex

    Foarte util articolul!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: