Cind vorbim de Grossglockner Hochalpenstrasse (detalii aici) avem intotdeauna tendinta sa il comparam cu cele doua sosele alpine din Romania, respectiv Transalpina (vezi impresii aici) si Transfagarasanul (vezi impresii aici). Din punctul meu de vedere Grossglockner e comparabil cu Transfagarasanul si inferior Transalpinei. Totusi, marele lui plus e infrastructura si modul in care austriecii stiu sa faca turism. Voi explica mai detaliat putin mai jos.

Grossglockner - Carinthia view

Dar pana sa va povestesc despre Grossglockner trebuie sa va marturisesc ca cea mai frumoasa zona a Austriei , pentru mine, ramane Carinthia. Intreaga Austrie e superba si desi am batut-o de la N-S sau E-V, Carinthia ramane locul ce m-a fascinat cel mai mult.

Grossglockner - Carinthia village Grossglockner - Carinthia lake

Revenind la Grossglockner, sa va spun doar ca e o sosea alpina care incepe la Bruck an der Grossglocknerstrasse in regiunea Salzburg si se tremina la Heiligenblut in regiunea Carinthia. Soseaua traverseza zona protejata Hohetauern.

Grossglockner - entrance

Sint 48 de km de peisaj alpin de o mare frumusete presarati cu tot felul de obiective menite sa te faca sa te opresti. Pentru o vizitare fara graba e necesara o zi intreaga iar taxa de acces pentru un autoturism era in 2012 de 34,52 €. Dupa achitare primiti si un autocolant de lipit ca dovada ca ati fost acolo si o harta cu punctele de stop.

Grossglockner - price Grossglockner - map

Grossglocknerstrasse e un rai pentru motociclisti dat si pentru proprietarii de masini de epoca care in perioada verii isi scot bijuteriile la plimbare pe acest traseu.

Cum la munte vremea e schimbatoare si pentru a va bucura complet de peisaj e recomandabil ca inainte de pornire sa verificati prognoza meteo precum si camerele instalate in citeva puncte cheie.

Ce m-a surprins e ca pe punctele de oprire indicate pe harta, cel putin 60% din ele nu reprezentau decat niste panouri cu informatii legate de fauna, flora, etc pana cand se ajunge spre punctele superioare ce aveau si alte privelisti si alt interes pentru turisti.

Grossglockner - mountains map

Soseaua duce la cel mai inalt munte din Austria Grossglockner de 3798 m. Noi am inceput traseul in Bruck an der Grossglocknerstrasse iar pe parcurs sint urmatoarele puncte de oprire:

1. PIFFKAR 1,620 m Expozitii, loc de joaca, poteca prin padurea de larice plimbare 30 min

2. HOCHMAIS 1,850 m Punct de informare despre ghetari, muschi rosu si zonele de vegetatie

Grossglockner - plants

3. HAUS ALPINENATURSCHAU 2,260 m Muzeu de ecologie alpina, marmote, poteci magazine si bistro. Aici e de urmarit un film despre viata marmotelor.

4. EDELWEISS-SPITZE 2571 m Cel mai inalt punct cu o privire panoramica asupra 30 munti de peste 3000 m. De aici se vede si lacul Zell Am See. EDELWEISS-SPITZE nu e pe traseul şoselei alpine.

Grossglockner - waterfall

5. FUSCHER TÖRL 2,428 m Memorial pentru cei care au lucrat la sosea. Platforma de observare si cel mai bun loc de fotografie din partea nordica a soselei.

Grossglockner - road

6. BIRDS OF PREY INFORMATION POINT 2,320 m

7. FUSCHER LAKE 2,262 m Expozitie despre constructia drumului in cladirea de unde se incasa taxa de drum, plimbare de 10 min in jurul lacului, loc de joaca si restaurantul “Mankei Wirt”.

Grossglockner - panoramic view Grossglockner - view

 

8. GEOLOGICAL TRAIL 2,290 m

9. HOCHTOR 2504 m (Cel mai inalt loc din traseu) Diverse expozitii magazin si bistro. Aici intri in tunel si cind iesi esti in Carinthia. La intrarea in tunel inscriptia “In te domine speravi” provine de la o moneda emisa de Maria Tereza pe care au gasit-o muncitorii in apropierea tunelului.

Grossglockner - hocthor Grossglockner - lake

 

10. SCHÖNECK 1,953 m Nature show, cararea “The Wonderful World of the Glockner Meadows” (10 min.), loc de joaca si restaurant.

11. KAISER-FRANZJOSEFS-HÖHE 2,369 m Loc de observare a virfului Grossglockner 3798 m si al ghetarului Pasterze, cel mai lung ghetar din estul Alpilor. Aici e amenajata o parcare gratuita supraetajata.

Grossglockner - snow

Exista un funicular care te coboara la poteca care duce la Ghetarul Pasterze. Ghetarul Pasterze e cel mai larg si mai lung ghetar din Alpii Estici si al noualea ca marime din toti Alpii.

12. KASERECK INFORMATION OFFICE, 1911 m Ferleiten Wildlife park 1145 m

Ca o concluzie, daca vizitati Austria in zona landurilor Carinthia si Salzburg, nu ratati Grossglockner Hochalpenstrasse, este un loc (printre multe altele ) din care nu-ti vine sa mai pleci!