Malaga a fost punctul nostru de plecare in circuitul din vara anului 2018 din Spania si Portugalia motiv pentru care am profitat de ocazie sa petrecem o zi aici si a descoperim farmecul orasului de pe Costa del Sol.

Malaga e printre cele mai vechi orase din Europa (cel putin 2800 de ani), iar nevoia de a conserva monumentele istorice il face interesant ca organizare, arhitectura si transport.

Orasul e dominat de doua dealuri, fiecare fiind incununat cu cate o fortareata de mari dimensiuni. De acolo, se desfac mai multe artere principale, lungi de cativa kilometri fiecare, segmentate cu foarte multe semafoare pentru masini si  pietoni. Bulevardele principale sunt marginite de palmieri, castani si alti arbori locali , aratand foarte frumos mai ales noaptea.

Malaga -port

Centrul vechi, istoric, dateaza 95% din perioada renascentista, are circa 2km in diametru, si cuprinde circa 35-40 de muzee, biserici si piatete, la care se ajunge navigand un labirint de strazi, stradute si alei imposibil de descris. Desi centrul se considera ca este pietonal, exista destui soferi inventivi, care intra fara probleme pe aproape toate stradutele…

La marginea sudica a centrului vechi se afla doua fortarete maure, Alcazaba si Gibralfaro, construite pe dealuri destul de inalte, undeva intre 1050 si 1150 e. n. La circa 1km de centrul vechi se afla portul Malaga, promontoriul, farul si plajele orasului.

Malaga -historic center

Zona comerciala moderna se afla la circa 1.5-2 km de centrul vechi, dincolo de raul Guadalmedina. Zonele rezidentiale, care concentreaza vasta majoritate a populatiei, se afla la 3-5km distanta de centrul vechi.

Malaga poate fi chiar un cartier general pentru o vacanta pe coasta sudica a Spaniei, pentru ca de aici poti vizita relativ usor Marbella, Ronda, Setenil de las Bodegas sau Granada.

Transportul in Malaga

Zona cu obiective de vizitat e compacta si e usor de circulat pe jos asa ca orasul paote fi usor vizitat pe jos. Daca totusi vreti sa optati pentru transportul in comun, e bine de stiut ca exista foarte multe trasee de autobuz (cel putin 40 de rute diferite), iar indicatiile din statiile de autobuz privind rutele fiecaruia sunt numai in spaniola. In plus, nu exista statii de autobuz centrale, pentru mai multe autobuze. Pe un segment de 300 metri din bulevardul central, exista aproximativ 20 de statii de autobuz micute, amplasate la 10-15 metri distanta unele de altele, fiecare gazduind 1-2 linii de autobuz. Orarul de circulatie nu se gaseste centralizat, ci distinct per statie.

Malaga - wheel

Unele rute sunt bine circulate, cu bus-uri la 10 minute. Altele au bus-uri odata la 1 ora sau chiar mai mult.

Exista si un circuit al orasului, cu bus special, care costa 29 euro/pers/zi, si include cam 8 intrari

Exista  si metrou dar el nu e gandit pentru vizitarea obiectivelor turistice, ci pentru legarea punctelor rezidentiale si comerciale.

Malaga -city hall

Obiective turistice in Malaga

Pentru ca am vrut ca ziua petrecuta aici sa fie primordial pe plaja Malagueta, am  concetrat vizitarea obiectivelor turistice pe cat de mult posibil . Temperaturile ridicate te imbiau spre baie si plaja asa ca am hotarat ca ultima zi din circuit sa fie dedicata relaxarii .

Malaga -malagueta

Totusi, iata cateva dintre obiectivele recomandate:

  •  Muzeul Picasso – Cateva zeci de picturi originale gazduite intr-o casa de patrimoniu, cu circa 6 sali diferite. O mare varietate de informatii existente despre fiecare tablou si sculptura..La subsol, ramasitele zidurilor de aparare feniciene si romane, iluminate in clar-obscur. Muzeul este situat pe Calle San Augustin, la nr. 8. Se poate vizita in fiecare zi a saptaminii, de la 10 dimineata pana la 6,7 sau 8 seara, in functie de sezon (gasiti detalii pe site-ul official, museopicassomalaga.org). Pretul biletului e de 8 euro, dar studentii au reducere 50%, iar copiii pana in 14 ani gratuitate. Cladirea care adaposteste colectia este ea insasi un spectacol; Palacio de Buenavista (Palatul Contilor de Buenavista) este construita in stil renascentist, dar pe tiparul clasic al locuintelor maure .Precum se stie, Picasso s-a nascut la Malaga, dar la varsta de 10 ani se muta impreuna cu familia in La Coruna. Se mai intoarce ulterior pentru cateva scurte vizite in orasul natal, ultima oara se pare ca pe la 19 ani, impreuna cu prietenul sau, pictorul Carlos Casagemas. Si-a trait restul vietii in Barcelona, unde succesul i-a fost rapid atribuit, apoi in Franta. Malaga insa nu l-a uitat si, recunoascatoare, i-a dedicat un muzeu destul de bine structurat, aflat sub patronatul Fundatiei care poarta acelasi nume cu al muzeului si in care un rol important joaca fiica vitrega a artistului, Christine Ruiz-Picasso si fiul acesteia, Bernard, dealtfel cei care au fost de acord sa doneze muzeului o buna parte din operele expuse.

Malaga - wheel

  • Castelului Gibralfaro –  face parte dintr-un complex  format din Alcazaba, Teatrul Roman si Castelul Gibralfaro. Traseul incepe la capatul centrului istoric, unde se afla intrarea in Teatrul Roman si Alcazaba – care este o fortificatie maura din secolul al XI-lea. Urcand pe jos spre Gibralfaro, ajungi mai intai in Mirador del Gibralfaro, punct de observatie de unde se fac cele mai bune poze din Malaga, apoi la castel. In afara de zidurile fortificate, mare lucru nu ai de vazut, dar privelistea este incredibila.Intrarea la Alcazaba (inclusiv Teatrul Roman) costa 2,20 euro. Intrarea la Castelul Gibralfaro costa tot la fel. Daca le vizitezi pe amandoua poti cumpara un bilet de 3,50 euro. Duminica, dupa ora 14.00, intrarea la Alcazaba este gratuita. Din oras pana la Gibralfaro faci cam 20-25 de minute pe jos  dar se poate ajunge si cu autobuzul 35.

Malaga - view

  • Fortareata Alcazaba – aparent niciodata cucerita, in ciuda numeroaselor atacuri. Ziduri de 300-400 metri lungime, 10-12metri inaltime si 1.5-2metri grosime. Ridicata de mauri, gazduieste mai multe gradini interioare, fantani, flori, arbori si arbusti. Undeva sus, in varful dealului, se afla micul castel din care Umayazii controlau zona.

Malaga -plaza de toros

  • Plaza de Toros – corida in care se tin, inca, concursuri specifice din aprilie pana in septembrie. Din pacate accesul in interior era restrictionat datorita unor lucrari de amenajare
  • Catedrala Santa Maria – uriasa, si frumos decorata, estecea mai reprezentativa cladire a orasului si a fost finalizata la sfarsitul secolului 18. Cladirea in stil baroc-renascentist, inceputa la mijlocul secolului al 16-lea si a carei constructii sa a durat peste 250 de ani, din 1528 pana in 1782, dupa planurile lui Diego de Siloe, are in partea nordica un turn inalt de 84 metri, fiind, din punct de vedere al inaltimii, cel de-al doilea turn din Andaluzia, dupa Giralda din Sevila (vezi impresii aici). Turnul sudic a ramas neterminat, motiv pentru care catedrala mai este cunoscuta si sub denumirea de ”la Manquita” (doamna cu un singur brat).

Malaga -santa maria cathedral

Motivul real pentru care turnul sudic a ramas neterminat, nu este cunoscut. Unele legende spun ca banii alocati terminarii acestui turn au fost cheltuiti in razboaiele din America, in timp ce alte guri rele spun ca ei ar fi luat o alta destinatie, mai precis ca ar fi fost cheltuiti pentru unele lucrari publice.Fatada principala a Catedralei este impartita in doua niveluri. Deasupra usilor laterale sunt medalioane sculptate in piatra, reprezentand pe Sfintii Chiriac si Paula, patronii spirituali ai orasului, iar deasupra usii centrale este un medalion reprezentand Buna Vestire. Pa latura nordica se deschide Porta de las Cadenas, flancata de doua turnuri cu balcoane, simple in partea inferioara si frumos decorate si ornamentate in partea superioara. In curtea Catedralei se afla o frumoasa gradina cu chiparosi, ficusi, trandafiri si portocali.

Malaga -cathedral

Catedrala, care gazduieste si Muzeul Catedralei, este deschisa vizitatorilor de luni pana vineri, si duminica, iar pretul unui bilet este de 5 Euro.

  • Muzeul Vinurilor de Malaga – din care am aflat cum orasul a fost foarte mult ajutat la inceputul anilor 1500, in urma unui edict regal, care a obligat toata populatia sa consume strict vinuri de Malaga, interzicand consumul vinurilor produse in alta parte… Ulterior, vinurile de Malaga au inceput sa fie exportate de compania fondata de rege, in America de Sud, Danemarca, Rusia tarista, etc.
  • Piazza Marina si faleza – o zona frumoasa. Langa faleza sunt parcuri oarecum tematice, unul e ca o gradina botanica, cu multe specii de trandafiri  iar altul mai exotic, cu multi palmieri.

Malaga -faleza

Malaga e un oras istoric remarcabil, care pe langa obiectivele culturale ofera si posibillitatea relaxarii pe malul marii, pe una dintre plajele sale. Practic, in aceeasi zi, un turist poate vizita 2-3 locatii culturale impresionante, dupa care se poate relaxa cateva ore pe malul Marii Mediterane.