Geiranger este un element de referinta al oricarei vizite in Norvegia (alte obiective aici si aici si aici) iar noi nu puteam face exceptie asa ca ne continuam aventura scandinava cu unele dintre cele mai cautate obiective turistice din zona. Ne trezim dimineata devreme si ne indreptam spre Geiranger (detalii aici) trecand pe Drumul Trolilor mai intai.

harta-circuit-scandinavia

Asa ca, sa incepem…….

Drumul Trolilor  este una din atractiile de top ale Norvegiei, imbinand armonios peisajele spectaculoase cu drumul deosebit de dificil. Trollstigen este drumul national 63 care leaga Andalsnes de Valldal, eu as spune legatura intre Drumul Atlanticului si cel mai frumos fiord al Norvegiei, Geiranger.

Geiranger - lake

Geiranger - lake1

Drumul incepe din orasul Andalsnes, continua cu valea Romsdal, apoi urca pe platoul Stigerora. Muntii care strajuiesc mareti si impunatori intreaga vale si drumul trolilor sunt cunoscuti ca Alpii Romsdal.

Geiranger - trolls road

Geiranger - trolls road1

Constructia acestuia a inceput in anul 1928 si s-a finalizat 8 ani mai tarziu, fiind inaugurat pe 31 iulie 1936 de catre regele Haakon al VII-lea.

Geiranger - trolls road2

Este o sosea cu o complexitate ridicata, fiind considerata o adevarata realizare inginereasca la momentul punerii in functiune. Drumul serpuit, taiat in versanti abrupti si inconjurat de munti inalti, se inchide pe timpul iernii, fiind deschis doar in perioada mai-octombrie.

Geiranger - trolls road3

Geiranger - trolls road4

Trollstigen se desfasoara pe 106 kilometri din coasta vestica a Norvegiei si cuprinde 11 curbe in ace de par, traversarea acestuia fiind o adevarata aventura! Se spune ca morocanosii troli se ascund in padurile dese din imprejurimi, dar conform folclorului norvegian, acestia nu isi fac niciodata aparitia in timpul zilei deoarece soarele ii transforma in stana de piatra.

Geiranger - trolls road top

Geiranger - trolls road top1

Geiranger - trolls road stop

Sus, exista un platou cu multe zone amenajate in care poti gasi cele mai bune cadre pentru a surprinde maretia naturii si peisajele superbe.

Geiranger - trolls road waterfall

Geiranger - trolls road platform

Dupa ce petrecem putin timp admirand zona, pornim mai departe spre faimosul fiord Geiranger, trecand pe langa niste “localnici” ce pasteau in voie si nu erau stingheriti de prezenta noastra.

Geiranger - trolls road sheep

Ruta Andalsnes – Geiranger este cunoscuta si sub denumirea de Ruta de Aur (Golden Route), 100 Km pe drumul naţional 63. Chiar si pentru norvegieni ruta este spectaculoasa, cu peisaje care iti taie răsuflarea.

Geiranger - platform

Geiranger - fjord

Golden Route este formată din Troll’s Ladder (Drumul trolilor), Eagle Road (Drumul vulturilor – coborarea in satul Geiranger) si Geiranger Road (drumul de la Geiranger catre Dalsnibba) si se intinde intre două orase Norddal si Stranda. In timpul verii populatia oraselor creste semnificativ datorită turistilor care le viziteaza.

Geiranger - port

Geiranger - port view

Faimosul si impresionantul Fiord Geirenger ne intampina cu o vreme mohorata dar care nu ii stirbeste frumusetea.

Geiranger - cruise ships

Geiranger - boats

Geiranger - bar

Navele de croaziera ce ancoreaza aici fac privelistea mult mai spectaculoasa dar si aduc un flux de oameni de animeaza zona.

Geiranger - port views

Geiranger - overview

Fiordul Geiranger este de fapt un brat de 15 km al fiordului Storf fiind pe lista World Heritage a UNESCO, recunoscut ca unul dintre cele mai populare fiorduri norvegiene (multi spun ca este cel mai frumos).

Geiranger - cruise

Geiranger - seven sisters waterfall

Geirangerfjord ofera privelisti incantatoare oferite de două dintre cele mai pitoresti cascade : Brudesloret (Voalul Miresei) și Desyvsostrene(Cele 7 surori); Lysefjord, faimos pentru peisajele muntoase inedite. Nu am putut sa nu le vizitam cu o mini croaziera, pretul fiind de 225 NOK per adult.

Geiranger - fjord cruise

Geiranger - waterfall

Desi am fost extrem de impresionati de Geiranger, la sfarsitul zilei mi-a fost greu sa ma hotarasc ce a fost mai frumos: fiordul sau drumul spre Dalsnibba cu imagini ce iti taie respiratia.

Geiranger - dalsnibba

Geiranger - houses

Geiranger - dalsnibba1

Si sa nu uit: norvegienii nu s-au mai complicat sa te coboare muntele prin serpentine sapate pe versanti, ci au facut un tunel ce strabate de sus in jos muntele, cu o panta de 18-20% aproape in linie dreapta. Absolut incredibil !

Geiranger - houses1

Geiranger - cow

Ce zi incredibila si cat de frumoasa e Norvegia …….