Din Oslo (vezi impresii aici) am pornit dis de dimineata cu scopul de a ajunge la Drumul Atlanticului si Andalsnes  , locul de cazare, de unde in ziua urmatoare urma periplul fiordurilor principale : Geiranger (vezi impresii aici), Nordfjord si Sognefjord (vezi impresii aici). Distanta ce o aveam de strabatut era de 443 km , cu o trecere cu bac-ul , de altfel destul de frecvente in zona de vest si nord-vest a Norvegiei, dar care avea sa fie incununata cu celebrul Drum al Atlanticului ca punct final al calatoriei noastre.

harta-circuit-scandinavia Drumul Atlanticului - view Drumul Atlanticului - boat

Drumul Atlanticului este o sosea lunga de 8,3 kilometri care uneste orasele Kristiansund si Molde, centre urbane din regiunea situata in fiordurile din vestul Norvegiei. Soseaua incepe la aproximativ 30 de kilometri sud-vest de Kristiansund si se termina la 47 de kilometri nord de Molde.

Drumul Atlanticului - bac Drumul Atlanticului - road

Drumul serpuieste peste poduri joase ce par a iesi din mare unind salba de insule dintre Molde (celebru pentru festivalul de jazz pe care il gazduieste anual, in iulie) si Kristiansund, in zona fiordurilor din vest.

Drumul Atlanticului - stop

Drumul Atlanticului trece pe langa o zona foarte periculoasa a coastei de vest a Norvegiei, numita Hustadvika. Furtunile impresionante care se abat asupra zonei au adus sfarsitul multor nave, de-a lungul timpului. Insa cand apele oceanului se mai linistesc, privelistea oferita de intinderea oceanului este spectaculoasa, fiind animata de o varietate de pasari, foci si chiar balene.

Drumul Atlanticului - map

Desemnata “constructia secolului” in Norvegia in 2005, soseaua uneste micile comunitati de pe coasta si a primit statutul de traseu turistic national datorita arhitecturii podurilor si a frumusetii rare a tinuturilor pe care le strabate.

Drumul Atlanticului - sunset Drumul Atlanticului - walk

Odata ajunsi la Molde, trecem pe un pod spectaculos inainte de a intra in orasul ce se afla pe celalalt mal.

Drumul Atlanticului - molde bridge

Coborararea de pe pod ne duce intr-un tunel ce traverseaza subteran intinderea de apa si ne duce in Molde.

Ne cotinuam drumul si curand ni se dezvaluie Drumul Atlanticului (detalii aici).

Drumul Atlanticului - panoramic view Drumul Atlanticului - car

Oceanul era linistit si nu am avut parte de vreun spectacol grandios dar constructia si parcurgerea drumului au fost impresionante.

Ne indreptam incet spre cazare cand soarele deja apune si dimineata pornim spre Geiranger, cel mai cunoscut si frumos fiord al Norvegiei.