Cabo da Roca nu este o localitate sau o statiune, este doar un loc. Daca va aflati in Portugalia, nu departe de Lisabona (aprox. 40 km), merita sa mergeti in acest loc pentru ca este cel mai vestic punct al continentului european, locul in care – afundandu-se in ocean – soarele apune cel mai tarziu. Sculptate pe crucea de piatra care se inalta la marginea continentului, cuvintele poetului portughez Luis de Camoes, spun tuturor ca la Cabo da Roca este “locul unde se termina pamantul si incepe marea”.

Cum ajungi la Cabo da Roca?

Din Lisabona cu trenul – gara Cais do Sodre, pe linia de metrou verde –  pana in Cascais (sunt trenuri la fiecare 20 de minute) si apoi cu microbuzul numarul 403 pana la Cabo de Roca.

Cabo da Roca1

Tot din Lisabona si tot cu trenul dar din Gara Rossio (in centru, pe liniile de metrou albastra si verde, statia Restauradores), pana in Sintra (sunt trenuri la fiecare 15 sau 30 de minute, in functie de zilele saptamanii), apoi cu microbuzul 403 pana la Cabo da Roca. Primul tren spre Sintra pleaca la 6 dimineata din Lisabona.

In Sintra statia de autobuz este langa gara, in stanga iar in Cascais vizavi de gara. La Cabo da Roca autobuzul opreste chiar langa Oficiul de Turism.

Din Lisabona pana in Sintra sau Cascais nu platesti nimic daca ai Lisboa Card. Poti de asemenea cumpara un bilet – Turistico diario –  cu care am avut acces nelimitat intreaga zi, pe toate liniile de transport ale companiei Scotturb.

Pentru mai multe detalii legate de orarul autobuzelor, consulta site-ul oficial al companiei de transport Scotturb aici.

Cabo da Roca6 Cabo da Roca3

Noi am ajuns cu masina inchiriata venind dinspre Sintra (vezi impresii aici), intr-o parcare nu foarte mare dar suficient de incapatoare pentru ca timpul mediu de vizitare este de 30-45 minute, asa ca se gasesc permanent locuri datorita dinamicii locului. Dupa vreo jumatate de ora de drum sinuos si ingust, prin paduri salbatice, dar neasemuit de frumoase, oprim pe un platou inalt unde nu exista terase sau locuri de cazare, ci doar un mic magazin de souveniruri, o cafenea si un birou de informatii. Farmecul locului este dat tocmai de natura lui salbatica.

Despre Cabo da Roca

Pe pamantul brun-roscat, cu palcuri de iarba arse de soare si vant, dainuie vegetatia specifica, adaptata mediului, o planta nu prea inalta, verde roscat, cu frunze groase.

In afara de crucea de piatra si emblema locului, farul care i-a calauzit timp de mai multe veacuri pe iscusitii navigatori portughezi, aici nu vezi decat stanca si imensitatea oceanului. De la 140 de metri deasupra nivelului marii, un minunat peisaj este rasplata efortului de a fi venit aici, la capatul lumii.

Cabo da Roca

La marginea Europei, in bataia vantului, privesc din inaltimi valurile Atlanticului care izbesc cu forta stanca, poti inspira adanc aerul pur, si poti asculta zgomotul vantului si al valurilor.

Mentionez ca este indicat ca vizitatorii sa aiba haine de protectie contra vantului. Un fas subtirel este foarte potrivit chiar si in lunile de vara. Sepcutele sunt inutile pentru ca… le zboara vantul.

Statia de autobuz e chiar în fața Oficiului de Turism unde, in schimbul a cativa euro, poti sa oficializezi vizita la Cabo da Roca. Documentul se elibereaza pe loc, sunt 2 versiuni – una de 6,5 euro și cealaltă de 11 euro – si certifica  prezenta ta în cel mai vestic punct al Europei.

Cabo da Roca2

E interesant de stiut ca incepand cu 1999 , Cabo da Roca a intrat in programul Sri Chinmoy Peace Blossom, care promoveaza pacea si prietenia la nivel international. Sunt aproape 1000 de locuri din intreaga lume care sunt în acest program iar dovada sta scrisa pe o placa tintuita pe unul dintre zidurile Oficiului de Turism.

Incheiem o zi plina dar incarcata de amintiri incredibile ce vor dainui peste ani. Dar si cu foarte multe fotografii ce ne vor purta din nou pe aceste meleaguri, virtual, ori de cate ori le vom privi.