In ianuarie 2013, drumurile m-au adus pentru 5 zile in Cork, Irlanda (detalii aici), are este al doilea ca marime din Irlanda dar al treilea daca numarul locuitorilor este criteriul de comparatie (putin peste o sute de mii). Este in Sud-ul insulei si din Dublin si pana in Cork distanta este de 250 km.

Orasul este mic si totul se invarte in jurul centrului sau, care este practic o insula pe raul Lee.

Cork - Lee river

Cu mai bine de o mie de ani in urma, ceea ce acum este oras, era o laguna, sau o delta a raului, care avea o multime de mici insulite, printre care treceau canalele raului Lee. Aluviunile si oamenii, au umplut incet-incet canalele si astfel s-a creat o zona solida, pe care s-a dezvoltat orasul. Unele strazi actuale, cum ar fi strada Sf. Patrick, Mall Sud si Grand Parade, sunt de fapt construite pe canale fluviale anterioare. Acum, raul Lee strabate orasul de la Vest la Est, avand o singura insula si formand la varsarea in mare, unul din cele mai mari porturi naturale din lume, situatie de care locuitorii profita din plin.

Cork - houses

In sec. XVII, orasul a cunoscut o dezvoltare si inflorire rapida, datorita intensificarii comertului pe mare si legaturilor navale cu zona de Nord a Atlanticului. O a doua perioada de mare dezvoltare a fost in a doua parte a sec. XX cand dintr-un oras comercial, Cork a devenit unul industrial. La acest lucru contribuind deschiderea primei fabrici a companiei Ford din afara Americii (vezi impresii aici) si asta pentru ca bunicul si tatal lui Henry Ford erau irlandezi nascuti in Cork.

Cork - downtown

Peste raul Lee, in orasul Cork sunt treizeci de poduri care leaga un mal de celalalt. Tot pentru comoditate si pentru fluenta circulatiei, strazile din centru au cate un sens de circulatie auto, lucru care la randul lui face ca orientarea sa fie usoara. Practic, patru strazi delimiteaza centrul orasului si in acea zona sunt cele mai multe magazine, este universitatea (deschisa pentru vizitare ca obiectiv turistic), sunt restaurante cafene si pub-uri.

Cork - downtown restaurants Cork - pub

Strazile Sf. Patrick, Oliver Plunkett Street, strada Paul si Nord Main Street formeaza centru comercial. Pe MacCurtain Street, Washington si Oliver Plunkett Street sunt cele mai multe restaurante adunate la un loc. In jurul strazii Anglesea este centrul administrativ al orasului iar centrul financiar si cele mai multe birouri sunt in zona de Sud, unde este si mall-ul.

Cork - downtown pubs

Daca ceva nu mi-a placut in acest oras, a fost faptul ca in afara locurilor de interes turistic, unde ghizii vorbesc o engleza aproape britanica, in rest… greu cu limba. In primul rand vorbesc mult mai mult irlandeza, iar engleza vorbita de ei este atat de “condimentata” cu cuvinte irlandeze, incat greu intelegeam ce spun ei. Din fericire ei ne intelegeau bine pe noi. Si asta a inceput inca din timpul zborului cu Air Lingus in care mi se parea incredibil ca intelegeam tot al cincilea cuvant 🙂

Ah, si nelipsita ploaie care in toate cele 5 zile cat am stat nu a contenit o clipa. Dar era ciudat ca nu simteai nevoia de umbrela dar dupa 1h de plimbat iti simteai geaca uda.

Cork - by night Cork - Lee river by night

In una din zile, am dat o fuga pana la Blackrock Castle, aflat in apropierea hotelului nostru. Existenta acestui castel – fort, este legata de existenta piratilor. La sfarsitul sec. XVI. locuitorii orasului i-au cerut Reginei Elisabeta I a Angliei sa construiasca pe stanca negra un fort, din care ei sa supravegheze activitatea pe mare si la nevoie sa respinga atacurile piratilor care la vremea aceea umblau nestingheriti prin lume. In jurul anului 1600, a fost construit primul fort, care avea ziduri groase de peste doi metri si un diametru de cca. 10 m.

Cork - blackrock castle

In oras exista doua biserici de mare importanta religioasa, culturala si istorica. Biserica St Annes Shandon din centrul istoric al orasului, este cel mai faimos punct de reper din oras. Este o biserica anglicana, din al carui turn se poate vedea o ponorama a orasului. Ceasurile din turnul ei au fost printre primele ceasuri publice din Irlanda, iar clopotele ei se aud si acum melodios la fiecare sarbatoare. Despre cele patru ceasuri din turn, cate unul pe fiecare fata se spune ca sunt “ceasurile mincinoase” caci de cand au fost montate si pana in ziua de azi, nu au aratat ora exacta niciodata. Fiecare ceas are un mic decalaj de 2-5 min. Acest turn cu patru ceasuri este mai batran si a fost cel mai mare “din Regat” pana la realizarea celebrului Big Ben.

Cork - church

Saint Fin Barre’s Cathedral este o catedrala frumoasa, in stil gotic, catedrala diecezana a Bisericii din Irlanda. Este o constructie deosebit de frumoasa, in care s-a investit mult si in care nu s-au facut economii la amenajarea si infrumusetarea interioara.

Seara, zona centrala si pub-urile erau neincapatoare. Legendarul apetit al irlandezilor pentru alcool mi-a fost confirmat desi totul era civilizat 🙂

Escala de intoarcere din Londra (vezi impresii aici) a fost destul de lunga si nu imi aduce o amintire prea placuta dar raman cu gustul irlandez al sederii mele in Cork.

See you next time Cork !