Pentru vacante de vis e bine sa te documentezi inainte si sa transformi multe din scenariile ivite intr-o calatorie in oportunitati de a-ti maximiza avantajele oferite.

Cu cat navighezi mai mult si incerci diferite croaziere si operatori, ajungi sa aduni mai multe informatii neoficiale pe care liniile de croaziera nu ti le spun si care iti dau mai multe optiuni, care iti permit sa economisesti bani si care in general iti permit sa te simti si mai bine la bord si sa ai vacante de vis.

Poate fi vorba doar despre ce iti poate aduce steward-ul in cabina , care sunt produsele ce nu apar in meniu la bar sau in restaurant. Sau poate un pont care iti permite sa achizitionezi produse de la bord la preturi reduse.

Sigur ca unele dintre articole le-am dedicate unor sectiuni special (vezi impresii aici si aici) asa ca acum incerc sa adaug cateva informatii noi.

vacante de vis - food

Despre mancare

  • Nu esti limitat sa comanzi doar un aperitiv, fel principal sau desert in restaurantele principale. Poti comanda doua feluri principale si trei deserturi daca doresti. De asemenea poti comanda portii de aperitive de marimea felului principal sau poti comanda cateva aperitive in loc de felul principal. Este un mod grozav sa incerci feluri noi de mancare care nu stii sigur daca iti vor fi pe plac sau nu.
  • Room service-ul este in general gratuit, exceptie facand cateva linii ce taxeaza serviciul. Depinde si de tipul de cabina avut si de linia de croaziera dar asta e destul de clar precizat in pliantele din camera
  • Majoritatea oamenilor servesc cina in restaurantele principale sau la bufet in prima seara a croazierei si multi nu au descoperit inca restaurantele de specialitate. Daca rezervi o masa la unul din restaurantele de specialitate pentru prima seara a croazierei poti primi un discount
  • Specialitatile pe baza de cafea de la cafenele de pe vas sunt contra cost, insa produsele de patiserie, sandvisurile si alte produse alimentare de aici sunt de cele mai multe ori gratuite.
  • In ziua imbarcarii multi pasageri se indreapta direct catre bufet pentru a servi pranzul si pentru a astepta cabinele sa fie gata. Se creaza aglomeratii mari insa unele linii de croaziera au alternative– restaurantele principale sau un mini bufet in atrium. Intreaba un membru al echipajului sau verifica programul zilnic pentru a te putea bucura de o prima masa linistita.
  • Nu stii ce seara sa planifici pentru cina in unul din restaurantele de specialitate? Meniurile pentru restaurantele pricipale sunt planificate pentru o saptamana si biroul de informatii are acces la aceste meniuri.
  • Diferenta intre mesele din bufet si restaurantele principale in care ai fost repartizat consta in :
    • La restaurant e un meniu relative fix cu 1-3 optiuni pentru fiecare fel servit
    • Mesele sunt intre 4-8 persoane si de obicei stai la masa cu persoane necunoscute repartizate automat si aleator
    • La restaurant sunt 2 serii in care se serveste masa : de la 19 si 21 in general cu mici diferente intre diferitele linii de croaziera. Asta e oarecum sincronizat cu show-ul principal de seara care e de la 20 si 22 astfel ca toata lumea s ail poata urmari daca doreste
    • La bufet, mancarea e stil bufet suedez si poti allege permanent intre diferitele optiuni. Si membri ai echipajului servers masa la bufet, dar evident ca nu toata lumea si doar  o parte, de obicei cei de rang superior
    • Exista un colt cu mancare specifica portului/zonei in care se gaseste nava in acem moment

vacante de vis - food corner

  • La bufet ai pizza si fruncte 24/24 astfel incat ai intotdeauna o optiune culinara

Despre bauturi

  • Nu exista regula “bauturilor cu capac” la bord. Puteti lua bautura din bar la buffet sau in cabina sau oriunde pe vas si nimeni nu va reactiona. (Cateodata este valabila aceasta regula si pentru mancare)
  • De cele mai multe ori este mai ieftin sa cumperi o sticla de vin decat cateva pahare – dar ce faci daca nu termini sticla? Ospatarii pot insemna sticla cu numarul cabinei dumneavoastra si o pot pastra pentru a doua zi.
  • Grupurile de bautori de bere pot face economie comandand galeti de bere. Poti primi 4 sau 5 sticle de bere si galeata cadou iar tarifele sunt un pic mai mici decat daca veti cumpara individual cate o sticla.
  • La majoritatea liniilor, sucurile racoritoare nu sunt gratuite – insa ceaiul rece in restaurantul principal, de regula este gratuit. Economisteste cumparand un card cu tarif fix pentru consum nelimitat de bauturi racoritoare. Nu face exceptie nici MSC si experientele avute de noi cu ei.
  • Majoritatea liniilor de croaziera interzic pasagerilor sa aduca la bord bere sau bauturi spirtoase, insa permit aducerea unei sticle sau a doua de vin sau sampanie. De asemeea, citeste programul zilnic pentru a vedea bauturile speciale ale zilei si cand le poti cumpara la tarife mai mici.
  • Fiecare linie de croaziera are un pachet de bauturi separate care poate si o optiune mai buna decat cumpararea de bauturi singular mai ales pentru pasionati.
  • Apa la dozator, cafeaua si sucurile la dozator sunt gratuite in timpul mesei si cam in orice moment petrecut pe vas si luate de la bufetul-restaurant. La orice bar de pe vas ele sunt contra-cost.

Despre cabine

  • Cabinele interioare nu beneficiaza de lumina naturala. Deschideti televizorul pe programul pe care ruleaza camera web de pe puntea deschisa si ai imagini real-time despre zona in care se navigheaza
  • Cu toate obiectele electronice pe care le avem in jurul nostru zielele astea, majoritatea pasagerilor considera insuficiente prizele disponibile in cabine. Puteti aduce cu dumneavoastra un prelungitor sau intrebati steward-ul; de cele mai multe ori exista prize ascunse dupa TV sau dupa pat.
  • Sunteti pretentiosi in ceea ce priveste patul? Unele linii au extra protectii pentru saltele, extra cearceafuri sau diferite tipuri de perne pentru solicitarile speciale. Intrebati inainte sau in timpul croazierei si va vor fi oferite.
  • Designerii de cabine sunt destul de inteligenti in crearea de cat mai mult spatiu pentru depozitare. Explorati un pic sau rugati steward-ul sa va prezinte cabina. Veti fi surprinsi sa gasiti locuri pentru depozitare sub pat sau canapea sau in spatele oglinzii.
  • Daca va este greata, nu alergati la farmacie inainte sa dati o serie de telefoane. Ospatarii Room service va pot aduce mere si uscatele sau de cele mai multe ori veti primi medicamente pentru raul de mare gratuit, de la receptie.

vacante de vis - show

Despre divertisment

  • Multe linii de croaziera ofera minute gratuite de Internet daca cumparati un pachet de Internet in prima zi a croazierei.
  • Spa-urile ofera discounturi pentru cei ce merg aici in prima zi sau in zilele in care vasul docheaza in porturi. Opriti-va la spa pentru a vedea ofertele zilnice.
  • Apelurile telefonice in larg sunt extreme de scumpe daca sunteti conectati la semnalul prin satelit oferit de nava. Evitati sau cumparati un pachet cu minute incluse similar cu cel de Internet dac anu vreti sa transformati vacante de vis in unele costisitoare
  • Exista show-uri zilnice de la 20 sau 22 in sala de teatru mare a navei sustinute de echipa de animatie. De obicei sala e neincapatoare pentru ca spectacolele sunt captivante. Cel putin copiii nu au ratat nici un spectacol
  • Zilnic exista o trupa de animatie ce organizeaza diferite spectacole tematice la piscine principal de la concursuri , la dansuri, disco sau lectii de gatit J
  • Exista un teren de baschet, tenis, fotbal, etc la care se paote face programare pe un table ce iti asigura rezervarea lui
  • Exista un club de copii unde poti lasa copiii si cei de acolo le pregatesc diferite activitati inclusive program de servire a mesei
  • Seara de la 23 se organizeaza discoteca dar si muzica live in diferitele baruri de pe nava

Cred ca e aproape imposibil sa te plictisesti sau sa nu gasesti ceva interesant din pleiada de oferte si posibilitati. Poti avea vacante de vis si in general depinde de tine cum reusesti sa maximizezi distractia.