Apropierea de Cluj-Napoca, fac Cheile Turzii (detalii aici) un obiectiv accesibil pentru noi dar si un loc un care ne refugiem destul de des. Mai nou, pe 2 roti pornind de la Ciurila si ajungand la intrarea in chei, dinspre Petrestii de Jos.

Cheile Turzii - bikes

Cheile Turzii se afla in judetul Cluj, cel mai apropiat oras este municipiul Turda, situat la o distanta de 6 km, cu coordonatele 46°33’56’ N 23°40’19’ E.

Cheile Turzii - preview

La inceputul traseului este un panou informativ cu un text in limbile romana, engleza si maghiara, din care reproduc informatiile in ceea ce urmeaza:

Rezervatia Naturala Cheile Turzii

Rezervatie Naturala, infiintata in 1938 cu importanta botanica, zoologica, geologica si peisagistica, fiind de interes national si comunitar (Sit Natura 2000). In rezervatie au fost descrise peste 990 de specii de plante, 110 de specii de pasari, mamifere si reptile. Suprafata protejata sste de 324 ha. Lungimea defileului – 1270 m. Inaltimea peretilor-250 m. Peste 100 km. de trasee turistice marcate. Se practica alpinism pe pereti de 200 m. inaltime.”

Cheile Turzii - tour

Traseul dintr-un capat in altul al cheilor l-am facut de nenumarate ori, iar uneori am si urcat pe chei de unde privelistea e incredibila.

In pesterile din Cheile Turzii se gasesc cele mai vechi urme ale vietii omenesti din zona Turda. Aceste urme, vechi de cca. 60.000 de ani, apartin comunitatilor musteriene de vanatori din paleoliticul mijlociu.

Cheile Turzii - visit

Peisajul carstic si salbatic este unul dintre cele mai spectaculoase, Cheile Turzii cu patru punti peste raul Hasdate, pot fi strabatute cu usurinta de turisti pe o poteca turistica amenajata in acest sens.

Toate cele patru punti sunt botezate astfel: prima se numeste Puntea Pesterilor, a doua Mijlocul Cheilor, a treia Vizuina Spalata si ultima, aproape de iesirea din Chei Portita Cheilor.

Cheile Turzii - bridge

Asadar, am ajuns la intrarea pe traseul turistic amenajat pentru vizitarea Cheilor. Poteci inguste, poduri pline de turisti, nu tocmai solide, chiar si inclinate, cu scanduri lipsa si rupte. Putina adrenalina nu strica, ba chiar aduce zambetul pe chipul celor care reusesc sa paseasca pe malul celalalt.

La cateva cotituri stanca pe care trebuie sa treci este foarte ingusta situata la inaltime, cotitura fiind in unghi de 90°, nu vezi daca vine cineva din sens opus. In astfel de cazuri si au fost de mai multe ori, cand a trebuit sa mergem cu spatele pana gaseam un loc suficient de larg pentru depasire.

Cheile Turzii - rocks

Si asta nu e tot! Acum incepe distractia, cand toti coboara cu avant spre tine si trebuie sa te pozitionezi ori lipit de peretele stancos si sa-i lasi pe ei pe margine, ori sa treci, fara sa te uiti in jos ca sa vezi inaltimea la care te afli, cu respiratia taiata, pe partea care a mai ramas libera din stanca alunecoasa.

Cheile Turzii - Riri westie

Chiar la traversarea Puntii Pesterilor, se observa la baza muntelui niste cavitati care sunt niste intrari in pesteri, de fapt, mici grote, neamenajate. Astfel de cavitati puteti observa pe tot parcursul traseului din Cheile Turzii.

Cheile Turzii - view

Am intalnit de-a lungul traseului mai multi alpinisti care escaladau peretele stancos. Multe placute comemorative cu numele unor alpinisti sau cutezatori ne apareau din loc in loc, unele insotite de cruci.

Cheile Turzii - mountains

Si nici Riri, westie-ul nostru, nu s-a lasat mai prejos si s-a distrat de minune desi a alunecat de cateva ori neavand bocanci adecvati drumetiilor 🙂

Va recomand aceasta destinatie, daca va place natura si un pic de adrenalina. Cheile Turzii este una din principalele atractii ale zonei Clujului alaturi de Coltesti (vezi impresii aici), Salida Turda si multe altele.