Ajungem in Lisabona venind dispre Algarve (vezi impresii aici) si suntem dornici sa exploram capitala lusitana despre care am auzit atatea lucruri frumoase. Urma sa ne convingem cat de adevarate erau aceste pareri despre un oras absolut fermecator.

Inaine de a povesti cum ne-am petrecut cateva zile in capitala lusitana, haideti sa descoperim cateva elemente tehnice si extrem de utile in organizarea oricarei excursii aici. Puteti sa le considerati un mini ghid turistic util oricui ajunge in zona.

Pentru inceput , putina incursiune in istoria Lisabonei cu cateva repere esentiale.

Desi exista dovezi arheologice potrivit carora zona a fost locuita inca de acum 30 de mii de ani, orasul Lisabona s-a afirmat ca fiind unul dintre cele mai ravnite orase port de la Oceanul Atlantic asa cum era configurata Lumea Veche milenii mai tarziu. Dupa cum sustin legendele, Lisabona a fost intemeiata de catre calatorul si eroul grec Ulise, pe drumul de intoarcere din Razboiul Troian, numele sau original, Ulissipo sau Olissipo, insemnand „portul fermecat”. Si, de vreme ce toate popoarele – de la fenicieni, celti si romani la arabi si chiar spanioli – au fost manate de dorinta de a domina orasul, este justificat ca Lisabona sa fie descrisa drept un loc fermecat.

Lisabona - se cathedral2

Evul mediu

In timpul perioadei romane, cu incepere din al II-lea secol d.H, Lisabona a devenit unul dintre cele mai importante orase din Peninsula Iberica, numele sau fiind schimbat in Felicitas Julia. Mai tarziu a fost capturat de mauri, mai precis in secolul al VIII-lea, cand revine la numele sau anterior. Maurii au rezistat mai bine de trei secole atacurilor initiate de cruciatii crestini, pierzand orasul in prima jumatate a secolului al XII-lea. Cu incepere din anul 1252, orasul se bucura de statutul de capitala a Portugaliei.

Epoca moderna

Epoca descoperirilor, cuprinsa intre secolul al XV-lea si secolul al XVIII-lea, a facut din Portul Fermecat principalul punct de pornire al expeditiilor portugheze. Exploratorii navigau pornind din acest oras catre intreaga lume, descoperind noi teritorii in America de Sud, Africa, si chiar si un nou drum catre India. Aceasta a facut din Portugalia una dintre natiunile cele mai puternice din Europa, in vreme ce Lisabona era cel mai prosper centru comercial al continentului.

Totusi, aceasta epoca de inflorire s-a intrerupt abrupt in 1755, cand un cutremur devastator a distrus jumatate din cladirile orasului. Cutremurul a fost urmat de incendii si de un tsunami si mai catastrofal, ceea ce a pus capat domniei portului fermecat asupra oceanelor. Cu toate acestea, Lisabona a fost reconstruita din propria sa cenusa de primul Marquees de Pombal, Sebastiao Jose de Carvalho e Melo, care l-a amenajat cu strazi mai ample, transformandu-l intr-un oras modern intr-o lume moderna.

In secolul al XIX-lea, Lisabona a fost capturata de Napoleon Bonaparte, cea mai mare parte a tezaurului sau fiind furata si cele mai multe cladiri fiind jefuite sau pur si simplu distruse. Lisabona a renascut din nou dupa intoarcerea noului rege in capitala, extinzandu-se spre nord, ca urmare a dezvoltarii industriale.

Lisabona - view1

Epoca contemporana

La inceputul secolului al XX-lea, dupa uciderea regelui Carlos I al Portugaliei (regele a fost ucis in Lisabona in 1908), orasul a fost punctul de pornire al loviturii republicane in 1910, eveniment ce a transformat Portugalia in republica democratica.

Inainte de a trece sa exploram orasul, haideti sa vedem ce optiuni de transport avem.

Cum te deplasezi in Lisabona

Metrou si autobuze

Lisabona are un sistem de transport public foarte eficient care acopera orasul si zonele inconjuratoare. Proaspat imbunatatitul sistem de metrou al Lisabonei este de asemenea rapid si eficient.
Extinsa retea de autobuze si tramvaie este condusa de Carris. Sunt multe case pentru bilete, dar le puteti cumpara si de la sofer sau de la aparatele din interior (acest sistem fiind disponibil doar in unele tramvaie).
Cel mai bun mod de a folosi transportul public este cumapararea cardului reincarcabil 7 Colinas (Viva Viagem). Este valabil la metrou, tramvai, si majoritatea autobuzelor. Singura exceptie sunt autobuzele care nu sunt sub patronajul Carris – alte companii au propriul sistem de plata. Cardul poate fi cumparat la pretul de doar 0.50 € (acest pret nu include nicio calatorie – adaugati cate aveti nevoie), si ramane valid pentru un an.

De unde poti cumpara cardul  Viva Viagem ?

lisabona - viva viagem

In cazul in care puteti cumpara Viva Viagem Odata ce ajungeti la Lisabona, puteti cumpara o carte Viva Viagem la:

 • statii de metrou, feribot si suburbie de la orice masina automata de bilete sau birou de bilete. Biletele au versiunea in limba engleza;
 • Mai multe puncte de vanzare locale PayShop din Lisabona.

Doua persoane care calatoresc impreuna au nevoie de cate cate o cartela. Puteti oferi un card Viva Viagem unei alte persoane numai daca nu calatoriti in acelasi timp. In cazul in care copiii dvs. au varsta sub 4 ani, ei pot calatori gratuit atunci cand sunt insotiti de un adult care detine un card .

Unde puteti utiliza Viva Viagem ?

Autobuz, tramvai si funicular (Carris)

Pe autobuze, tramvaie si funiculare operate de Carris, inclusiv tramvaiul 15 catre Belém, Tramvaiul 28 si cele trei funiculare din Lisabona – Ascensor da Bica, Ascensor da Glória si Ascensor do Lavra . Puteti, de asemenea, sa il utilizati pe liftul Elevador de Santa Justa. Dar nu pe: Aerobus si rutele turistice (de ex. Autobuzul hop-on-hop).

Metro – Toate liniile.

Lisabona - square

Trenurile suburbane (CP) – Pentru calatorii spre/de la

 • Estoril
 • Cascais
 • Sintra

Ferry – Pentru calatorii spre/de la

 •  Cacilhas
 • Trafaria / Porto Brandão
 • Seixal / Barreiro / Montijo

La sud de raul Tejo (Fertagus si TST) – Atat variantele de  Viva Viagem verde si alb pot fi folosite la Lisabona, iar acestea functioneaza la fel. Singura diferenta este ca un card alb, spre deosebire de unul verde, nu este valabil pentru furnizorii de transport public care opereaza la sud de raul Tejo. De exemplu, puteti utiliza atat cardurile Viva Viagem, de culoare alba, cat si verde, pe feribotul dintre Lisabona si Cacilhas peste rau in Almada, dar odata ce exista o carte verde Viva Viagem cu credit “zapping” (vezi mai jos) Cacilhas si Cristo Rei, statuia lui Hristos. Daca aveti o cartela alba Viva Viagem, pur si simplu cumparati un bilet de intoarcere de la soferul autobuzului.

Cat costa un card Viva Viagem si ce bilete trebuie sa primesc?

lisabona -ticket_machine

Un card Viva Viagem costa € 0.50. Pentru a il incarca, aveti trei optiuni:

 • Bilet unic (Carris / Metro): 1,45 €.

Acesta este un bilet pentru a plati pentru o anumita calatorie. Cumparati-l daca intentionati sa faceti exact acea calatorie in transportul public de la Lisabona. Biletul este valabil o ora pe metrou si pe Carris (de exemplu, daca luati metroul de la Marquês de Pombal la Rossio (linia albastra) si apoi prindeti tramvaiul 15 de la Praça da Figueira la Belém). Cu toate acestea, un singur bilet nu permite doua intrari consecutive pe metrou, adica puteti calatori cu metroul timp de o ora atata timp cat nu parasiti reteaua de metrou.

 • Zapping: orice suma cu minimum 3 euro si multipli de 5 euro pana la limita de de 40 euro.

Alegeti aceasta optiune daca intentionati sa calatoriti mult pe transportul public in Lisabona (se plateste dupa trei calatorii). Cu optiunea Zapping, costul fiecarei calatorii individuale este:

 • Carris: 1,30 € Metro: 1,31 €
 • Tren spre Estoril / Cascais / Sintra: 1,90 €
 • Feribot catre Cacilhas: 1,25 € | Trafaria / Porto Brandão: € 1,17 | Seixal / Barreiro: € 2,35 | Montijo: 2,70 €

Lisabona - abril 25 bridge

 • Un bilet de 1 zi: calatoriti cat timp doriti 24 de ore. Biletele de o zi se activeaza la prima calatorie si sunt disponibile in urmatoarele optiuni:
  • Carris / Metro: 6,30 € Calatorii nelimitate la metrou si Carris, inclusiv autobuz, tramvai, funicular si lift.
  • Carris / Metro / CP: € 10.40 Calatorii nelimitate la metrou, la Carris si la trenurile suburbane (linii Sintra, Cascais, Azambuja si Sado).
  • Carris / Metro / Transtejo: € 9.35 Calatorie nelimitata pe metro, Carris si feribot spre Cacilhas (conexiunea fluviala Tejo).

Bine de stiut

Biletele si punctele de vanzare accepta numerar, precum si cardurile de debit si de credit emise de companii importante (de exemplu, Visa, MasterCard, Maestro). Odata ce ati ales o optiune, nu puteti trece la un alt tip de tarif in timp ce cel anterior nu a fost utilizat. De exemplu, daca ati ales optiunea Zapping, trebuie sa utilizati mai intai tot creditul de pe card inainte de a va permite sa cumparati un bilet de o zi. Cea mai usoara modalitate de a verifica soldul Viva Viagem este sa mergeti la o masina de bilete la orice statie de metrou si sa introduceti cardul. Aceasta va afisa soldul curent si va va oferi optiuni pentru a adauga mai multi bani pe cardul dvs. Daca pierdeti cardul Viva Viagem in timpul unei calatorii, este posibil sa vi se perceapa un tarif de penalizare. Cardul dvs. Viva Viagem expira la un an de la data achizitionarii.

Cum sa utilizati Viva Viagem ?

Lisabona - view

On Carris

In autobuz, tramvai si funicular, glisati cardul Viva Viagem peste cititorul galben din apropierea soferului la inceputul calatoriei. Nu va miscati atunci cand calatoriti cu autobuzul sau cu tramvaiul. Asigurati-va ca ati incarcat cardul cu bilete sau ca ati platit banii inainte de a va lua in autobuz, tramvai sau funicular, deoarece nu veti putea incarca Viva Viagem acolo.

Pe metrou

Glisati cardul Viva Viagem pe un cititor de carduri pentru a deschide poarta atunci cand intrati pe platforma. La sfarsitul calatoriei, treceti din nou peste un cititor de carduri pentru a deschide poarta atunci cand parasiti platforma. Daca utilizati optiunea Zapping, aceasta inseamna ca veti fi taxat tariful pentru o singura calatorie. La unele cititoare de carduri postale (nu toate), este posibil sa vedeti soldul ramas, dar trebuie sa va uitati repede. Daca dintr-un motiv oarecare, la sfarsitul calatoriei, nu puteti trece cu grija cartela (de exemplu, o posta de bilete este deschisa din cauza unei probleme tehnice), nu va faceti griji, deoarece exista o limita de 90 de minute pentru fiecare calatorie si tariful corect va fi scos din cardul Viva Viagem dupa expirarea termenului.

La feribot si la trenul suburban

Indepartati cardul Viva Viagem pe cititorul de carti de pe holul de intrare sau poarta de acces la inceputul calatoriei. Numai glisati-l cand parasiti terminalul feribotului sau statia de tren daca este necesar pentru a deschide o poarta.

lisabona -tejo

Cardul defect Viva Viagem si creditul neutilizat

Puteti transfera creditul neutilizat la o noua cartela Viva Viagem daca expira sau nu mai functioneaza correct in perioada de valabilitate de un an. Cu toate acestea, aceasta operatiune nu este disponibila pe masinile automate de bilete. In schimb, ar trebui sa luati cartela veche la un birou de bilete la statiile de metrou, feribot sau suburbie. Nu toate statiile de metrou au birouri de bilete. Deci, in cazul unei cartele defecte puteti utiliza punctul de ajutor de langa masinile de bilete sau cititorii de carti postale. In caz contrar, ar trebui sa incercati un birou de bilete la una dintre urmatoarele statii de metrou:

 • Linia albastra: Marquês de Pombal, Colégio Militar / Luz si Jardim Zoológico;
 • Linie galbena: Marquês de Pombal si Campo Grande;
 • Linia verde: Rossio, Baixa-Chiado si Cais do Sodré; Linia rosie: Oriente si Aeroporto

Lisabona - Food1

Daca aveti de gand sa calatoriti mult intr-o anumita zi (mai mult de cinci calatorii), o alegere economica ar fi sa va luati un abonament valid pe o zi, costand 4 € (valid pana la 1am). Acesta este valabil si pentru autobuze si tramvaie.
Daca veti calatori mult, ati putea alege un abonament pentru mai multe zile.
Daca planuiti sa stati in Lisabona pentru mai mult timp (o saptamana si mai mult), puteti cumpara un abonament nelimitat care acopera autobuzele, metrourile si telefericele de la statia Carris in Santo Amaro. Costa 10 € pentru cardul Lisboa Viva, plus 28.10 € pentru un abonament nelimitat pe o luna. Puteti de asemenea sa le luati pentru o saptamana sau doua de calatorii nelimitate. Aveti nevoie de o fotografie de pasaport si bani cash.

Tramvai, Funicular si Lift

Lisabona - tram 28(1)

Lisabona are sase trasee de tramvai, trei funiculare si un lift vertical. In timp ce reprezinta inca o alternativa de  transport valabil la Lisabona, acestea sunt, de asemenea, o modalitate amuzanta de a descoperi orasul. Tramvaiul de epoca # 28 este o atractie turistica si unul dintre cele mai populare tramvaie. Acesta trece prin unele dintre cele mai pitoresti locuri din Lisabona, cum ar fi Alfama, Graça si Chiado. Mergeti devreme daca doriti sa evitati multimile. In serile de vara, va puteti bucura de vederi si de linistea orasului daca luati tramvaiul intre orele 20:00 si 22:00. Alte linii utile sunt tramvaiul # 12 care trece prin cartierul castelului de la Martim Moniz, tramvaiul modern # 15 care leaga Praça da Figueira si Belém, tramvaiul 18 intre Cais do Sodré si Ajuda si tramvaiul nr. 25 intre Rua da Alfandega si Campo de Ourique via Santos, Lapa si Estrela. Trei funiculare si un lift ridica dealurile cele mai abrupte din Lisabona. Desigur, ele asigura si coborarea.

Cu masina 

Ganditi-va de doua ori inainte de a folosi masina in centru, daca nu sunteti dispusi sa petreceti ore in trafic. Si parcarea este o problema. Trafcul aglomerat si strazile inguste pot fi coplesitoare pentru turisti.

Mersul pe jos

Daca locuiti in centrul orasului, mersul este o buna alternativa. Multe dintre atractiile din oras, cum ar fi Castelo si Alfama si regiunile Bairro Alto, sunt la distanta mica de Baixa.
Daca va pierdeti sau nu puteti gasi locul pe care il cautati, incercati sa gasiti cea mai apropiata statie Carris de autobuz sau tramvai. Majoritatea acestora (nu toate) au o harta foarte buna a orasului, cu pozitia voastra actuala marcata clar. Toate zonele turistice importante sunt prezentate la index, in josul hartii. O scurta privire a uneia dintre aceste harti Carris va va indrepta pe directia buna.
Puteti folosi de asemenea telefericele si „elevadores” (la Santa Justa). Abonamente pe o zi pentru transportul public sunt valabile si pentru aceste mijloace de transport.

lisabona -views

Feriboturile

Feriboturile leaga Lisabona si suburbiile de la raul Tejo din sud. Folosirea unui feribot spre Cacilhas este o buna oportunitate de a vedea Lisabona de pe apa. Feribotul costa cat o cursa cu metroul, puteti chiar folosi cardul Viva Viagem.

Cu bicicleta

Mersul cu bicicleta in oras este acum mult mai usor datorita efortului municipalitatii de a constru piste, a schimba traficul si a adauga damburi pentru reducerea vitezei masinilor etc, dar desigur ca unele zone din oras vor ramane surprinzator de deluroase. Daca planuiti sa mergeti pe aici, retineti ca Lisabonei ii lipsesc multe facilitati pentru biciclisti, si aceste strazi sunt acoperite de linii de tramvai, fum si lipsa benzilor speciale, asa ca vizitatorii care vor sa se avante in trafic cu bibicleta ar trebui sa aiba calitati de orientare. Sa mergeti pe trotuar cu bicicleta nu este recomandat. Este bine sa obtineti sfaturi la magazinele locale de biciclete.
Desi este mai bine decat in anii trecuti, sunt inca putine benzi pentru biciclisti in zona frumoasa intre Baixa si Belem, de-a lungul raului Tejo. Soferii sunt de obicei biciclisti de weekend asa ca sunt mai atenti cu ciclistii in ultimii ani. Locuri bune pentru a pedala in siguranta sunt de-a lungul zonei plate de langa rau, zona intinsa de la Parque das Nacoes, spre zona centrala a Cais Sodre, unde puteti inchiria biciclete, si mai ales de aici spre Belem. Obligatoriu pentru ciclisti: o calatorie usoara si sigura de-a lungul Baixa pana la zona istorica Descobertas-Belem-Jernonimos.
Puteti merge cu bicicleta chiar in afara Lisabonei – puteti lua bicicleta in trenuri si feriboturi gratuit – de-a lungul coaste Estoril spre frumoasele plaje din Guincho, spre Sintra, Cascais sau Costa da Caparica.

Daca luati bicicleta in transportul public aveti grija la:
Metrou: In timpul zilelor saptamanii aveti voie sa luati bicicleta numai dupa 20:30. In weekenduri este voie oricand si nu va costa nimic.
Trenuri suburbane: puteti lua bicicleta in tren gratuit, in fiecare zi a saptamanii, doar fiti rezonabili si evitati zonele frecventate de calatori la orele de varf.
Feriboturi: Puteti lua bicicleta gratuit, dar exista o limita a numarului de biciclete acceptate depinzand de linia feribotului si tipul lui, insa daca ajungeti devreme nu veti fi dezamagiti.

Magazinele  de biciclete in centru sunt rare.Puteti gasi un SportZone langa Rossio sau in Mallul Amoreiras. Intrebati despre magazinele specializate, angajatii sunt de obicei de mare ajutor.
Pentru inchirieri puteti verifica la Bike Iberia (telefon:+351 96 242 3455) aflat in Baixa, langa Cais Sodre si piata Praca Comercio, sunt profesionisti, prietenosi si de mare folos, oferind tururi, inchirieri cu livrare, echipament, protectie pentru ciclismul montan si multe sfaturi ale unor cunoscatori.

lisabona - bus

Hop on hop-off bus

Referitor la autobuzul turistic, mentionez ca se pot face plimbari cu CitySightseeing, Yellow Buses de la Carris si Lisbon Sightseeing de la Cityrama.

 • La CitySightseeing biletul pe 24 ore costa 18 euro, pentru fiecare din cele doua trasee
 • La Yellow Bus biletul unui pachet in care sunt incluse 4 trasee (zona Belem, zona Parcul Natiunilor, zona Tejo si traseul tramvaiului istoric pe coline) costa 22,5 euro pe 48 ore.
 • La Cityrama biletul pe 48 ore costa 25 euro si include 4 linii (Belem, Oriente, Castel Sao Jorje si Cascais):. Achizitionarea unui bilet la Cityrama ofera diverse reduceri la obiectivele turistice, cum ar fi 30% la Monumentul Descoperirilor, 20% la Castelul Sao Jorje, 15% la Oceanarium. Cityrama ofera si posibilitatea unei croaziere si o combinatie intre linia Belem, Oriente si croaziera costa 32 euro pe 48 ore.

Se fac croaziere pe Tejo si cu Lisboa Vista do Tejo, de aproximativ o ora, care costa 12 euro (se face reducere de 20% cu Lisboa Card), in care sunt incluse si un ghid in engleza si portugheza, snacksuri si bauturi. Imbarcarile pentru croaziere se fac din Cais da Princesa (Torre de Belem) sau Cais do Sodre (terminalul pentru feribot).

Cardul Lisabona

Unul dintre multele secrete ale unei vacante aproape gratis e city-pass-ul. Marile capitale ale Europei folosesc de ceva vreme acest instrument turistic ca sa-si promoveze atractiile din oras intr-un mod avantajos pentru vizitatori. Ca sa vezi daca e util sau ba un astfel de card, e important sa tii cont de numarul de zile pe care il petreci in orasul respectiv, de numarul de obiective turistice de pe lista ta si de pretul biletului de intrare pentru fiecare dar si de pretul city-pass-ului.

lisabona - lisbon card

De unde iei Lisboa Card?

De la orice birou al Oficiului de Turism din Lisabona, inclusiv de la cel din aeroport, de la Terminatul Sosiri. De altfel, daca ti se pare o afacere buna acest city-pass, iti recomand sa il ridici chiar din aeroport si sa-l folosesti ca sa ajungi in oras cu metroul.

Celelalte birouri ale Turismo de Lisboa le gasesti in Praça dos Restauradores, Praça do comércio, Gara Stª Apolónia International, pe Rua Augusta si la Chioscul de langa Manastirea Jeronimos.

Poti sa il cumperi online, sa il platesti cu cardul sau prin Pay Pal si apoi doar sa il ridici de la unul dintre Birourile Oficiului de Turism.

Cat costa Lisboa Card?
 • 24 de ore – 19 euro adult / 12 euro copil (4-15 ani)
 • 48 de ore – 32 euro adult / 18 euro copil (4-15 ani)
 • 72 de euro – 40 euro adult / 21 euro copil (4-15 ani)
Ce reducere am la transport?

Cu Lisboa Card ai dreptul la calatorii nelimitate si gratuite in toata reteaua publica CARRIS. Asta inseamna metrou, trenuri urbane, trenul care duce la Sintra, trenul care duce la Cascais, toate funicularele din oras, celebrul tramvai 28 si liftul Santa Justa (inclusiv accesul la Belvedere).

Atentie, nu uita sa validezi cardul la fiecare urcare in mijloacele de transport!

lisabona - tourist office

Ce reduceri am la muzeele din Lisabona?
 • La complexul din Sintra ai o reducere de 2 euro. Atentie insa ca trebuie sa ai la tine cuponul de discount din catalogul care insoteste Lisboa Card, altfel platesti bilet intreg (cum am facut eu). Discountul de 2 euro se aplica la fiecare atractie: Palatul Pena, Palatul National Sintra, Castelo dos Mouros, Parcul Monserrate si Convento dos Capuchos.
 • 20% reducere la Castelul Sao Jorge
 • 20% reducere Quinta da Regaleira
 • 30% reducere la Monumentul descoperirilor
 • 30% reducere la Muzeul Fado
 • 30% reducere la Muzeul Carris
 • 25% reducere la tururile cu autobuzele turistice (trebuie sa prezinti voucherul decupat din Ghidul Lisboa Card)
 • 15% reducere la Ocenarium
Gratis cu Lisboa Card

Lisabona - street1

Cu acest city-pass ai intrarea gratuita in 26 de muzee situri UNESCO, ceea ce nu e chiar de ici de colo, mai ales daca pui in balanta pretul intreg al unui bilet.

 • Turnul Belem (fara card costa 5 euro)
 • Manastirea Jeronimos (fara card costa 6 euro)
 • Muzeul National al Trasurilor– in cartierul Belem, foarte aproape de Manastirea Jeronimos (altfel, 5 euro)
 • Manastirea Batalha (fara card costa 6 euro)
 • Manastirea Alcobaça (fara car costa 6 euro)
 • Panteonul National (fara card 3 euro)
 • Muzeul National de Azulejo (fara card 5 euro).
 • Muzeul de Etnologie (fara card 3 euro)
 • Muzeul National de Teatru (fara card 4 euro)
 • Muzeul National al Costumelor (fara card 4 euro)
 • Muzeul Electricitatii (EDP)
 • transportul pe toate liniile Carris, inclusiv Liftul Santa Justa cu acces la Belvedere (pretul e altfel 5 euro).
 • funicularele Gloria, Bica si Lavra (fiecare 3,6 euro)

Si acum sa revenim la experienta din Lisabona ……

Obiective turistice

Lisabona este un oras care cere respect. Nu poti sa pretinzi ca l-ai vizitat intr-un week-end, fie el si prelungit. Orasul trebuie batut la pas, admirat, respirat, astfel incat sinestezia sa de culoare si cultura sa-ti ramana impregnata in minte indeajuns de mult incat sa vrei sa te intorci acolo cu prima ocazie.

Oriunde v-ati caza in Lisabona, zona de actiune turistica este disputata de patru mari cartiere: Baixa, Alfama, Bairro Alto si Bairro de Belem. Noi am stat in Praca de Figueira, o locatie in inima orasului si la walking-distance de obiectivele principale. Piata este dominata de monumentul ce-l reprezinta pe regele Joao I (1357-1433), sculptura in bronz atribuita artistului Leopoldo de Almeida, executata in anul 1971, poarta o inscriptie gravata in jurul postamentului ce afirma ca ,,Regele Portugaliei a fost ales prin harul lui Dumnezeu si a condus natiunea cu fermitate ”.

Primul dintre ele, Baixa, care se afla chiar in inima orasului, a fost construit pe ruinele orasului distrus in timpul cutremurului din 1755. Daca doriti sa faceti cumparaturi, dar intre timp sa mai vizitati si cateva dintre monumentele orasului, acesta este cartierul catre care trebuie sa va indreptati. In Baixa este localizat cel mai mare centru comercial al capitalei, dar si Teatrul National Dona Maria II, Praca do Comercio si Rossio.
Lisabona - street
Praca do Comercio, cunoscuta si sub denumirea de Terreiro do Paco, locul pe care timp de 200 de ani s-a aflat Palatul Regal. Atat palatul, cat si biblioteca sa imensa, care adapostea peste 60 000 de volume, au fost distruse in urma cutremurului din 1755. Piata a fost reconstruita, iar cladirile care au luat locul palatului sunt in prezent sedii ale ministerelor. In 1974, piata a fost scena revolutiei care a inlaturat de la putere guvernul lui Marcello Caetano. Astazi, a devenit un loc pasnic, in care se organizeaza evenimente culturale si spectacoleRossio este o alta piata celebra a Lisabonei, care juca in trecut rolul locului in care aveau loc judecati, spectacole, festivaluri sau defilari militare. In prezent, aici au loc intalniri politice, in vreme ce cladirile care o inconjoara gazduiesc la parter magazine de suveniruri, bijuterii sau cafenele.
lisabona -elevator

Daca vrei sa vezi cartierul de sus, urca cu Liftul Santa Justa ce a fost construit in secolul XIX pentru a face legatura intre Baixa si cartierul situat mai sus, Bairro Alto, de catre un elev de-al lui Eiffel, Raoul Mesnier de Pansard. Sus pe platforma liftului din fier, construit in stil neogotic, poti avea inca o panorama frumoasa asupra orasului. E bine de stiut ca biletul costa 5.15 euro si se poate cumpara de la turn sau se poate folosi biletul de transport;, dar urcarea mai e gratis si cu biletele de la Yellow Bus, 7 Colinas, Viva Viagem, Lisbon Pass sau Lisboa Viva. Se poate urca cu liftul de la 7.30 la 23.

Lisabona - se cathedral

Influenta musulmana inca mai poate fi observata in Alfama, partea veche a orasului care a rezistat puternicului cutremur. Numele, marturie a dominatiei arabe, denumeste cel mai vechi cartier al Lisabonei, “cuib” al muzicii fado in prezent. Aici trebuie sa veniti cand cautati linistea stradutelor inguste si intime, atmosfera unei cafenele atemporale, unde puteti degusta cateva dintre minunile culinare portugheze in timp ce ascultati ritmurile muzicii fado, atat de dragi localnicilor. Tot aici se afla cea mai veche biserica a orasului, Igreja de Santa Maria Maior, pe care o veti intalni, cel mai probabil, mentionata sub denumirea de Se de Lisboa. De la inceputul construirii sale in 1147, edificiul a suferit diverse modificari si mai ales, a supravietuit celor mai puternice cutremure care au scuturat Lisabona, rezultand un amestec de stiluri arhitecturale. In timp au existat mai multe influente, dar biserica si-a pastrat caracterul romanic. Catedrala are un aspect sobru, dar merita vazuta, pentru ca in interior, la primul etaj, se gaseste colectia de relicve, statuete, obiecte religioase si manuscripte si pentru ca aici se afla si un sit arheologic unde in permanenta se fac noi descoperiri din perioada vizigotilor, maurilor, romanilor si fenicienilor

Lisabona - se cathedral1

Bairro Alto se afla la antipodul Alfamei – zgomotos, colorat si puternic ancorat in tot ceea ce inseamna secolul XXI. Aceasta este zona favorita de intalnire a tinerilor si locul in care sintagma “viata de noapte” capata un sens. Este ca un furnicar care nu numai ca nu doarme noaptea, dar pare ca odata cu lasarea intunericului abia se trezeste la viata.

Daca vreti sa va aflati fata in fata cu trecutul, mergeti in cartierul Belem. Principala atractie este Mosteiro dos Jeronimos, a carui constructie a inceput in 1501 si s-a terminat 70 de ani mai tarziu. Ridicarea sa a costat statul echivalentul a 70 de kilograme de aur pe an, insa perioada in care a fost construita a permis realizarea unei constructii atat de costisitoare. Manastirea este un foarte bun exemplu al stilului manuelin, a carui inspiratie provine de la teritoriile vizitate in timpul Epocii Descoperirilor, amestecat cu influente gotice si renascentiste. Pe langa membri ai familiiilor regale care au condus Portugalia de-a lungul timpului, aici se afla ingropat si vestitul Vasco da Gama, alaturi de poetul national, Luis de Camoes.

Lisabona - jeronimos monastery

Manastirea Jeronimos a fost construita la inceputul secolului XVI, dupa intoarcerea lui Vasco da Gama din Indii, ca expresie a identitatii nationale. Pana la Manuel I nu a existat un stil de arta specific Portugaliei, iar increderea nationala dobandita in urma descoperirilor a dus la construirea manastirii in stilul manuelin, care se remarca prin sculpturile cu motive inspirate din teme marine, cum ar fi franghii rasucite, sfori, lanturi, noduri marinaresti, ancore. Stilul sau arhitectural unic, cu elemente gotice, renascentiste si neoclasice, a incadrat manastirea in Patrimoniul UNESCO. Atat exteriorul, cat si interiorul e bogat ornamentat si statui cu cei Douasprezece Apostoli, ingeri si profeti ne intampina la intrare. Inauntru puteti admira claustrul cu stalpii inalti si bogat decorati si micile ferestre cu vitralii. Complexul gazduieste si mormintele unor persoane care au contribuit la transformarea Portugaliei intr-o mare natiune, precum Henric Navigatorul, poetul Luis de Camoes, Vasco Da Gama. Tot aici se gaseste si Muzeul de Arheologie si Muzeul Maritim. Se poate ajunge la Jeronimos cu tramvaiul 15, cu autobuzele 727,729,714,728 si 751 si cu feribotul.

Lisabona - jeronimos

Este deschis de la 10 dimineata pana la 17.30 (Octombrie – Mai) sau 18.30 (Mai – Septembrie) si e inchis lunea, de 1 Ianuarie, in ziua de Paste, de 1 Mai si in ziua de Craciun. Intrarea in biserica se face gratuit, iar pentru complex se platesc 10 euro (cu Lisboa Card e gratis). Se pot face si combinatii de bilete, de exemplu un pachet cu Jeronimos si Turnul Belem costa 12 euro, unul cu Jeronimos si Muzeul de Arheologie costa tot 12 euro, toate trei mentionate mai sus impreuna costa 16 euro, iar daca pe langa acestea trei mai vreti sa adaugati si Muzeul de Arte Populare, cel de Etnologie si cel al Trasurilor, pachetul costa 25 euro.

Lisabona - Padrão dos Descobrimentos

Foarte aproape de Jeronimos se afla Padrão dos Descobrimentos (Monumentul Descoperirilor), care initial a fost construit pentru Expozitia din 1940 pentru a comemora reusitele din Era Descoperirilor (Vasco Da Gama descoperise o ruta mai scurta catre India si Pedro Alvares Cabral descoperise Brazilia) si crearea Imperiului Portughez. A fost demolat dupa expozitie si reconstruit douazeci de ani mai tarziu, cu ocazia implinirii a 500 ani de la moartea lui Henric Navigatorul. E construit pe locul de unde porneau exploratorii portughezi si locul unde a ancorat si Cristopher Columb dupa ce a descoperit Americile, la intoarcerea sa in Spania. Monumentul infatiseaza mai mult de treizeci de statui ale oamenilor care au jucat un rol important in descoperiri, intai e Henric Navigatorul, apoi regele Afonso V care a finantat explorarea si colonizarea Africii, Vasco Da Gama, Pedro Alvares Cabral si Ferdinand Magellan, primul explorator care a facut inconjurul lumii. Langa monument puteti vedea o harta a lumii cu cele mai importante expeditii si date din istoria descoperirilor. Pentru a urca pe platforma monumentului se plateste o taxa de 3 euro pentru lift, la care se face o reducere de 30% cu Lisboa Card. Mijloacele de transport mentionate pentru a ajunge la Jeronimos sunt valabile si pentru Monumentul Descoperirilor. Lunea este inchis, in rest e deschis de la 9 dimineata la 17.00, respectiv 19.00 (vara).

Lisabona - Padrão dos Descobrimentos1

O alta expresie a ingeniozitatii si viziunii stilului manuelin o reprezinta si Torre De Belem (Turnul Belem), pe care l-am vizitat dupce am plecat de la Monumentul Descoperirilor.. Turnul este o combinatie de elemente gotice, manueline si renascentiste, cu turnuri si balcoane cu franghii sculptate. Stilul turnului reflecta bogatia Portugaliei din perioada descoperirilor cand, asa cum am mentionat si mai sus, au fost stabilite colonii si create noi rute de transport pentru a aduce bogatii din India si alte tari catre Lisabona. Printre coloniile Portugaliei s-au numarat Angola, Guinea-Bissau, Mozambic, Capul Verde, Brazilia si Macao. La subsol e o fosta inchisoare si la etajele superioare se afla depozitul de arme. Pentru turn intrarea e de 6 euro, iar cu cardul a fost gratuita. Turnul e deschis de la 10 dimineata la 17.30 (Octombrie – Mai) sau 18.30 (Mai – Septembrie) si inchis lunea, de 1 Ianuarie, 1 Mai, de Paste si Craciun. Puteti ajunge aici cu 727,728,729,714,751 sau cu tramvaiul 15.

Lisabona - torre de belem

Cele patru cartiere importante ale Lisabonei par sa-si fi impartit destul de bine mostenirea. Intr-un mod aproape straniu, acestea au reusit sa-si delimiteze destul de exact specificul, astfel incat, pentru a intelege cu adevarat mostenirea culturala si turistica a orasului trebuie sa le vizitezi pe toate.
Pentru o vedere de la inaltime, va trebui sa urcati colina Sao Jorge, unde se afla si Castelo de Sao Jorge. Cunoscut initial sub denumirea de Castelo dos Mouros, acesta ocupa o pozitie dominanta pe cea mai inalta colina a centrului istoric, oferindu-le vizitatorilor una dintre cele mai frumoase vederi asupra orasului si estuarului riului Tajo. Sapaturi recente confirma ca a fost construit in secolul 6 I. Hr., a fost timp de 400 ani si resedinta regala si renovarea lui s-a facut in 1938. Plimbarea prin castel a fost foarte placuta, pe esplanada acoperita de pini, pe langa frumosii pauni si porumbei, si ma bucur foarte tare ca am mers aici spre seara, pentru ca privelistea e absolut superba pe masura ce apune soarele. Aici se poate vedea turnul lui Ulise, unde erau gazduite arhivele regale. Inauntru e si Camera Obscura, un dispozitiv inventat de Leonardo da Vinci, care proiecteaza imagini din oras pe peretii turnului. Pretul intreg este de 8,5 euro, cei sub 25 ani si cei peste 65 ani platesc 5 euro, se face o reducere de 2 euro pentru cei care au bilet la Cityrama, iar cu Lisbon Pass am avut o reducere de 20%. Intrarea se face pe Rua de Santa Cruz si puteti ajunge aici cu tramvaiul 28, cum am facut noi, sau cu 12, coborand la statia Miradouro Sta. Luzia sau cu autobuzul 737, coborand la statia Chão da Feira. Castelul e deschis de la 9 dimineata la 18.00 (1 Noiembrie – 28 Februarie) sau pana la 21.00 (1 Martie – 31 Octombrie), turnul e deschis de la 10 la 17.00 si tot complexul e inchis pe 24,25,31 Decembrie si 1 Ianuarie.

Lisabona - sao jorge castle Lisabona - sao jorge castle1

Printre “minunile” moderne ale Lisabonei se afla si “Oceanario”, al doilea acvariu ca marime din Europa, dupa cel din Barcelona, care gazduieste mii de specii de pesti si vietuitoare marine. Impresia generala conform careia daca ai vazut un acvariu le-ai vazut pe toate este total eronata in acest caz. Spectacolul care se desfasoara in fata ochilor curiosi ai vizitatatorilor nu mai are nevoie de o alta recomandare.

Lisabona - cristo rei1

Vennind dinspre Algarve, am ajuns foarte aproape de Cristo Rei, varianta lusitana a celebrei statui din Rio de Janeiro, si desi era inca destul de devreme, am hotarat sa neoprim si sa o vizitam. Se poate ajunge  la Cristo Rei  si cu autobuzul 753 și din statie mai faci cam 10 minute pe jos pana la monument. Statuia, de 28 metri inaltime, situata pe un piedestal de 82 metri, il înfatisează pe Hristos cu bratele deschise, protejand orasul. Se poate urca pe platforma de la 9.30 dimineata pana pe la 18.00 si se poate intra in sanctuar respectand același program. Platforma oferat o priveliste minunata catre Lisabona și Setubal, dar si peste podul Ponte 25 De Abril, al carui design a fost inspirat de Podul Golden Gate din San Francisco, si care la momentul inaugurarii, în 1966, era printre cele mai lungi din Europa.
Lisabona - cristo rei
Si nu puteam omite evident celebrul tramvai 28, un simbol al Lisabonei si o atractie principala pentru orice turist.

Tramvaul numarul 28 din Lisabona conecteaza Martim Moniz cu Campo Ourique și trece prin districtele turistice populare din Graca, Alfama, Baixa și Estrela. Pentru vizitatori, aceasta este o calatorie clasica de tramvai din Lisabona, calarind in tramvaiul galben ciudat, in timp ce scantește și zbura pe strazile inguste ale orașului. Aceste tramvaie dateaza din anii 1930 și in orice alt oraș ar fi adapostite intr-un muzeu, dar in Lisabona ele fac parte integranta din reteaua de transport public. Aceste tramvaie istorice sunt inca in uz, deoarece traseul 28 este complet inadecvat pentru tramvaiele moderne datorita numeroaselor sale intoarceri stranse și abrupte. O plimbare de-a lungul intregului traseu de tramvai 28 ofera unul dintre cele mai bune excursii din capitala și este adesea un punct culminant al oricarei vacante la Lisabona.

Lisabona - tram 28

Sfaturi legate tramvaiul numarul 28

 • Calatorește cu tramvaiul devreme (sau tarziu) in timpul zilei, pentru a evita multimile.
 • Urca-te de la Martim Moniz (sau Campo Ourique), deoarece exista o șansa mai buna de a obtine un loc.
 • Aveti intotdeauna grija de buzunare
 • Obtineti biletul de transport public de 24 de ore de la orice statie de metrou.
 • Calatoriti intregul traseu, deoarece exista atat de multe de vazut
 • Daca sunteti in picioare, tineti-va bine, deoarece franele sunt foarte bruste! (Articole similare – Ghidul lui Alfama – Ghid pentru Baixa – Ghid de metrou)

Tarife si optiuni

Un bilet unic achizitionat la bordul tramvaiului costa 2,90 EUR. O optiune mult mai buna este achizitionarea biletului de transport public de 24 de ore, care include metroul și toate serviciile de tramvai si autobuz. Acest bilet costa 6,15 €, dar poate fi achizitionat de la mașinile de bilete de la statiile de metrou. Sfat: Acest bilet de 24 de ore este o valoare exceptionala pentru turisti, deoarece include

Lisabona - tram 28(1)

Orar

Tramvaiul 28 este o parte importanta a retelei de transport public din Lisabona, fapt reflectat de frecventa și ora de functionare a serviciului. Tramvaiele incep sa circule de la inceputul zilei (7:00) și continua tarziu noaptea (ora 23:00), cu cel putin patru plecari pe ora de la 7:00 la10:00). Tramvaiele sunt intarziate in mod obișnuit de traffic pentru ca trec prin strazile inguste ale lui Alfama sau chiar fortate sa se opreasca din cauza mașinilor parcate prost. La statiile majore de tramvai exista panouri informative digitale care ofera timpi de plecare exacti și adesea mult mai utile decat orarele tiparite, din cauza posibilelor intarzieri

Traseul tramvaiului E28

Tramvaiul E28 urmeaza un traseu liniar bidirectional:

Martim Moniz – Graca – Portas de Sol – Se Catedrala – Rua Conceição (sudul Baixa) – Chiado – Sao Bento – Estrela – Campo Ourique

Majoritatea turiștilor iau tramvaiul din Baixa și se indreapta spre Portas do Sol, care este cea mai apropiata statie de la castel. Martim Moniz se afla in partea de nord-est a orașului Baixa și este o ruta mai linistita spre Alfama.

Si daca erati curiosi cum arata o portie de mancare traditionala. priviti mai jos 🙂

Lisabona - Food

Atractii turistice de-a lungul traseului tramvai E28

Tramvaiul numarul 28 trece prin multe dintre cele mai interesante districte din Lisabona și aceasta sectiune detaliaza principalele obiective turistice de-a lungul traseului.

Estrela – Un cartier liniștit și prosper. Tramvaiul se oprește in fata Basílica da Estrela, cu fatada sa baroca ornamentata și un acoperiș imens. Vizavi de Bazilica este placutul Jardim da Estrela, un parc popular printre familiile portugheze și un loc minunat de relaxat dupa o lunga zi de vizitare a obiectivelor turistice.

Lisabona - abril 25 bridge

Sao Bento – Cladirea parlamentului portughez  este gazduita in Asembleia da República. Acesta este un alt district din Lisabona subevaluat și putin vizitat, care merita un ocol din zonele turistice comune.

Praça Luís de Camões – Plaja principala din Bairro Alto, o piata plina de haos și agitat, unde se intampla intotdeauna ceva. Strazile inguste ale orașului Bairro Alto revitalizeaza noaptea cu baruri iar la sfarșit de saptamana socializarea se varsa pe strazi. Districtul a impus un timp de inchidere de la ora 2 dimineata pentru a incerca sa controleze haosul, iar acesta este momentul in care cei mai multi se indreapta spre Cais do Sodre.

Rua Conceição – Statia de tramvai din partea de sud a Baixa, care este aproape de strada pietonala Rua de Augusta și Praça do Comércio, cea mai frumoasa plaza din Lisabona.

Se Cathedral – Statia de tramvai din fata vechii Catedrala Se și a bisericii Saint Anthony. Sfantul Anthony este sfantul patron al orașului Lisabona ,iar Igreja de Santo António a fost construit in locul nașterii sale.

Portas do Sol – O plaja foarte populara și pitoreasca din Alfama, care are un punct de observatie minunat asupra districtului și estuarului Tejo. Aceasta este, de asemenea, locatia pentru Muzeul de Arte Decorative și cea mai apropiata oprire pentru castel.

Graca – Un cartier cu adevarat portughez și o locatie excelenta pentru a experimenta viata cotidiana portugheza. Nu exista multe atractii reale in Graca, dar este un cartier placut pentru a explora, cu o strada de magazine de familie și cafenele zgomotoase.

Martim Moniz – Plaja mai mica din Baixa, care este un loc de intalnire pentru o diverse persoane și nationalitati.

Pe final pot sa spun ca Lisabona e unica si are o frumusețe aparte. Mi-au placut drumurile inguste cu piatra cubica, faptul ca e situata pe 7 coline cu nenumarate priveliști incantatoare,  limba portugheza, imprejurimile Lisabonei,  stilul arhitectural deosebit, placile de azulejos de pe cladiri si as reveni cu placere sa o revad.